Senokai šioje erdvėje mes su jumis nekeliavom į Meksiką!! Ach, kokie mano mėgstami yra Meksikos valgiai… Bet kažkaip pastaruoju metu vis atsiduriu kažkur Azijoje, ir iki Lotynų Amerikos taip ir nenuvykstu 🙂 Tiesa, buvau pakviesta neseniai į vieną vakarėlį, kurį bičiuliams Australijoje organizavo vienas mūsų draugas iš JAV kariuomenės pėstininkų brigados – Thomas. Jis toks Meksikos skonių fanatikas, kad jo namuose nė nerastum nei kitokio prieskonio, nei ingrediento, viskas skirta tik meksikietiškai virtuvei. Thomas taip pažengęs, kad namuose jis kepa tortilijas, grilina jautienos kepsnius, maišo salsas ir guakamolę, ir miksuoja pačias skaniausius pasaulyje Margaritas… 🙂 Tai matyt Thomas mane ir uždegė tam sugrįžimui į mano mylimą Meksiką bent šiokiais tokiais tam regionui būdingais poskoniais. 

Turbūt nustebsite, bet šįkart patiekalas – visiškas fusion pasireiškimas… Lėkštėje, galima sakyti, susijungia ne tik Tex, ne tik Mex, bet dar ir Lietuva:) Nes jei jau kas nors imtų šalintis mūsiškius bulvinius blynus, tai aš ir nagais kabinčiausi turbūt 🙂 (gerai gerai, tai neliečia Litvakų ir jų latkių, nes šią dalį kulinarinio bulvinio paveldo mes tikrai su jais dalinamės). 

Taigi, jūsų dėmesiui – didžiulė stora bulvių ir cukinijų „tortilija” su pačiais įvairiausiais priedais, kuriuos kiekvienas iš jūsų laisvas pasirinkti: guakamole, feta, salsa, kokia nors aštresne dešra, pupelėmis, pakepinta mėsa, paskaninta čili ir raudonėliais, meksikietiški ryžiai, gal net pats skaniausias pasaulyje ir ypač lengvai pagaminamas chili con carne… Žodžiu, griebkite idėją ir improvizuokite į sveikatą, kurdami savo fusion variantus.

Didele tortilija su bulvem ir cukinijom
Didžiulė bulvių ir cukinijų „tortilija” su tex-mex priedais
Tex mex potato and zucchini tortilla
Priedus pasirinkite kokius tik pageidaujate ar šiuo metu turite šaldytuve ar spintelėse
Print Recipe
Tex Mex bulvių ir cukinijų blynas
Improvizacija nuo Lietuvos iki Meksikos - bulvių ir cukinijų blynas su meksikietiškais priedais
Bulvių ir cukinijų blynas meksikietiškai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 30 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Dideliam bulvių ir cukinijų blynui
Guakamolė
Pasiruošimas 20 min
Laikas 30 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Dideliam bulvių ir cukinijų blynui
Guakamolė
Bulvių ir cukinijų blynas meksikietiškai
Procesas
  1. Sutrkuotas bulves sudėkite į sietelį ir palikite apie 5-10 minučių, kad išsiskirtų skysčio. Rankomis stipriai nuspauskite bulves, kad jos taptų kuo sausesnės (kuo bulvės liks sausesnės, tuo traškesnis bus blynas). Sudėkite į dubenį, ten pat sudėkite spiralėmis supjaustytas cukinijas. Atsargiai, netrindami (kad neišsiskirtų cukinijų sultys) pakedenant sumaišykite bulves ir cukinijas. Suberkite miltus, ir vėl viską rankomis išmaišykite, kad daržovės pasidengtų miltais. Supilkite šakute paplaktą kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų ir viską dar kartą sumaišykite (man patogiausia buvo maišyti ranka).
  2. Įkaitinkite didelę keptuvę (geriausia apie 30cm diametro ir nepridegančiu duknu). Įpilkite šlaką aliejaus. Supilkite visą bulvių masę į keptuvę ir stipriai mediniu šaukštu paspausdami sulyginkite paviršių, ir kad visos ertmės prisipildytų tampriai. Nustatykite vidutinę kaitrą ir kepkite blyną 10-15 minučių, arba kol apačia labai gražiai apksrus (keptuvės dengti nereikia). Užvožkite ant keptuvės didelę lėkštę ar medinę pjaustymo lentą ir staigiu judesiu apveerskite keptuvę, kad blynas atsidurtų ant tos lėkštės (lentos) apkepusia puse į viršų. Grąžinkite keptuvę ant ugnies ir perkelkite blyną į keptuvę, kad keptų kita jo pusė. Toliau kepkite ant vidutinės ugnies apie 10-15 minučių, arba kol iškeps ir apskrus kita pusė.
  3. Kol kepa blynas, pasigaminkite guakamolę - šakute sutrinkite avokadus, sudėkit kitus priedus, paskaninkite druska ir pipirais. Kol prireiks, laikykite uždengę maistine plėvele šaldytuve (kadn nepatamsėtų).
  4. Pasiruoškit visus priedus, su kuriais patieksite. Galite iš raudonųjų svogūnų ir pomidorų susimaišyti salotas - svogūnus pašlakstykite citrinų sultimis, paskaninkite druska ir pipirais ir palikit pasimarinuoti apie 5 minutes, tada sudėkite pomidorus ir išmaišykite su šlakeliu aliejaus.
  5. Iškepusį blyną perkelkite ant medinės lentos arba į didelę lėkštę. Pusę jo patepkite guakamole, pabarstykite fetos sūriu, kalendromis, svogūnais ir pomidorais, pupelėmis ar kitais priedais, kokius naudosite, kitą blyno pusę užlenkite ant viršaus ir pabarstykite saldžiąja rūkyta paprika. Patiekite iškart, su likusiais priedais kiekvienam pasigardinti savo porciją papildomai.
Pastabos

*kas ta spiralinė pjaustyklė? Yra tokie specialūs "spiralizer", kurie daržoves paverčia makaronais. Tačiau jei tokio neturit, yra ir "skutiklis", identiškas bulvių skutikliui, tik jis su dantukais ir drožiant daržovę padaro iš jos ilgas plonas juosteles, tarsi makaronus. Puikus daiktas visokioms salotoms ir garnyrams. Mano štai toks: https://www.amazon.com.au/OXO-Grips-Y-Peeler-Julienne-Black/dp/B07L5D3QQ8 

Bet jei net tokio neturit, galite cukiniją suskusti daržovių skutikliu, o tada tas plačias plonas juostas tiesiog supjaustyti į siauresnius "makaronus" 

Recepto idėja iš žurnalo "Taste"

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *