Skirtingai nuo Australijos, Lietuvoje Azijos regiono patiekalai – daug ko įvardijami kaip egzotika. Tuo tarpu čia, šalyje, kurioje gyvena bene 60% žmonių iš įvairių Azijos šalių, šio regiono virtuvės yra ne tik įprastos, bet ir labai mėgiamos. Man ypatingai žavu, kai Pietryčių Azijos virtuvių skoniais meistriškai žongliruoja net ir tie australai, kurių šaknys Europoje, kaip taisyklė, nuobodžiu maistu garsėjančioje Britanijoje:) Pavyzdžiui, visas MasterChef Australia konkursas tiesiog persunktas fusion stiliaus patiekalais, kur vienoje lėkštėje dera ne viena, bet kelios įspūdingos Azijos regiono virtuvės… 

Pietryčių Azijos šalių virtuvės visuomet buvo mano mėgstamiausių sąraše, man apmaudu, jog nemažai žmonių Lietuvoje vis dar vartoja „Azijos patiekalo” pavadinimą viskam, kas prasideda ties Šri Lanka ir baigiasi ties Japonija ar Indonezija… Juk Vietnamo virtuvė nedaug ką bendro turi su Honkongo, Malaizijos su Filipinų, o Singapūro maistas išvis yra atskira skonių kategorija, apjungianti bene visas aplink išsidėsčiusias šalis…. 

Pradžioje kiek abejojau, ar imsitės šio patiekalo gaminimo namuose, ypač laikotarpiu, kai aplink niūru ir vėsu. Tačiau surengusi trumpą apklausą Facebook paskyroje supratau, kad recepto visgi norite, ir man tas nepaprastai džiugu 🙂 Šio patiekalo receptu pasidalino Jo Barrett, šiemet pripažinta geriausia Australijos šefe. Su Jo pernai filmavausi SBS Food TV kanalo laidoje „The Cook Up”, ji be galo miela, kukli jauna moteris, ir nežmoniškai talentinga. Jo savo pačios pavyzdžiu propaguoja tvarų vartojimą, ji labai geidžiama autorė geriausiuose Australijos kulinariniuose žurnaluose ir TV laidose. Patekti į Jo vadovaujamą restoraną galima nebent rezervavus staliuką prieš keletą mėnesių (o man iki jos restorano reiktų nukeliauti apie 1000 km automobiliu… 🙂 ). Tačiau Jo pagalba restoraną galima pažaisti ir savo namuose, nes šis pusryčių patiekalas – būtent iš „Little Picket” repertuaro. Ir nors ingredientų kiekis gana ilgas, jame tikrai nieko labai reto, nežinomo ar negirdėto. Todėl gal ir jums bus smalsu išmėginti. 

Vietnamietiški pusryčiai: pikantiškas lietinis su ciberžolėmis, kiaušinis, avokadai ir vietnamietiškos morkų salotos
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vietnamietiški pusryčiai


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Užtruks: 40 minutės
  • Kiekis: 4 porc 1x

Aprašymas

Pikantiškas ciberžolių lietinis su keptu kiaušiniu, vietnamietiškomis morkų salotomis ir kokosų bei čili pagardu


Ingredientai

 

Pikantiškiems lietiniams

  • 50 g ryžių miltų
  • 45 g grikių miltų
  • 1 šaukštelis maltų ciberžolių
  • ¼ stiklinės kokosų pieno
  • ¾ stiklinės vandnens
  • druskos
  • 4 šaukštai augalinio aliejaus ((plius dar šiek tiek kiaušiniams kepti))

Morkų salotoms

  • 2 šaukštai žuvų padažo ((fish sauce))
  • ½ šaukšto ryžių acto
  • 1 šaukštas rudojo cukraus
  • 1 česnako skiltelė ((sutarkuota mikroplane tarka))
  • 1 laimo sultys
  • ½ šaukšto sezamų aliejaus
  • 1 morka ((supjaustyta ilgais šiaudeliais))
  • 125 g sojų daigų
  • saujelė kalendrų lapelių
  • saujelė baziliko lapelių ((autentiškam skoniui reiktų tailandietiško baziliko lapų))

Kokosų ir čili pagardui (sambal)

  • 1 šalotinis svogūnas ((didesnis), smulkiai supjaustytas)
  • 12 raudoni čili pipirai ((stambiai supjaustyti))
  • 25 g kokosų drožlių
  • 1 šaukštelis kokosų pieno ((jei naudotumėt šviežią tarkuotą kokosą pieno pilti nereiktų))
  • laimų sulčių
  • druskos

Patiekti

  • 4 kiaušiniai
  • 1 avokadas ((supjaustytas riekelėmis))
  • druskos dribsnių

Instrukcijos

  1. Visas šio patiekalo sudedamąsias dalis pasiruoškite iš anksto.
    Užmaišykite lietinių tešlą: dubenėlyje sumaišykite ryžių miltus, grikių miltus ir ciberžoles. Kitame dubenėlyje (ar puodelyje) sumaišykite kokosų pieną ir vandenį bei žiupsnį druskos. Supilkite šį skystį į miltų mišinį ir išsukite iki vientisos masės. Atidėkite į šalį.
  2. Pasiruoškite padažą salotoms: sumaišykite žuvų padažą, ryžių actą, cukrų, česnakus, laimo sultis, sezamų aliejų ir atidėkite į šalį. Dubenyje sumaišykite morkas, sojų daigus, kalendrų ir baziliko lapus (bet padažo dar neužpilkite). Atidėkite į šalį.
  3. Pasigaminkite pagardą: akmeninėje grūstuvėje grūskite svogūnus, čili, kokosų drožles ir žiupsnį druskos, kol mišinys pakeis spalvą (nuo čili pipirų), ir masė pasidarys drėgna. Įmaišykite kokosų pieną ir laimo sulčių, kad būtų skonio balansas. Atidėkite į šalį.
  4. Kai būsite pasirengę patiekti, iškepkite visus 4 kiaušinius ant vidutinės kaitros, laikykite šiltai. Supilkite padažą į salotas, švelniai išmaišykite.
  5. Įkaitinkite keptuvę (idealu, jei turite nepridegančia danga) (20cm diametro), įpilkite 1 šaukštą aliejaus, palaukite kol aliejus gerai įkais. Išmaišykite lietinių tešlą, tada įpilkite samtelį tešlos į keptuvę ir paskirstykite po visą plotą. Kepkite apie 1 minutę, vis švelniai pakeldami blynelio kraštus, kad po apačia patektų aliejaus. Kai lietinio viršus bus sausas (pajausite prilietę pirštu), o apačia gražiai paskrudus, patraukite keptuvę nuo kaitros. Ant vienos lietinio pusės uždėkite kelias riekeles avokado, truputį paruoštų salotų, keptą kiaušinį, pabarstykite šaukštu kokosinio čili pagardo. Viską pabarstykite druskos dribsniais, ir ant viršaus užlenkite kitą lietinio pusę. Perkelkite taip paruoštą porciją į pašildytą lėkštę.
    Taip pat iškepkite ir kitus lietinius.

Pastabos

Receptas – Jo Barrett
  • Paruošimo laikas: 20 min
  • Gaminimo laikas: 20 min
  • Kategorija: pusryčiai
  • Virtuvė: Vietnamo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė