Šiemet orai stebina ne tik lietuvius! Australai skelbia apie šilčiausią nuo neatmenamų laikų žiemą (priminsiu, kad žiema Australijoje tęsiasi nuo birželio iki rugsėjo), Japonija trimituoja apie karščiausią istorijoje vasarą, lietuviai neatsidžiaugia pamiršusiu ateiti rudeniu, o aš su didžiausiu džiaugsmu pasitinku pavasarį!! Orai šiemet tikrai lepina, tiesa, vis garsiau girdisi perspėjimai, jog šiemet Australijos žemyną greičiausiai alins gaisrai, sausros ir karščiai…
Kiekvieną rugsėjį Australijos sostinėje prasideda festivalis, dėl kurio į Kanberą suvažiuoja smalsuoliai iš viso žemyno. Tas festivalis – vien apie gėles, tiksliau – apie tulpes! Artėjant „Floriadai” didžiausias miesto parkas paverčiamas žydinčių tulpių jūra: čia suvežamas dirvožemis, suformuojami takeliai ir įvairiausiais raštais pasodinama daugiau nei milijonas tulpių žiedų! Visame mieste į „Floriadą” kviečia ne kokie piešti skelbimai, o pakeltos lysvės, kupinos gražiausiais žiedais išsiskleidusių tulpių. Ištisą mėnesį žmonių minios plaukia į festivalį, vaikams ir suaugusiems vyksta įvairiausi užsiėmimai – nuo piešimo pamokų iki fotografijos workshop’ų, nuo sodininkystės iki jogos seansų, o saulėtomis dienomis kiekvienas žolės lopinėlis užimamas gerai nusiteikusių piknikautojų. Įėjimas į „Floriadą” nemokamas, bilietus reikia įsigyti tik į vakarinę programą sutemus – tada aplink gėlynus prasideda užburiantis šviesų ir muzikos šou!
Dar įspūdingesnis tulpių parkas pražysta už maždaug 20km nuo miesto – kadaise didelį ūkį nuspirkusi australų šeima įrengė jame nuostabų tulpių parką! Žmonės čia plaukia šeimomis, autobusais vežami pagyvenę žmonės iš senelių pensionų, didžiulėje teritorijoje visi nori įsiamžinti ryškiaspalvių žiedų fone. Už įėjimą į šį parką tenka mokėti 22 dolerius, tačiau bilieto kaina lankytojų negąsdina – per dieną parke apsilanko daugiau nei 2 tūkstančiai žmonių! Parko teritorijoje įrengtos kavinukės (į bilieto kainą, beje, įskaičiuotas puodelis kavos arba arbatos, geriamasis vanduo Australijoje tiekiamas nemokamai), tačiau žmonės mielai atsiveža savo pikniko krepšius ir mėgaujasi šiltais orais bičiulių draugijoje. Savaitgaliais improvizuotoje scenoje gyvai groja muzika, pop-up bariukas pilsto gerai atšaldytą putojantį vyną, o tokia savaitgalio išvyka daug kam atstoja trumpas atostogas:)
Grįžus po apsilankymo tulpių fiestoje norėjosi kažko nesunkaus, vasariškai lengvo, greitai pagaminamo. Pasirinkau žaliąjį Tailando karį su žuvimi. Jei iki šiol jūs ragavote vien pirktinės žaliojo kario pastos, imkite ir pasigaminkite karį „nuo nulio” – tikrai visus reikiamus ingredientus rasite prekybos centruose. Įsitikinsite, kaip tai paprasta ir gardu… Kažin ar dar kada pažiūrėsite į lentyną su „ilgai grojančiomis” Tailando karių pastų pakuotėmis…
SpausdintiŽaliasis tailandietiškas karis su žuvimi
- Užtruks: 30 minutės
- Kiekis: 4 porc 1x
Aprašymas
Paprastai ir greitai pagaminamas karis. Prireiks keleto šviežių žalumynų, kokosų pieno ir žuvies. Tiks bet kokia balta jūrinės žuvies be odelės filė. Žuvį galite keisti vištiena arba tofu.
Ingredientai
Žaliojo kario pastai
- 3 citrinžolės stiebai ((tik baltoji dalis, susmulkinti))
- pundelis šviežių kalendrų ((stiebeliai ir lapeliai, pasilikite šiek tiek lapelių patiekimui))
- 4 česnako skiltelės
- ½ raudojojo svogūno ((stambiai supjaustyto))
- 30 g imbiero šaknies ((supjaustytos))
- 6 laimo lapai ((jei nėra pirkti šviežių, ieškokite šaldytų arba džiovintų, arba praleiskite))
- 2 čili pipirai ((1 žalias ir 1 raudonas, supjaustyti su visomis sėklomis – jei nenorite pernelyg aštriai, sėklas išvalykite))
- 60 ml žuvies padažo
- 1 laimo sultys
- žiupsnelis rupios druskos
- 1 šaukštelis maltų baltųjų pipirų
Kariui
- 80 ml augalinio aliejaus
- 400 ml kokosų pieno
- 700 g žuvies filė ((tiks bet kokia jūrinės žuvies filė, be odos), supjaustytos stambesniais gabaliukais)
Patiekti
- virtų ryžių
Instrukcijos
- Pasigaminkite kario pastą: visus išvardintus ingredientus sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą ir smulkinkite kol gausite kuo vientisesnę pastą (laiks nuo laiko nubraukite masę nuo sienelių, kad viskas kuo geriau susismulkintų).
- Didesnėje gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite kario pastą ir kepinkite maišydami ant vidutinės kaitros apie 5-10 min., kol masė taps visiškai sausa, ims šiek tiek lipti prie keptuvės dugno, tačiau nepradės skrusti. Supilkite kokosų pieną ir viską išmaišykite. Sudėkite žuvies gabalėlius (būtinai vienu sluoksniu!) ir ant labai nedidelės kaitros kaitinkite (galite keptuvę uždengti, bet nebūtina). Stenkitės nemaišyti, tik šiek tiek pajudinkite keptuvę, kad žuvis neliptų prie dugno. Užtruksite apie 10-12 min., žuvis išsitroškins greitai, svarbu jos neperkepti. Patiekite pabarstę kalendromis su virtais ryžiais, laimo ketvirčiais ir gaiviomis salotomis.
Pastabos
Recepto šaltinis – Delicious, September 2023
- Paruošimo laikas: 10 min
- Gaminimo laikas: 20 min
- Kategorija: Main Dish
- Virtuvė: Tailando