Koks gyvenimo palengvinimas yra taip vadinamas marinara mix…. Jis čia, Australijoje, parduodamas visose žuvų parduotuvėse, juk visos žuvys atvežamos nedarinėtos, todėl kai jos virsta file arba kepsniais, žinoma, lieka labai daug visokių nuopjovų. Tai tos nuopjovos labai sėkmingai panaudojamos marinara mišiniui. Į mišinį dažniausiai įeina gabalėliai dienos laimikio žuvų, išdarinėtos krevetės, šukutės, mažučiai aštuonkojai, kalmarų žiedai, kartais ir kriauklės. Jei tik neturiu fantazijos ką gaminti pietums ar vakarienei – tai būna tikras išsigelbėjimas (ir pats greičiausias patiekalas).

Marinara mix

 

Tokių jau paruoštų žuvies mišinių gausu ir Viduržemio jūros regione – Prancūzijoje nusipirkęs maišelį šito gėrio gali po pusvalandžio jau sėdėti ir srėbti bouillabaisse, Portugalijoje – calderada de peixe (receptas yra mano knygoje “Žuvis”)… Sako, tai žuvies prekeivių kasdienis maistas, juk patys gražiausi (ir brangiausi) žuvies gabalėliai skirti mokiems klientams, o kas liko – žvejui ir jo šeimai:)

Ko tik negalima pasigaminti su šiuo žuvų ir jūrų gėrybių mišiniu – nuo pastos iki troškinių, nuo sriubų iki pagrindinių patiekalų. Tereikia nepamiršti, kad šioms gėrybėms išvirti pakanka vos 3-5 minučių, todėl visi kiti ingredientai (padažai ir pan) turi būti jau paruošti, o namiškiai turi jau sėdėti prie stalo, kai maži žuvų gabalėliai keliauja į puodą:)

Šiandien su jumis dalinuosi sriuba iš Toskanos, ji patiekiama su…polenta!! Ir jei iki šiol sriubas ir troškinius gardinot vien pasta arba ryžiais, būtinai išmėginkite tirštą skanią polentą, ji čia sugroja itin skania nata!

 

Sicilietiška jūros gėrybių sriuba dubenėliuose
Toskanos jūros gėrybių sriuba su polenta
jūros gėrybių troškinys
Patiekalas per pusvalandį – jūros gėrybių troškinys iš Toskanos
Print Recipe
Jūros gėrybių sriuba iš Toskanos su polenta
Masitingas, aromatingas ir greitas patiekalas iš saulėtosios Italijos
Course Main Dish, Sriubos
Cuisine Italian
Prep Time 15 min
Cook Time 35 min
Servings
porc
Ingredients
Course Main Dish, Sriubos
Cuisine Italian
Prep Time 15 min
Cook Time 35 min
Servings
porc
Ingredients
Instructions
  1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus, česnakus ir pankolius, įberkite druskos ir kepinkite kol suminkštės (6-8 min). Supilkite vyną, užvirinkite. Po poros minučių suberkite čili, supilkite pomidorus su visomis sultimis, pastą, 1 litrą sultinio ir užvirkite. Virkite apie 15 min, arba kol pomidorai sutrūkinės, sriuba truputį sutirštės.
  2. Kol sriuba verda, pasigaminkite polentą: į nedidelį puodą supilkite likusį 0,5 litro sultinio ir užvirinkite. Įdėkite sviestą ir palaukite, kol ištirps. Nuolat plakdami šluotele plona srovele berkite polentą. Kaitinkite maišydami mediniu šaukštu, kol sutirštės (apie 3-4 min). Nukelkite nuo ugnies, laikykite šiltai (galite iškirpti iš kepimo popieriaus apskritimą, kurio diametras toks pats, kaip puodo, ir uždengti polentą taip, kad popierius liestųsi prie paviršiaus - taip polenta neapdžius).
  3. Į sriubą sudėkite jūros gėrybes, padidinkite kaitrą, užvirinkite ir virkite apie 4-6 minutes, arba kol visos jūros gėrybės bus išvirę. Patiekite sekliuose dubenėliuose, įdėkite po šaukštą polentos ir įpilkite sriubos su jūros gėrybėmis.
Recipe Notes

Recepto šaltinis - Gourmet traveler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *