Man visos vasaros prabėga greičiau nei spėju mirktelti, bet jau ši….. Dvigubu greičiu prašvilpė! Dar niekuomet tokios saldžios nebuvo dienos, ypač žinant, kad po sunkaus pavasario laukia (greičiausiai) ne mažiau nelengvas ruduo… Ir kai planuose nėra jokių kelionių, galėsiančių praskaidrinti lietuviškas darganas, sutrumpinti žiemą…
Tačiau yra viena diena, kuri man yra didelė šventė: tai rugsėjo pirmoji! Net rudens atėjimas būtent tą dieną neatrodo toks blogas… Paskui, jau sekančią dieną, žinoma, nostalgija bėgančiai tolyn vasarai lieka, bet rugsėjo pirmoji man susijusi su pačiais šviesiausiais jausmais. Labai gaila, kad neturiu palaikymo šiuo klausimu nei šeimoje, nei draugų rate:)) Mano dukra iki šiol šaiposi, kaip aš pakiliai jausdavausi atėjus naujiems mokslo metams (jos, dukros, mokslo metams, ne savo:)), ir kaip jai tai būdavo liūdna diena, tikrai ne džiaugsminga:)) Dabar, aišku, iš to abi pasišaipom, bet aš labai nuoširdžiai stengdavausi tą sugrįžimo į mokyklą dieną padaryti šventišką…
Na o šventiška diena visų pirma privalomai turi turėti TORTĄ. Net jei nuotaika tą dieną ne kokia, tai vien dėl gero torto jos galima laukti:) Tad nesvarbu, ar jums Rugsėjo 1-oji susijusi su gražiais ar graudžiais prisminimais, tortas šią dieną yra būtinas. Ir jei dar nenusprendėte kokį tą tortą gaminti, siūlau būtent šį – jogurtinį mėlynių! Tortui, beje, puikiai tiks ir šilauogės, ir šaldytos mėlynės (kurių greičiausiai jau yra prisikaupę jūsų šaldikliuose), ir kadangi jo nereikia kepti, tad pagaminsite šį desertą vos per 10-15 minučių.
Skanaus, ir gražios šventės visiems:)
Pasiruošimas | 20 min |
Porcijos |
asm
|
- 500 g graikiško jogurto
- 250 g mascarpone
- 130 g cukraus pudros
- 10 g želatinos milteliais
- 1 šaukštelis vanilės pastos
- 200 g grietinėlės 36% labai šaltos
- 350 g mėlynių arba šilauogių
- 150 g mascarpone
- 1,5 šaukšto mėlynių
- 2 šaukštai cukraus pudros
- mėlynių arba šilauogių papuošimui
Ingredientai
Jogurtiniam sluoksniui
Mėlynių sluoksniui ir papuošimui
|
|
- Torto formos su nusegamais kraštais (apie 20-22cm diametro) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi.
- Sausainius sugrūskite (lengviausia tą padaryti blenderiu, bet jei neturite blenderio - sudėkite į ziploc maišelį ir sutrinkite kočėlu), sumaišykite su tirpintu sviestu ir išberkite šią masę ant paruoštos formos dugno. Suplokite tampriai (geriausia stiklinės dugnu), kad kuo labiau susitrombuotų, suliptų. Padėkite į šaldytuvą, kol ruošiate kitus sluoksnius.
- Želatiną suberkite į mažą puodelį ir užpilkite apie 2-3 šaukštais vandens, tik tiek, kad sušlaptų. Palaukite kol išbrinks, tada užkaiskite ant labai silpnos ugnies ir kaitinkite, kol želatina visiškai ištirps (tik neužvirinkite!). Nukelkite nuo ugnies, truputį pravėsinkite.
- Elektrinio kombaino dubenyje iki vientisos masės sumaišykite jogurtą, mascarpone, cukraus pudrą ir vanilę. Kelis šio mišinio šaukštus sudėkite į želatinos masę ir sumaišykite (praskieskite), tada viską suverskite atgal į jogurto masę ir gerai išmaišykite, kad neliktų jokių grūdelių. Iki standžių putų suplakite grietinėlę ir atsargiai įmaišykite į jogurto masę. Pabaigoje suberkite mėlynes (arba šilauoges) ir atsargiai viską sumaišykite (stenkitės, kad uogos nepaleistų sulčių ir nenudažytų masės). Viską sukrėskite ant paruošto sausainių pagrindo ir padėkite į šaldytuvą. Palikite kuriam laikui pastingti.
- Papuošimui skirtą mascarpone, mėlynes ir cukraus pudrą mažu blenderiu sutrinkite iki vientisos violetinės masės, ir užtepkite plonu sluoksniu ant apstingusio jogurtinio sluoksnio. Prieš patiekiant papuoškite mėlynėmis (ar šilauogėmis) ir kokiais nors žaliais lapeliais (bazilikų, mėtų...).
Gavau keletą pastebėjimų, kad tortas nebuvo gerai sustingęs. Maniškis taip pat buvo minkštas, labiau į desertą panašus, bet formą laikė. Jei norite standesnio, dėkite daugiau želatinos (pridėkite dar 3-5g, arba dar daugiau, jei jogurtas skystesnis).
Recepto šaltinis - Moje Wypieki