Aš tikrai nesitikėjau, kad šis daržovių apkepas, a la graikiška musaka, gausis toks skanus!! Jei esate keliavę po Graikijos salas, neabejoju, jog ragavote sotaus skanaus mėsos ir baklažanų apkepo, uždengto storu sluoksniu bešamelio padažo ir dar su kalnu užtarkuoto sūrio! Tai vienas patiekalų, kuris ypatingai tinka pamaitinti minią žmonių, nes kepamas vienoje skardoje ir jį lengva dalintis. Musaka man dar šiek tiek primena lazaniją, tik pastos lakštai čia keičiami apkepintomis baklažanų juostelėmis. Tačiau negalvojau, jog maltą mėsą pakeitus saldžiomis bulvėmis, nublanširuotais mangoldų lapais (kuriuos, spėju, ne sezono metu laisvai galima būtų keisti kale, tik reiktų ilgėliau apvirti, mat lapinių kopūstų lapai daug tvirtesni, nei mangoldų), o viską dar pagardinus feta, gausis toks aromatingas ir subalansuoto skonio vegetariškas patiekalas… 

Tad šios dienos vakarienė skirta vegetarams ir jiems prijaučiantiems (aš tikrai iš pastarųjų, nes be mėsos laisvai galiu gyventi mėnesiais, žinoma, jei yra platus šviežių daržovių (ir žuvies :)) pasirinkimas:)). 

Vegetariška musaka su baklažanais, saldžiom bulvėm ir feta
Vegetariška musaka su saldžiom bulvėm ir baklažanais
Gardi vegetariška vakarienė iš paprastų ingredientų
Print Recipe
Baklažanų ir saldžių bulvių musaka su feta
Sotus, aromatingas, subalansuotas daržovių apkepas
Pasiruošimas 15 min
Laikas 60 min
Pasyvus laikas 20 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Pasiruošimas 15 min
Laikas 60 min
Pasyvus laikas 20 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. 3-4 kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi (arba mažiau skardų, jei kepsite dalimis) Skardose vieną prie kitos surikiuokite saldžių bulvių juosteles ir baklažano juosteles, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Pašaukite kepti, kepkite apie 12-15 min., kol daržovės bus minkštos.
  2. Kol daržovės kepa, nublanširuokite mangoldus: užkaiskite didelį puodą vandens, pasūdykite. Sudėkite į puodą mangoldus (galite dalimis, jei netelpa viena porcija), virkite apie 3 minutes, tada išgriebkite ir iškart panardinkite į dubenį su labai šaltu vandeniu. Gerai nuspauskite vandenį, tada dar kuo labiau nusausinkite mangoldų lapus rankšluosčiu ir laikykite juos išskleistus, nes šiais mangoldų lapais perklosite skirtingus daržovių sluoksnius.
  3. Pasigaminkite bešamelio padažą: puode ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su miltais. Tada dalimis pilkite pieną, visąlaik kaitindami puodą ir plakdami šluotele, kad masė būtų vienalytė. Taip supilkite visą likusį pieną dalimis, kol gausite tirštą masę. Nukelkite nuo kaitros, įmaišykite muskato riešuto, pagardinkite druska ir pipirais, suberkite ⅔ parmezano sūrio ir įmaišykite kiaušinį.
  4. Pasiruoškite kepimo indą - galite naudoti didesnį, apie 20x28cm (tuomet darysite vieną sluoksnį musakos), arba mažesnį ir gilesnį (aš naudojau mažesnį gilesnį), taip tilps du sluoksniai.
  5. Indo apačioje įpilkite apie pusę pomidorų passatos. Paskleiskite tolygiai ant dugno. Klokite vieną šalia kitos saldžių bulvių juosteles. Ant buvlių užklokite mangoldus. tada vėl pilkite pomidorų pasatos, ant jos patrupinkite fetos sūrio ir užklokite baklažanais. (Jei darote du sluoksnius, ant baklažanų užpilkite apie ⅓ kiekio bešamelio padažo ir klokite vėl nuo pradžios, nuo saldžių bulvių). Ant apkepo viršaus (baklažanų sluoksnio) supilkite bešamelio padažą, pastuksenkite indą, kad padažas sutekėtų ir į šonuose esančias ertmes. Visą viršų pabarstykite likusiu parmezano sūriu ir saldžiąja paprika.
  6. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180C. Pašaukite musaką kepti orkaitės viduryje. Kepkite apie 40 min., arba kol gražiai paruduos, apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palaikykite mažiausiai 20 min prieš pjaustydami.
Pastabos
Recepto šaltinis - Gourmet Traveler

 

Komentarų apie "Daržovių musaka su feta": 8

  1. Julija:

    Mangoldų neturėjau, tai dėjau šaldytų špinatų. Tobulas skonis! Ačiū už receptą🥰

  2. Nida:

    Indre, ir aš pamenu, kad visą rudenį, iki pat pirmųjų sniegų (ir net po jų), pilni ūkininkų turgūs būdavo kale… Tai dėkui, kad patvirtinot:)
    Po 20 minučių musaka šiek tiek sutvirtėja, būna lengviau pjaustyti, antraip teks šaukštu kabinti:) Ji nebus tokia karšta, kaip tik ką iš orkaitės, bet maloniai šilta (galite supjausčius dar trumpam į orkaitę įdėti kartu su lėkšte, arba bent lėkštes pašildyti, jei baiminatės, kad pernelyg pravėsusi bus). Šiaip idealiai ji pjaustysis tik rytojaus dieną, pastovėjusi šaldytuve. Nuotraukai pirmos dienos supjaustymas tikrai nebūtų tikęs, kad nufotografuočiau gabaliuką, kuriame matosi visi sluoksniai, turėjau palaukti iki kitos dienos:)
    Bet skoniui tas pastovėjimas tikrai nelabai turi esmės, tad jei nesinori laukti, pjaukit iškart 🙂

  3. Indrė:

    Pasidalinsiu, gal dar kas klaidingai galvoja, kad lapkritis – nebe kale sezonas Lietuvoje. Jų dar pilnas ūkininkų turgus! Tai jau prisipirkau, tikrai nepraleisiu šios super maisto dalies 🙂 ir gražu, ir skanu, ir itin vertinga.

    Dar vienas pasitikslinimas – pastovėjus bent 20 min musaka nebus perdaug pravėsus, ar taip ir turi būti?

  4. Nida:

    Tina, jei patikslintumėt kuri konkrečiai vieta buvo neaiški, paaiškinčiau papildomai. Deja, nuotraukų gaminimo eigoje nedariau.

  5. Tina:

    Gerb. Nida, receptas man pasirodė labai neaiškus. Jei būtų bent šiek tiek daugiau nuotraukų, kuriame atsispindėtų gaminimo procesas, gal būtų suprantamiau…:(

  6. Nida:

    Indre, praleiskit tą poziciją išvis, ji labiau dėl grožio 🙂

  7. Indrė:

    Mmm, kaip skanu, ačiū už idėją!

    Tik su mangoldais ir kale LT ne kažką arba nežinau, kur šiuo metu ieškoti.
    O jei vietoj jų dėčiau špinatus?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *