Mato vienetai
Dauguma šio blog’o receptų yra pateikiami kuo įvairesniais mato vienetais, kad produktus galėtumėte tiek sverti, tiek matuoti šaukštais, stiklinėmis (puodeliais) ar kitokiais būdais. Aš savo virtuvėje turiu bent keletą produktų matavimui skirtų pagalbininkų, kurie visuomet po ranka:
- Elektroninės svarstyklės. Dabar, kai svarstyklių pasirinkimas yra didžiulis, jų forma tokia, kad neužims brangios vietos jūsų spintelėse, o ir kaina tikrai nedidelė, nesugalvoju argumentų, kodėl tokių svarstyklių neįsigijus nuolatiniam naudojimui! Niekas tiksliau nei svarstyklės nepamatuos produktų, nes kad ir kaip matuotumėte, pavyzdžiui, stiklinėje galite sutalpinti nuo 120 iki 180g miltų. Ypač tiksliai produktus patartina atmatuoti kepant kepinius. Pirkdami rinkitės verčiau tas, kurios turi plokščią paviršių (be jokių uždedamų lėkštelių) – užims mažiau vietos, ir lengviau bus pasverti bet kokios formos ar gabaritų daiktą.
- Birių produktų matavimo puodeliai. Puikus pasirinkimas, nes ne visuomet kiekiai nurodomi gramais, o tokiu puodeliu patogu pasemti cukrų, miltus, kruopas ir kitus gaminius. Paprastai būna susegti keletos tūrių puodeliai: 1, 1/2, 1/3, 1/4.
- Matavimo šaukšteliai. Nepamainomas daiktas virtuvėje, mat dažnai tenka produktus matuoti labai nedideliais kiekiais (pvz., 1/4 šaukštelio). Dažniausiai tokie matavimui skirti šaukšteliai taip pat susegami taip, kad visi būtų vienoje vietoje, ir panaudotumėte tą, kurio reikia. Esu turėjusi plastmasinius matavimo šaukštelius, tačiau ilgainiui nusitrynė mato vienetų užrašai, todėl įsigijau metalinius, su įspaustais užrašais 🙂
- Ir pagaliau amžinas klausimas – „kiek gramų ta jūsų vis minima stiklinė?”. Ta mistiška stiklinė – tai angliškas „cup”, ir būtent taip sugraduoti įvairios talpos matuokliai. Aš ypatingai rekomenduoju šiuos matuoklius. Pati turiu jų keletą – 1 litro (4 stiklinių talpos)- 1 vnt., 500ml (2 stiklinių talpos) – 2 vnt, 250ml (1 stiklinės talpos) – 2 vnt., 60ml – 1 vnt.
Jums gali prireikti ir kitų įvairių produktų orientacinių mato vienetų:
- baltas cukrus: 1 stiklinė – 220g
- rudasis cukrus: 1 stiklinė – 175g
- cukraus pudra: 1 stiklinė – 160g
- miltai: 1 stiklinė – 150g
- migdolų miltai: 1 stiklinė – 120g
- šviežiai sumalti džiūvėsiai: 1 stiklinė – 70g
- smulkiai tarkuotas kietasis sūris: 1 stiklinė – 80g
- balti ryžiai (nevirti): 1 stiklinė – 200g
- balti ryžiai (išvirti): 1 stiklinė – 165g
- kuskusas (nevirtas): 1 stiklinė – 200g
- išvirta (iškepta) vištiena, kiauliena (susmulkinta): 1 stiklinė – 160g
- alyvuogės: 1 stiklinė – 150g
- kiaušinis: 60g