Kai Australijoje vienoje deli parduotuvėje atradau burokėlių pesto, tapau tikrai nuo jo priklausoma! Tiek priklausoma, kad ėmiau eksperimentuoti su ingredientais, norėdama kažkaip atkartoti šio pesto skonį ir tekstūrą. Ir man tikrai puikiai pavyko, burokėlių pesto receptą įtraukiau ir į savo knygą „Australijos skoniai„.
Burokėliai tikrai galėtų būti vienas elementų, kurie sieja australų ir lietuvių virtuves! Mes Lietuvoje, tiesa, burokėlių daug valgom labiau todėl, kad atėjus žiemos sezonui daržovių pasirinkimas labai susiaurėja iki ilgai sandėliuose išstovėti galinčių šakninių. Australai gali lepintis šviežiu derliumi kiaurus metus, tad burokėliai dėl pirkėjų dėmesio kaskart kovoja su iiiiiiilgu sąrašu kitų šviežiai užaugintų daržo gėrybių… Tačiau burokėlius australai myli, o ir jų skonis man labai artimas lietuviškam. Jei manot, kad burokėliai visur vienodi ar bent panašūs, tai aš turiu kiek kitokią patirtį – gyvenant Izraelyje, pavyzdžiui, į visus burokėlių patiekalus tekdavo pridėti cukraus, nes Artimuosiuose Rytuose augantiems burokėliams saldumo tikrai labai trūko, jų skonis labiau man priminė ropes…
Šiandien pagaminau dar vieną burokėlių pagardo versiją – su jogurtu ir graikiniais riešutais. Patiektas su feta jis tapo užkandžių stalo karaliumi, tačiau lygiai taip pat tiko ir kaip garnyras prie mėsiškų valgių. Labai smagiai suderėjo paskrudintų riešutų traškumas, fetos sūrumas ir saldžiarūgštė burokėlių užtepėlė. Modifikuoti šį receptą galima iki begalybės – pagardinkite kuminais, zaataru libanietišku baharat arba marokietišku ras el hanout prieskonių mišiniu, jei norite labiau Artimųjų Rytų aromato, arba trupučiu čili, jei norisi, kad šiek tiek kąstų liežuvį. Net jei namuose turite tik druskos ir juodųjų pipirų – to ir pakaks. Man patinka grūdėta konsistencija, todėl nesistengiau sublenderiuoti iki vientisos tyrelės, tačiau jūs darykite taip, kaip mėgstate patys.
SpausdintiBurokėlių užtepėlė su feta ir graikiniais riešutais
- Užtruks: 1 hour 40 minutes
- Kiekis: 6 porc 1x
Aprašymas
grūdėtos konsistencijos užtepas – puikus užkandžių stalo elementas, o taip pat skanus garnyras prie mėsos patiekalų
Ingredientai
- 500 g burokėlių
- 1 česnako galva
- 1 šaukštelis maltų kuminų
- 1 šaukštas Alyvuogių aliejaus ((plius dar šiek tiek pašlakstyti patiekiant))
- 2 šaukštai raudonojo vyno acto ((kiekis apytikslis))
- 50 g graikinių riešutų ((paskrudintų) ir dar šiek tiek patiekti)
- 60 g graikiško natūralaus jogurto
- druskos
- 100 g feta sūrio ((patiekti))
Instrukcijos
- Įkaitinkite orkaitę iki 200C.
Į aliuminio folijos lakštą laisvai susukite nuplautus burokėlius ir visą galvą česnako. Kepkite apie 90 min., arba kol burokėliai taps labai minkšti. Palaukite kol šiek tiek atvės, tada nulupkite burokėlius, supjaustykite juos stambiais gabaliukais, sudėkite į elektrinio blenderio indą. Išspauskite iškepusių česnako skiltelių masę tiesiai į tą patį blenderį kartu su burokėliais, česnakų lukštus išmeskite. Palaukite kol burokėliai visiškai atvės. - Įberkite kuminus, įpilkite aliejų, suberkite graikinius riešutus ir pulsuojančiais judesiais smulkinkite iki norimos konsistencijos (man patinka grūdėta, bet galite smulkinti kol gausite visiškai glotnią tyrę). Pabaigoje supilkite jogurtą, įberkite žiupsnį druskos ir išmaišykite. Palikite pastovėti bent valandą, kad skoniai susijungtų, tada dar kartą paragaukite, ar netrūksta druskos, saldumo, rūgšties.
- Patiekite pašlakstę aliejumi, pabarstę trupinta feta ir graikiniais riešutais, papuoškite šviežiais krapais. Skaniausia – su šviežia balta duona.
- Paruošimo laikas: 10 min
- Gaminimo laikas: 90 min
- Kategorija: Pagardai, Užkandžiai
- Virtuvė: Artimųjų Rytų
Ida, pavyks ir su virtais. Gal skonis nebus toks intensyvus, kaip keptų, bet pavyks ir su virtais.
Sveiki, Susiruošiau gaminti, ir visgi nesuskaičius visko iki galo nusipirkau ne žalių burokėlių, o jau išvirtų..Ar su virtais niekaip nepavyks šis receptas?
Dėkoju, kad parašėt, Lina:)
Išmėginta ,nu ką galiu pasakyti ,nerealus skonis.O dar kaip tik šiandien ir salotas su raudonuoju kopūstu dariau ,turiu pasakyti pirmą kartą gyvenime .Pietūs buvo nerealūs su šiais priedais. Ačiū jums Nida ,kad dalinatės ,kai ieškau kažko naujo ,tai tik į jūsų puslapius einu.Sėkmės jums