Visgi indiška virtuvė greičiausiai būtų ta, be kurios man būtų sunkiausia išgyventi… Kur buvusi kur nebuvusi, vis pasiilgstu gero aromatingo indiško kario… Kad ir koks sezonas bebūtų – karšta vasara ar speiguota žiema – indiškas karis visuomet atneša gerą dozę komforto…
Mano indė draugė Naseem, kuri mane mokė kaip sulipdyti indiškas samosas ir pasigaminti panirą (visus video saugiai sudėjau savo IG paskyroje, jei prireiktų), vis mėgsta sakyti: indiškas maistas tikrai nėra sudėtingas, tačiau vienintelis trūkumas tas, kad jo pagaminti greitai neišeina… Taip kad nė neieškokite greitų receptų, kai kalba eina apie gerą indišką karį arba maistingą dhal (lęšių troškinį) – norit ar nenorit, o virtuvę pakvepinti prieskoniais teks 🙂 Indiškuose troškiniuose prieskoniai kepinami ir vėliau masė ilgokai troškinama, nugarinama ir natūraliai sutirštinama, tik taip išgaunamas intensyvus gilus susibalansavęs patiekalo skonis. Karį (padažą, kuriame vėliau troškinami priedai) pagaminti užtrunka ilgiausia. O jei curry padažo išsivirėte, į tą padažą galite dėti ką tik norite – vištienos krūtinėlių, ėrienos gabalėlių, žuvies, jūros gėrybių, virtų bulvių, baklažanų, paniro ar avinžirnių (vegetariškai versijai), virtų kiaušinių – tinka praktiškai bet kas. Pabaigti gaminti patiekalą užtruksite neilgai. Štai todėl kartais aš išsiverdu dvigubą porciją kario padažo ir dalį užsišaldau. Prireikus, galutinis patiekalas tikrai gaunasi greitai ir be jokių kompromisų skoniui.
Šį karį išbandžiau nusipirkusi naują kulinarinę knygą, kurioje britė šefė Sabrina Gidda ji vadina „THAT fish curry”. Kai paragavau, supratau kodėl – išties, jei patiks šio kario padažas, galėsite padažo receptą turėti kaip pagrindą bet kokiems indiškiems kariams pasigaminti.
Kario sudėtyje yra krabų mėsos, aš krabų mėsą perku šaldytą. Tačiau nepergyvenkite, jei jos neturite, karis skanus bus ir be krabų (neslėpsiu, krabai yra niam niam kaip skanu). Krabai čia atlieka ne tik skonio, bet ir tirštumo funkciją. Vietoj krabų galite įdėti daugiau žuvies ar papildyti karį savo mėgiamomis daržovėmis (tik daržovės turi būti jau minkštos, termiškai apdorotos).
Pasiruošimas | 10 min |
Laikas | 60 min |
Pasyvus laikas | 12 val |
Porcijos |
porc
|
- 2 šaukštai augalinio aliejaus
- 1 žaliasis čili pipiras
- 1 cm imbiero šaknies gabalėlis
- sauja šviežių kalendrų kotelių (lapus pasilikite patiekimui)
- ½ šaukštelio maltų čili pipirų (geriausia Kašmyro) (kiekį reguliuokit pagal skonį)
- 1 šaukštelis acto
- ½ šaukštelio druskos
- 450 g žuvies filė (tiks kokią mėgstate, labiausiai tvirtesnės konsistencijos, pvz., monkfish. Taip pat tiks krevetės)
- 400 g krabų mėsos (tiks šaldyta) praleiskit, jei neturit
- virtų ryžių (patiekti)
- šviežių kalendrų lapų (patiekti)
- 4-5 šaukštai augalinio aliejaus (geriausia - garstyčių aliejaus)
- 2 šaukšteliai juodųjų garstyčių grūdelių
- 3 kario lapeliai (tiks švieži arba šaldyti), praleiskit, jei neturit
- 1-2 džiovinti čili pipirai (arba pagal skonį)
- 1 svogūnas didelis (sutarkuotas arba sutrintas blenderiu iki tyrelės)
- 1 žaliasis čili pipiras (susmulkintas) arba pagal skonį
- 2 šaukšteliai sutarkuotos imbiero šaknies
- 1 šaukštelis sutarkuotų česnakų
- 200 ml pasatos (pomidorų tyrės)
- 1 šaukštas maltų ciberžolių
- 1 šaukštelis maltų kuminų
- 1 šaukštelis maltų kalendrų
- 500 ml kokosų pieno
- 1 laimo sultys
- 2 šaukšteliai garam masala prieskonių
Ingredientai
Marinatui
Žuvis
Kariui
|
|
- Patiekalą pradėkite gaminti iš vakaro. Pasigaminkite marinatą: visus ingredientus sudėkite į mažą blenderį ir susmulkinkite iki tyrelės. Supjaustykite žuvį apie 2,5cm dydžio gabalėliais ir užpilkite marinatu. Išmaišykite, kad kiekvienas gabalėlis pasidengtų vienodai. Laikykite šaldytuve per naktį. Jei labai skubate, palikite marinuotis bent jau 2 valandas.
- Pasigaminkite kario padažą: vidutinio dydžio puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, suberkite garstyčių sėklas, kario lapelius ir čili pipirus (jų netrupinkite). Pakepinkite, kol pasklis aromatas, garstyčių sėklos ims spragsėti. Supilkite į puodą tarkuotus svogūnus, sumažinkite kaitrą ir kepinkite apie 20 minučių, vis pamaišant, kad neprisviltų. Svogūnai turi būti gerai sukepę ir rudi.
- Sudėkite į puodą susmulkintus čili pipirus, imbierus ir česnakus, ir dar pakepinkite apie 5 minutes. Supilkite į puodą pasatą, vis pamaišydami troškinkite apie 12-15 min. Po tiek laiko turėtumėte matyt atsiskyrusius riebalus ir labai tirštą pomidorų masę. Suberkite prieskonius - ciberžoles, kalendras ir kuminus, dar apie minutę pakepinkite maišydami. Supilkite kokosų pieną ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių.
- Jei naudojate tvirtos konsistencijos žuvį arba jūros gėrybes, sudėkite žuvies gabalėlius su visu marinatu ir patroškinkite viską apie 5-10 minučių. Pačioje pabaigoje sudėkite krabų mėsą, pakaitinkite apie minutę, įspauskite laimo sulčių ir suberkite masala prieskonius. Atsargiai išmaišykite, paragaukite ar netrūksta druskos ir patiekite su virtais ryžiais bei kalendromis. Jei naudojate labiau subyrančią žuvį (pvz., lašišą, menkę), pradžioje įmaišykite krabų mėsą, įspauskite laimo sulčių ir įberkite garam masala prieskonius, pačioje pabaigoje sudėkite žuvį su visu marinatu ir patroškinkite viską ant mažos ugnies apie 5-10 minučių.