Kai rašau šias eilutes, nekantriai laukiu po poros valandų prasidėsiančio MasterChef Australia finalo. Nuo pat gegužės pradžios buvau prilipusi prie ekrano, nepraleidau nė vienos serijos, tai buvo kasdienė dozė geriausių emocijų ir atsitraukimo nuo darbų. O darbų šiais pastaraisiais mėnesiais išties daugiau nei bet kada anksčiau – pabaiginėju savo naują knygą „Australijos skoniai”, apie kurią jau labai greitai papasakosiu daugiau:)

Šių metų Australijos MasterChef buvo kitoks. Visų pirma todėl, kad dieną, kada turėjo prasidėti pats populiariausias Australijoje TV projektas, vertas daugiau nei 10 mln Australijos dolerių, netikėtai mirė vienas teisėjų – Jock Zonfrillo. Škotiškos kilmės charizmatiškas šefas, Austrlijoje gyvenęs pastaruosius 20 metų, buvo viso projekto ašimi ir reklaminiu veidu. Kai perskaičiau apie Jock’o mirtį, neatsipeikėjau kelias savaites, o juk tos dienos vakare buvo numatytas pirmasis laidos epizodas. Savaime suprantama, tokia laida filmuojama daugiau nei prieš pusmetį iki eterio, ilgai trunka epizodų montavimas, todėl viskas buvo nufilmuota, paruošta eteriui… ir štai šokiruojanti žinia! Transliacijos buvo nukeltos savaitei, laidos likimas pakibo ant plauko, mat visiems kilo klausimas ar etiška rodyti laidą, kurioje nufilmuotas žmogus, ką tik iškeliavęs į Amžinybę… Tačiau savaitę pavėlavęs projektas vizgi startavo. Su skaudančia širdimi žiūrėjau į Jock ir kitus kultinius šios laidos veidus puikiai suprasdama, jog su šiuo sezonu baigsis Master Chef etapas, projektas jau niekada nebus toks, koks buvo, kad ir kas bepakeistų Jock’ą…. 

MasterChef virtuvėje virė nuožmios kovos. Tačiau atmosfera studijoje be proto draugiška ir pozityvi, per ekraną net jauti skonius ir aromatus, o kiekvienas dalyvis savaip gražus ir įdomus, ir be proto talentingas (išskyrus vieną šių metų dalyvę, dėl kurios iškritimo spirgėjau nuo pirmo epizodo ir labai džiaugiausi, kad ji buvo pirma, iščiuožusi iš MasterChef kaimelio be pasigailėjimo. Tai buvo mano laimės diena:)). Ne vieną receptą išmėginau, kiti dar laukia eilės. Šis, kuriuo šiandien dalinuosi, buvo gamintas vaikino, realiausio kandidato į MasterChef nugalėtojus. Jau stebėdama jį ekrane žinojau, kad patiekalas bus ypatingas, ir jis tikrai ypatingas. Nesigailėsite, jei išbandysite ir jūs. 

Neišsigąskite, kad recepto ingredientų kiekis ilgas – MasterChef virtuvėje viskas vyksta tarsi restorane, visi patiekalai gaminami nuo nulio, nuo sultinio virimo, nuo padažo garinimo… Aš tokius receptus paprastai gaminu dalimis – vieną dieną atlieku visus pasiruošimo darbus, išsiverdu sultinius, pasigaminu padažus, išmarinuoju mėsą, tad kitą dieną sugaištu vos keletą minučių pabaigdama gaminti patiekalą. 

Dar kelis žodžius noriu pasakyti apie vieną ingredientų – Suka Pinakurat, arba prieskoniais pagardintą filipinietišką actą. Žinau, kad tokio ingrediento Lietuvoje kažin ar rasite (nebent klystu), todėl siūlau kažką panašaus pasigaminti patiems pagal šį receptą. Toks prieskoniais pagardintas actas bus puikus užpilas salotoms ir marinatams. 

