Australijos maisto scena yra ypatinga, bet man pasirodė labai įdomus vienas tos scenos elementas – barai (plačiai vadinami pubs, tik tai nėra tai, kaip alaus baras yra suprantamas Lietuvoje). Kai kurie barai savo dizainu tokie artimi angliškiems ir airiškiems pub’ams, kad kartais net užsimiršti, jog esi kitame planetos pakraštyje, o ne Europoje. Kitur barai turi savitą australišką dizainą, bet visuose, kaip taisyklė, ilgas baro stalas, nemažai triukšmo, dideli TV ekranai, transliuojantys sporto varžybas (aišku, kriketą, regbį ir ausktrališką futbolą, tautoje populiariai vadinamą footie)… Barai Australijoje nesuskundžia lankytojų trūkumu, pilna čia ir darbo dienomis, ir savaitgaliais, čia žmonės ateina praleisti laiką su vaikais ir antromis pusėmis (tai nėra vien vyriškos auditorijos vieta). 

Tačiau barai man įdomūs ne tiek alaus ar kitokių gėrimų pasirinkimais, kiek labai tipiniu, nusistovėjusiu maisto meniu. Ir tas maistas (kas galėtų pagalvoti!!) tokiose užeigose tikrai labai kokybiškas, ir, kas daug kam svarbu, net labai įperkamas!! Svarbiausia, kad visi australai mintinai tipiško baro meniu žino, čia to meniu net niekam ir nereikia 🙂 Vištienos parmagiana, fish and chips, skrudinti kalmarai su druska ir pipirais (kiniškas patiekalas, kuris suuuuuper populiarus visoje Australijoje, jo receptą įdėjau ir į savo knygą „Australijos skoniai„), burgeris, steikas, fri bulvytės su pomidorų padažu… ir net desertai – obuolių pyragas, cheesecake, sticky tofee puding… Žodžiu, pub’uose tikrai maistas neapsiriboja kepta duona su česnaku ar kokia sūrių lėkšte, čia veikia normalios virtuvės, kurioje patiekalai gaminami čia pat vietoje, dažnai atviroje virtuvėje, kiekvienam klientui užsakius, tik tas meniu yra tarsi iš vadovėlio, visur vienodas. 

Vienas pub’ų patiekalas, kuris populiarus ir didelių, ir mažų lankytojų tarpe, yra klasikinis vištienos šnicelis! Traškutėlis išorėje ir sultingas viduje kepsnys yra mėgstamas ir dažnai gaminamas taip pat ir australų namuose, tarsi atkartojant apsilankymo pub’e emociją. Tokį pagaminau ir aš, kad galėčiau su jumis pasidalinti ne tiek receptu (kas iš mūsų nežino, kaip iškepti šnicelį??), kiek labiau priminti apie šnicelio egzistavimą 🙂 Super skanios ir kopūstų (slaw) salotos (jokio majonezo!!) , klasikiniame meniu patiekiamos kartu su šniceliu. Mano šnicelis pusvalandį mirkomas sūryme, todėl yra super sultingas, kai iškepa. Tačiau jokiais būdais nemirkykite mėsos igliau, nei parašyta, antraip vi6tiena bus pernelyg sūri. 

Vištieną prieš kepant palaikykite sūryme, taip mėsa bus itin sultinga
Vištienos šnicelis – dideliems ir mažiems patinkanti klasika
Print Recipe
Vištienos šniceliai su kopūstų salotomis
Neatsivalgomieji vištienos šniceliai - traškūs išorėje ir sultingi viduje. Viskas tik dėl pamarinavimo specialiame sūryme!
Vištioenos šnicelis su kopūstų salotomis
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos, Australijos
Raktažodis vištiena
Pasiruošimas 30 min
Laikas 10 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Sūrymui
Šniceliams
Kopūstų salotoms
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos, Australijos
Raktažodis vištiena
Pasiruošimas 30 min
Laikas 10 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Sūrymui
Šniceliams
Kopūstų salotoms
Vištioenos šnicelis su kopūstų salotomis
Procesas
  1. Pasigaminkite sūrymą: inde (geriausia stikliniame ar porceliano, ne metaliniame) sumaišykite verdantį vandenį su druska, palaukite, kol druska pilnai ištirps. Supilkite šaltą vandenį, išmaišykite ir palaukite, kol skystis bus kambario temperatūros. Pamerkite viščiuko krūtinėles taip, kad jos pilnai panirtų po vandeniu, tada indą uždenkite ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių (tik jokiais būdais ne ilgiau, nes mėsa taps pernelyg sūri). Po tiek laiko išimkite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, tada paklokite krūtinėles tarp dviejų lakštų kepimo popieriaus ir suplokite mėsai mušti skirtu plaktuku (arba kočėlu), kol visa krūtinėlė per visą plotą bus apie 1cm storumo.
  2. Kol vištienos krūtinėlės mirksta sūryme, pasigaminkite priedus, kurių prireiks kepti vištienos šniceliams: vienoje didelėje plokščiojie lėkštėje su briaunelėmis turėkite miltus, sumaišytus su geru žiupsniu pipirų (druskos neprireiks, pakaks kiek mėsa sugers iš sūrymo), kitoje - kiaušinius, suplaktus kartu su pienu, trečioje - džiūvėsėlius, sumaišytus su kapotomis petražolėmis ir smulkintais česnakais.
  3. Pasigaminkite kopūstų salotas: dubenyje gerai sumaišykite garstyčias, cukrų, actą, alyvuogių aliejų ir žiupsnį druskos. Sudėkite kopūstą (ir svogūnų laiškus, jei turite) ir viską gerai išmaišykite. Atidėkite į šalį.
  4. Išmuštas vištienos krūtinėles po vieną apvoliokite miltuose ir gerai nupurtykite jų perteklių. Tada pamerkite į kiaušinio plakinį ir galiausia iš visų pusių apvoliokite džiūvėsėlių mišinyje, paspausdami, kad kuo daugiau džiūvėsėlių priliptų prie mėsos. Taip paruoštus šnicelius padėkite ant metalinės skardos ar į didelę lėkštę. Idealu, jei paruoštus šnicelius dar palaikysite šaldytuve (galite ir pernakt), kad džiūvėsių apvalkalas geriau sutvirtėtų.
  5. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite rapsų aliejų iki vidutinio karštumo. Klokite vieną šnicelį ir kepkite iš abiejų pusių po maždaug 4-5 minutes, arba kol gražiai apskrus. Dėkite ant lėkštės, išklotos popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius. Taip pat iškepkite ir kitą šnicelį.
  6. Patiekite šnicelius su kopūstų salotomis ir citrinos ketvirčiais.
Pastabos
Recepto šaltinis - SBS food

Komentarų apie "Vištienos šnicelis ir kopūstų salotos": 2

  1. Nida Degutienė:

    Jovita, kaip miela, kad taip operatyviai ir išbandėte receptą!! Džiaugiuosi, kad nenuvylė!

  2. Jovita:

    Tikrai sultingi ir traškūs! Puikiai dera salotų rūgštelė su sultinga mėsyte. Ačiū, Nida, už receptą, šeima liko ir patenkinta, ir soti. 😊

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *