Visam pasauly žmonės, kokios religijos bebūtų, turi vieną ypatingą metų šventę, kuri žymi kaskart naują pradžią, naują švarų puslapį, naujas viltis ir planus, tiesiog… viso ko gimimą. Kai krikščionys pamažu ruošiasi Kalėdų stebuklui, savo „naujus metus” švenčia indai. Tikriausiai esate girdėję apie Diwali – šviesos šventę? Šventę, kuri pažymi simbolišką šviesos pergalę prieš tamsą, gėrio prieš blogį.

Diwali kasmet išpuola vis kitokiu laiku, ji švenčiama pasibaigus vasaros darbams, pasitinkant rudenį, kai danguje pasirodo jaunas mėnulis. Diwali iškilmės trunka penkias dienas, o indų bendriuomenės jai puošiasi ir ruošiasi gerokai iš anksto. Australijoje gyvena daugiau nei 1mln indų, todėl netapti šventės dalimi čia tiesiog neįmanoma. Vienu metu indų bendruomenė net kreipėsi į Australijos parlamentą, prašydami suteikti diwali valstybinės šventės statusą, kitaip sakant, kad diwali proga visiems būtų išeiginė diena. Artėjant diwali miesto parkuose vyksta pasirodymai, indų gausiai gyvenamuose rajonuose išpuošiamos šventyklos, žmonės atsinaujina savo namus, rengiasi pačiais gražiausiais naujais drabužiais, dovanoja vieni kitiems dovanas, o sutemus visur užsidega šviesų girliandų jūra… Per patį šventės eopgėjų (tamsiausią naktį) Indijoje dangų nutvieskia saliutai (Australijoje fejerverkų veikla itin reglamentuojama, čia nėra galimybės poškinti bet kam kada norisi ar kada pakliuvo, fejerverkai šaudo tik Naujųjų Metų naktį, ir tą daro tik miestų įgalioti specialistai). 

Kaip ir daugelio indiškų švenčių, diwali iškilmės sukasi apie maistą! Ypatingai apie super saldžius desertus, kurių šiomis dienomis negali nepritrūkti. O vienas būtiniausių desertų, kuris tiekiamas diwali švenčių metu, yra ryžių pudingas! 

Aš nesu sutikusi žmogaus, kuris nemėgtų ryžių pudingo…. O jei toks žmogus ir yra, tai jis, greičiausiai, nėra ragavęs gero tikro pudingo, būtent tokio, kaip šis, Kašmyro (kheer), praturtintas kardamonais, šafranais ir migdolų riešutais. Beje, gamindama šį patiekalą cukraus kiekį sumažinau daugiau nei perpus, ir dar pamažinus būtų buvę skanu:) Tad jums palieku rinktis – jei norite autentiško indiško deserto skonio, dėkite cukraus tiek, kiek parašyta. Jei pasitikite mano saldumo norma, imkite mano naudotą kiekį:) 

Ryžių pudingas su kardamonais iš šafranais – kvapnus ir jaukus indiškas desertas
Verta pasigaminti šio pudnigo daugiau – ir desertui, ir laimingiems pusryčiams rytojaus dieną 🙂
Print Recipe
Kašmyro ryžių pudingas su kardamonais, šafranais ir migdolais
Diwali šventės būtinas desertas, kuris gali būti patiekiamas ir kaip sotesni pusryčiai. Tinka ant viršaus pabarstyti ir cinamono!
Virtuvė Indijos
Raktažodis ryžiai
Pasiruošimas 5 min
Laikas 40 min
Pasyvus laikas 3 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Virtuvė Indijos
Raktažodis ryžiai
Pasiruošimas 5 min
Laikas 40 min
Pasyvus laikas 3 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Procesas
  1. Ryžius gerai nuskalaukite vandeniu, tada palikite užpylę šaltu vandeniu pabrinkti 3 valandas. Išbrinkintus ryžius nupilkite per sietelį ir palikite kiek galima labiau nuvarvėti (galite net nusausinti virtuviniu rankšluosčiu)
  2. Dideliame puode storesniu dugnu užkaiskite pieną. Sudėkite sutraiškytus kardamonus. Kai pienas užvirs, suberkite ryžius ir migdolų plokšteles. Virinkite pudingą ant mažesnės nei vidutinė ugnies apie 20 min, nuolat pamaišydami mediniu šaukštu, kad verdant neprikeptų prie puodo dugno. Po tiek laiko masė turėtų būti gerokai sutirštėjusi.
  3. Šafraną pagrūskite (galite šaukštelio nugarėle) mažame dubenėlyje, tada įpilkite 2 šaukštus karšto vandens, palaukite, kol skystis nusidažys skaisčiai geltonai, ir supilkite į pudingą. Suberkite ir cukrų. Virinkite toliau ant silpnos ugnies, nuolat maišydami (labiau tiks metalinis šaukštas), apie 15-20 min., arba kol pudingas bus tirštas.
  4. Sudėkite dar šiltą pudingą į mažus indelius ir palikite pastovėti šaldytuve porą valandų. Patiekdami išimkite iš šaldytuvo ir palaukite, kol pudingas pasieks kambario temperatūrą.
Pastabos
Recepto šaltinis - SBS Food

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *