Pamenu, kai rašiau savo knygą „Izraelio skoniai”, buvau be proto nustebusi, kad mūsų visų vaikystėje valgytas „netikras zuikis” žydų virtuvėje buvo žinomas nuo amžių amžinųjų, ir vadintas „kliops”. Kas jau čia dabar suras galus kam priklauso šio valgio autorinės teisės, bet tai vienas tų pavyzdžių, kokios tarpusavy persipynusios lietuviškos ir žydiškos virtuvių tradicijos… 

O štai kai aptikau graikišką „netikro zuikio” versiją, likau ne tik nustebusi, bet dar ir sužavėta minties įsukti maltos mėsos įdarą į taip plačiai Graikijos virtuvėje naudojamus vynuogių lapus! Na argi ne puiki idėja, kuri ne tik labai puošniai atrodo ant stalo, bet pyragui suteikia to ypatingo poskonio, kurį turi marinuoti vynuogių lapai…. 

Maltos mėsos patiekalai man labai patinka savo paprastumu – tai produktas, skirtas skubantiems. Juk nieko nėra paprasčiau sumaišyti mėsą su prieskoniais, kiaušiniu, džiūvėsiais ir arba formuoti kotletus, arba, kaip šiuo atveju, – sudėti į kekso formą ir pašauti kepti. Na gerai, ši versija labiau šventiška (bet jei išimsite visus „pagražinimus”, mėsos pyragas visvien bus super skanus!), tad reikalauja truputį daugiau laiko ir pastangų. Tačiau jei tokį patiekalą pasirinksite Velykoms, manau, susilauksite daug pagyrų iš savo svečių. 

Šiuo receptu savo knygoje pasidalino graikė Kathy Tsaples iš Melburno, kuri yra vienas iš Australijos kulinarinių TV laidų veidų, moteris su ypatinga istorija. Nugalėjusi netikėtai užklupusias ligas, moteris pasiraitojusi rankoves kibo į darbus ir įgyvendino vieną senų savo svajonių – atidarė graikišką užeigėlę viename populiariausių Melburno turgų. Pradžioje maistą gamindavo namuose ir vežiodavo į naujai veikiantį butiką, bet ilgainiui čia įsirengė virtuvę ir dabar naminius graikų virtuvės patiekalus visi gali ne tik ragauti, bet ir matyti, kaip jie gimsta. Graikai yra viena didžiausių Australijos bendruomenių, todėl jų maistas čia itin populiarus. Štai todėl nemažai graikiškų receptų rasite ir mano knygoje „Australijos skoniai” (kurią iki kovo 25 dienos galite įsigyti už labai ypatingą kainą – vos 22,50 Eur). 

Graikiskas netikras zuikis
Graikiškas „netikras zuikis” – įsuktas į vynuogių lapus, paskanintas paprikomis ir alyvuogėmis
Graikiškas maltos mėsos pyragas su kiaušiniu
Aš graikišką mėsos pyragą patiekiau su tzatziki padažu ir morkų bei burokėlių salotomis
Print Recipe
Graikiškas maltos mėsos pyragas vynuogių lapuose
"Netikras zuikis" graikiškai - įvyniotas į vynuogių lapus ir paskanintas keptomis paprikomis bei alyvuogėmis. Vynuogių lapai itin svarbūs graikų virtuvėje, jie suteikia patiekalams labai savotiško poskonio. Tai patiekalas, tiksiantis ir kasdienai, ir šventiniam stalui.
Greek meat loaf
Pasiruošimas 2,5 val
Laikas 40 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Pasiruošimas 2,5 val
Laikas 40 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Greek meat loaf
Procesas
  1. Vynuogių lapus sudėkite į didelį dubenį ir užpilkite šaltu vandeniu. Mirkykite lapus mažiausiai 2 valandas (galite ir per naktį), vis keisdami vandenį. Džiūvėsius užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite maltą mėsą, svogūnus, druską, pipirus, žalumynus, kalendras, raudonėlius, suplaktą kiaušinį ir išbrinkusius džiūvėsius. Padėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui (galite ir ilgiau).
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180C (su apipūtimo funkcija). Nedidelę kekso formelę (21x11cm) gausiai ištepkite aliejumi. Nusausinkite išmirkintus vynuogių lapus ir nulaužkite jų kotelius. Lapais išklokite visą kepimo formos dugną ir šonus, palikdami šonuose lapus kabėti išorėje (juos vėliau užlenksite ant įdaro, visiškai uždarydami mėsos pyragą).
  4. Į pačią apačią, ant iškloto vynuogių lapais dugno sudėliokite keptas paprikas (geriausia, jei jos bus supjaustytos plonomis juostelėmis). Ant paprikų sudėliokite perpus perpjautas alyvuoges, perpjauta dalimi į apačią. Ant alyvuogių dėkite apie pusę kiekio maltos mėsos ir gerai sulyginkite paviršių. Sudėkite kietai virtus nuluptus kiaušinius ir apkamšykite tarpus tarp kiaušinių malta mėsa. Likusią maltą mėsą sudėkite ant viršaus ir švelniai paspauskite, kad neliktų jokių oro tarpų. Užlenkite šoninius vynuogių lapus ir likusius lapus panaudokite pilnai uždengti visą formelės viršų.
  5. Ant darbastalio paklokite didelį lakštą aliuminio folijos. Dėkite skardelę su mėsos pyragu į jos vidurį. Iš kepimo popieriaus iškirpkite tokio dydžio gabalėlį, kokio yra jūsų kepimo skardelės viršutinė dalis ir tuo kepimo popieriaus gabalėliu uždenkite pyrago viršų. Tampriai susukite visą skardelę į aliuminio foliją. Įstatykite įsuktą mėsos pyragą į kepimo skardą ir pašaukite kepti. Po 30 minučių nuvyniokite aliuminio foliją (gali būti prisikaupę šiek tiek skysčio - nenusideginkite) ir pašaukite toliau kepti neuždengus. Kepkite apie 10-20 minučių, arba kol vynuogių lapais padengtas viršus gražiai aprskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite pravėsti mažiausiai pusvalandį. Užvožkite ant mėsos pyrago lėkštę ir greitu judesiu apverskite visą aukštyn kojomis (atsargiai, nes bus skysčio) - taip lengvai nuimsite skardelę. Pyragas skanus ir šiltas ir atvėsęs. Aš patiekiau su tzadziki padu (žr. receptą mano knygoje "Nidos receptai: 10 metų drauge") ir žalių burokėlių ir morkų salotomis su česnakais, petražolėmis ir alyvuogių aliejumi.
Pastabos
Recepto šaltinis - Kathy Tsaples, My Sweet Greek Life

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *