Sveiki sulaukę Šventų Velykų!! Šventės pradundėjo, prabėgo, tik pėdas spėjau pamatyti 🙂 Čia, Australijoje, Velykinės šventės (ir išeiginės!) prasideda nuo Didžiojo Penktadienio, kuris yra visiems nedarbo diena. Prie penktadienio pridėjus dar ir Velykinį pirmadienį, gaunasi visai nebloga laisvų dienų serija, be to, vaikams prasideda Velykų atostogos, todėl visi kas tik galėjo, išdūmė iš miesto į pajūrį, pas draugus ir gimines, arba tiesiog šoko į lėktuvą ir išskrido į Aziją. Porą metų medrėję oro uostai niekaip nesusitvarkė su tokiais žmonių srautais, pirmuose laikraščių puslapiuose tik ir dominavo nuotraukos iš žmonių jūros, mėginančios suspėti į savo reisą ir kažkaip atstovėti kilometrines eiles prie patikros punktų…
Viską iki detalių iš anksto planuojantys australai žino, kad prailginto Velykų savaitgalio malonumus reikia rezervuotis mažų mažiausiai prieš metus, bet dar geriau tą padaryti prieš dvejus. Antraip nė su žiburiu nerasi laisvos vietos kempinge, pajūrio poilsiavietėje ar kitokiame pabėgime į gamtą. Užtai tie, kurie liko mieste, galėjo mėgautis ramybe ir tuštutėlėmis gatvėmis. Ne tai kad tos gatvės čia, Kanberoje, apskritai kada nors užkimštos būtų, bet tikrai jautėsi, kad šalyje vyksta ilgas savaitgalis!
Velykas, kaip ir visas kitas pagrindines šventes mes švenčiam labai tradiciškai, su tradiciniais patiekalais ant stalo, su margučiais (tradiciškai ginčijamės su vyru Velykų rytmetį po bažnyčios, ar skanesni šilti kiaušiniai pusryčiams, ar šalti, tiesiai iš šaldytuvo 🙂 )… Visiškai ne išimtis buvo ir šios mūsų pirmosios Velykos Australijoje, išskyrus tai, kad mišias anglų kalba klausėm, o šventinius pusryčius lauke, žydinčių magnolijų pavėsyje valgėm.
Tradiciškai, beje, po švenčių liko ir išvirtų margučių 🙂 Netikiu, kad jūsų namuose jau jų nėra – sprendžiant iš FB, šiemet kaip jokiais kitais metais visi pasinėrė į kiaušinių marginimo patirtis, nes tokia kūrybinė veikla ne tik džiugina, bet ir labai ramina… Išvirtus kiaušinius reikėtų kuo skubiau suvartoti, todėl aš atskubu į pagalbą su nuostabiu virtų kiaušinių apkepo receptu. Jis skanus ir šiltas, ir atvėsęs, o rytojaus dieną labai tiks pasiimti į darbą pietų dėžutėje.
Porcijos |
asm
|
- 10 kiaušinių (kietai virtų)
- 2 svogūnai (smulkiai supjaustyti)
- 2 šaukštai aliejaus kepti
- 150 g sutarkuoto sūrio (pvz., kietos mocarelos)
- 150 g graikiško jogurto (arba neriebios grietinės)
- 2 šaukštai majonezo
- 2 šaukšteliai garstyčių
- 1 stiklinė džiūvėsių
- ½ šaukštelio ciberžolės
- 4 šaukštai žalių svogūno laiškų supjaustytų
- 2 kiaušiniai (nevirti), tryniai ir baltymai atskirai
- 1 šaukštas sviesto
Ingredientai
|
|
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kekso kepimo formą išklokite pergamentiniu popieriumi.
- Virtus kiaušinius sutarkuokite burokine tarka. Svogūnus apkepinkite nedidelėje keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol jie taps permatomi ir minkšti (neapskrudinkite). Atvėsinkite ir sudėkite į dubenį kartu su sutarkuotais kiaušiniais. Ten pat sudėkite tarkuotą sūrį, jogurtą, majonezą, garstyčias, džiūvėsius, ciberžolę, žalius svogūno laiškus bei nevirtų kiaušinių trynius, viską išmaišykite. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į masę. Įberkite pipirų ir truputį druskos (druskos kiekis priklausys nuo to, kokį sūrį dėjote į masę). Sudėkite viską į kepimo formą, ant viršaus uždėkite gabalėlius sviesto.
- Kepkite 45 minutes, arba kol gražiai aprskrus. Patiekite šiltą arba pilnai atvėsusį, su krienais, krienais ir majonezu, arba kitokiu mėgstamu padažu.
Lijana, net ir man saldu, kad jūsų likučiai į pilvą, o ne šiukšliadėžę keliauja:) Man taip visada gaila matyti maistą išmestą, tai labai labai džiaugiuosi, kai yra antrinių panaudojimo variantų, ir tie variantai kuo puikiausiai papildo mūsų racioną!:)
Ale tai kokia palaima miela Nida,kad mes Jus turime,,po ranka,, ir pačiu laiku!!!Kasmet vis sakau sau:nudažysiu tik keletą kiaušinių!Nu,bet gi niekaip!!!Dabar lapnoju Jusų apkepą ir mintimis dėkoju,kad neleidot prapult Velykų likučiams!
180C
Nida, kokio karštumo orkaitė? Bandau 🙂
Daiva, gal pamėginkit pvz virtas kynva kruopas (bolivines balandas)? Žinoma, džiūvėsiai čia tvirtumą ir konsistenciją duoda, su kruopom gali būti biresnis kepinys, bet skonis turėtų būti liuks!!
Skamba labai puikiai! 🙂
Ar galetumete parekomenduoti, ka butu galima deti vietoj dziuveseliu? Siuo metu del diabeto turiu atsisakyti angliavandeniu..
Irena, sueis čia ir ryžiai!:) Tikras Velykų likučių pyragas!
Ačiū už idėją, pas mane dar ir ryžių liko, reikės kažkaip įkomponuoti ir juos 😃