Gera turėti po ranka receptų, kurie nesudėtingai paruošiami ir tinkami bet kokia proga padėti ant vaišių stalo. Kai ruošiu kokią (neformalią) šventę savo namuose, dažniausiai užkandžiams patiekiu vien vegetariškus valgius. Įvairios užtepėlės, pesto, salotos, dip’ai – mano mėgstamiausias pasirinkimas. Pakanka pasirūpinti gera šviežia duona ir užkandžių stalas tikrai pavergia visų širdis. Be to, kiekviena tokia užkandėlė vėliau gali būti valgoma ir su pagrindiniu (dažniausiai mėsišku) patiekalu. Man patinka dar ir tai, kad žmonės užkandžiais pasisotina tik labai lengvai, tik sužadina apetitą prieš atnešant ant stalo centrinį valgį.
Mano ruošiamas užkandžių stalas paprastai neapsieina be vieno ar kito daržovių pyrago. Jei svečių tarpe pasitaiko vegetarų, jiems tai būna pagrindinis patiekalas. Jei lieka pyrago rytojaus dieną – jis tampa labai geidžiamas pakramsnojimas lengviems pietums. Pyragas, kurio receptu netrukus pasidalinsiu, patogus pasirinkimas todė, kad (A) aš visada be išimties šaldiklyje turiu pakelį filo tešlos, ir (B) kad įdarą galima pasigaminti iš anksto, telieka tik jį suvynioti į plonyčius lakštus ir po pusvalandžio jau galima kviesti prie stalo.
Argi nesugundžiau pasidaryti sau šventės ir palepinti namiškius skoniais ir tekstūromis turtinga vakariene? Tas sėklų priedas, žinokit, yra super pagerinimas, ne tik grožis:)
Pasiruošimas | 30 min |
Laikas | 40 min |
Porcijos |
porc
|
- Alyvuogių aliejaus
- 2 šaukšteliai kmynų
- 500 g porų (tik baltoji ir šviesiai žalios salvos dalis), supjaustytų plonais griežinėliais
- 4 česnako skiltelės (susmulkintos)
- 350 g morkų (stambiai sutarkuotų) - apie 3 didelės morkos
- 380 g kopūsto (geriausia - savojos, arba kito minkštesnio), plonai supjaustyto arba sutarkuoto
- ⅓ stiklinės džiovintų spanguolių
- ⅓ stiklinės šviežių mėtų lapelių (susmulkintų)
- druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- 1 pakelis filo tešlos (prireiks 12-14 lakštų)
- 2 šaukštai moliūgo sėklų
- 2 šaukštai migdolų (pasmulkintų)
- 2 šaukštai graikinių riešutų (pasmulkintų)
- ½ šaukšto aguonų
- ½ šaukšto sezamų sėklų
Ingredientai
Pyragui
Sėklų ir riešutų mišiniui
|
|
- Didelėje ir gilioje keptuvėje įkaitinkite apie 4 šaukštus aliejaus ir ant nedidelės ugnies apkepinkite porus ir kmynus, kol suminkštės, bet neapskrus. Bebaigiant kepti suberkite česnakus. Suberkite sutarkuotas morkas ir kepinkite dar apie 3-4 minutes. Sudėkite kopūstus ir toliau viską kepinkite apie 5 minutes, arba kol daržovės bus visiškai minkštos. Įmaišykite džiovintas spanguoses ir mėtas, pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite viską į dubenį ir palaukite, kol visiškai atvės. (Įdarą pyragui galite pasidaryti iš anksto - likus 2-3 dienoms iki kepimo)
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Ištepikite aliejumi kepimo formą su nusegamais kraštais (23-25cm skersmens).
- Ant darbastalio patieskite vieną filo tešlos lakštą (kitus visąlaik laikykite uždengtus šiek tiek sudrėkintu švariu virtuviniu rankšluostėliu, antraip tešla išdžius ir ims trupėti). Visą paviršių patepkite trupučiu aliejaus, tada ant viršaus klokite kitą filo tešlos lakštą. Palei pailgą kraštinę plonu sluoksniu išdėliokite dalį įdaro (apie 2-3 kaupinus šaukštus), suformuokite iš įdaro tolygią "dešrelę". Visą likusį filo tešlos plotą patepkite aliejumi. Tampriai vyniokite filo tešlą įsukdami įdarą, o vėliau ir aliejumi pateptą tešlos plotą į vidų.
- Pradėdami nuo kepimo skardos centro susukite šį tešlos vamzdelį į tamprų rutuliuką. Lygiai taip, kaip aprašyta, pasigaminkite kitą filo tešlos vamzdelį ir sukite aplin pirmąjį kepimo skardoje. Prireiks 6-7 vamzdelių, kol pilnai pasidengs jūsų kepimo skarda. Visą pyrago paviršių patepkite aliejumi ir pašaukite kepti. Kepkite apie 30 min, arba kol pyragas lengvai apskrus.
- Kol pyragas kepa, sumaišykite indelyje visas išvardintas sėklas ir riešutus. Suberkite mišinį ant beveik iškepusio pyrago ir pašaukite kepti dar 10-12 minučių, kol sėklos gražiai apskrus. Patiekite pyragą šiltą su jogurtiniu padažu.
Ramune, filo tešlos keipiniams tikrai nereikia kepimo popieriaus, jie niekada neprilimpa prie kepimo skardos. Tik skardą, žinoma, būtina patepti riebalais, nes pati filo tešla labai sausa, ją gamjnant riebalai išvis nenaudojami.
Iškart „pagavo” jo išvaizda, ypač tas sėklų – riešutų sluoksnis. Kepsiu. Tik klausimas – tiesiai išteptoje kokiu nors riebalu skardoje , ar ant kepimo popieriaus tuos ritinius sukti ? 🙂