Suka pinakurat
Filipinietiškas prieskoniais gardintas actas Suka Pinakurat

Ir dar apie salotas. Pagal originalų receptą salotoms reiktų kokio nors saldaus sezoninio vaisiaus, kurį galima būti apskrudinti ant griliaus grotelių – pvz., tiktų sunokę persikai, abrikosai, slyvos ar kiti panašūs. Svarbu, kad vaisius kepant karamelizuotųsi ir gerai jaustųsi saldumas. Aš po ranka turėjau saldžių vynuogių, tad apkepinau jas – salotoms jos puikiai tiko. Todėl kviečiu būti kūrybingais ir pasirinkti tą, ką turite po ranka:) 

Vynuogės ant grilio
Aš salotoms pakepiau šviežias saldžias vynuoges
vištiena ant iešmų
Kad būtų lengviau kepti, vištieną aš supjaustau didesniais gabalėliais ir juos suveriu ne ant vieno, bet ant dviejų iešmų
kukurūzai, agurkai ir vynuogės grilio salotoms
Kepti ant griliaus paruošti kukurūzai, agurkai ir vynuogės
kukurūzai kepa ant grotelių
Labai svarbu kepant daržoves patepti tirpintu sviestu ir pabarstyti druska
vištienos iešmai ant griliaus
Lygiai taip pat svarbu kepant vištieną nuolatos ją tepti padažu ir vartyti
vištiena ant grilio
Vištiena iškeps per maždaug 10-12 minučių
vištienos iešmeliai su padažu ir grilio salotomis
Laikas prie stalo – vištiena su grilio salotomis ir padažu
Print Recipe
Vištienos vertinukai su padažu ir grilintų daržovių salotomis
Australijos MasterChef projekto patiekalas - reikalauja šiek tiek pasiruošimo, tačiau nesigailėsite viską padarę taip, kaip aprašyta. Išties restorano lygio patiekalas, kuris nustebins ir jus pačius.
Vištiena ir grilio salotos iš master chef Australia
Course Main Dish
Virtuvė Azijos fusion
Raktažodis vištiena, agurkai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 3 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Vištienai ir padažui
Grilio salotoms
Course Main Dish
Virtuvė Azijos fusion
Raktažodis vištiena, agurkai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 3 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Vištienai ir padažui
Grilio salotoms
Vištiena ir grilio salotos iš master chef Australia
Procesas
  1. Užmarinuokite vištieną: supjaustykite apie 4cm dydžio gabalėliais, sudėkite į dubenį, pašlakstykite 2 šaukštais acto su prieskoniais ir pabarstykite 1 šaukšteliu druskos. Pamasažuokite mėsą, kad visi gabaliukai gautų marinato ir palikite marinuotis mažiausiai 30 min (arba pernakt). Kai būsite pasiruošę kepti, suverkite vištieną ant iešmų, nepalikdami tarpų.
  2. Didelėje gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite vištienos sparnelius kartu su svogūnais, kol gražiai apskrus. Tada supilkite vištienos sultinį, suberkite pipirus, lauro lapus, sudėkite česnakus ir čili, užvirinkite ir virkite apie 30-50 minučių. Nukoškite viską per sietelį (viščiuko sparnelių mėsą galite panaudoti kitam patiekalui), o skystį supilkite į didelį puodą ar keptuvę ir virkite neuždengę ant didelės ugnies, kol pusė skysčio nugaruos. Įberkite cukraus, įpilkite šaukštą prieskoniuoto acto, sojų ir žuvų padažus. Paragaukite, ar nieko netrūksta, tada ¼ šio padažo įpilkite į atskirą indą - jo prireiks tepti vištienos vertinukus kepant. Likusį padažą atidėkite patiekimui.
  3. Įkaitinkite grilio groteles. Kukurūzų burbuoles patepkite sviestu, pabarstykite druska. Kepkite ant grotelių (arba keptuvėje) vartydami ir vis tepdami sviestu, kol gražiai apskrus. Atidėkite į šalį. Ant grotelių uždėkite agurkus ir persikus, kepkite kelias minutes, kol jie vietomis apskrus, vaisiai karamelizuosis. Nuimkite nuo grotelių, atidėkite į šalį. Kai daržovės atvės, nupjaukite peiliu kukurūzus nuo burbuolės, supjaustykite gabalėliais agurkus ir persikus, sumaišykite dubenyje kartu su mėtom ir kalendrom, pagardinkite laimo sultimis, druska ir pipirais.
  4. Ant grotelių dėkite vištienos vertinukus (būtų gerai, jei detumėte juos taip, kaip dedasi iešmai šašlykinėje) ir kepinkite nuolat tepdami padažu bei vartydami, apie 10 minučių, arba kol vištiena pilnai iškeps ir gražiai apskrus.
  5. Patiekite vištienos vertinukus su pašildytu padažu, su grilio salotomis ir virtais ryžiais.

Komentarų apie "Vištienos vertinukai su padažu ir grilintų daržovių salotomis – iš MasterChef Australia": 2

  1. Nida:

    cha cha cha – ir aš pastebėjau tą klaviškų susipainiojimą, bet šitas tikrai juokingas:))) Ach, kad koks automatinis klaidų taisytuvas būtų instaliuotas, kaip palengvėtų darbas… 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *