Šiemet orai stebina ne tik lietuvius! Australai skelbia apie šilčiausią nuo neatmenamų laikų žiemą (priminsiu, kad žiema Australijoje tęsiasi nuo birželio iki rugsėjo), Japonija trimituoja apie karščiausią istorijoje vasarą, lietuviai neatsidžiaugia pamiršusiu ateiti rudeniu, o aš su didžiausiu džiaugsmu pasitinku pavasarį!! Orai šiemet tikrai lepina, tiesa, vis garsiau girdisi perspėjimai, jog šiemet Australijos žemyną greičiausiai alins gaisrai, sausros ir karščiai… 

Australijoje – pavasaris

Kiekvieną rugsėjį Australijos sostinėje prasideda festivalis, dėl kurio į Kanberą suvažiuoja smalsuoliai iš viso žemyno. Tas festivalis – vien apie gėles, tiksliau – apie tulpes! Artėjant „Floriadai” didžiausias miesto parkas paverčiamas žydinčių tulpių jūra: čia suvežamas dirvožemis, suformuojami takeliai ir įvairiausiais raštais pasodinama daugiau nei milijonas tulpių žiedų! Visame mieste į „Floriadą” kviečia ne kokie piešti skelbimai, o pakeltos lysvės, kupinos gražiausiais žiedais išsiskleidusių tulpių. Ištisą mėnesį žmonių minios plaukia į festivalį, vaikams ir suaugusiems vyksta įvairiausi užsiėmimai – nuo piešimo pamokų iki fotografijos workshop’ų, nuo sodininkystės iki jogos seansų, o saulėtomis dienomis kiekvienas žolės lopinėlis užimamas gerai nusiteikusių piknikautojų. Įėjimas į „Floriadą” nemokamas, bilietus reikia įsigyti tik į vakarinę programą sutemus – tada aplink gėlynus prasideda užburiantis šviesų ir muzikos šou! 

Rugsėjis – tuplių žydėjimo mėnuo
Į Floriadą kasmet suvažiuoja tūkstančiai žmonių iš visos Australijos
Vaikams ir suaugusiems vyksta patys įvairiausi užsiėmimai
Spalvų tiek, kad sunku išsirinkti 🙂

Dar įspūdingesnis tulpių parkas pražysta už maždaug 20km nuo miesto – kadaise didelį ūkį nuspirkusi australų šeima įrengė jame nuostabų tulpių parką! Žmonės čia plaukia šeimomis, autobusais vežami pagyvenę žmonės iš senelių pensionų, didžiulėje teritorijoje visi nori įsiamžinti ryškiaspalvių žiedų fone. Už įėjimą į šį parką tenka mokėti 22 dolerius, tačiau bilieto kaina lankytojų negąsdina – per dieną parke apsilanko daugiau nei 2 tūkstančiai žmonių! Parko teritorijoje įrengtos kavinukės (į bilieto kainą, beje, įskaičiuotas puodelis kavos arba arbatos, geriamasis vanduo Australijoje tiekiamas nemokamai), tačiau žmonės mielai atsiveža savo pikniko krepšius ir mėgaujasi šiltais orais bičiulių draugijoje. Savaitgaliais improvizuotoje scenoje gyvai groja muzika, pop-up bariukas pilsto gerai atšaldytą putojantį vyną, o tokia savaitgalio išvyka daug kam atstoja trumpas atostogas:) 

Už Kanberos įsikūręs dar vienas tulpių parkas
Kiek raštų, kiek spalvų…
Žmonės čia atvažiuoja su savo pikniko krepšiais ir mėgaujasi nuostabia gamta
Kiekvienas randa sau mieliausias tulpių spalvas
Nors įėjimas į privatų parką mokamas, lankytojų čia netrūksta

Grįžus po apsilankymo tulpių fiestoje norėjosi kažko nesunkaus, vasariškai lengvo, greitai pagaminamo. Pasirinkau žaliąjį Tailando karį su žuvimi. Jei iki šiol jūs ragavote vien pirktinės žaliojo kario pastos, imkite ir pasigaminkite karį „nuo nulio” – tikrai visus reikiamus ingredientus rasite prekybos centruose. Įsitikinsite, kaip tai paprasta ir gardu… Kažin ar dar kada pažiūrėsite į lentyną su „ilgai grojančiomis” Tailando karių pastų pakuotėmis… 

Žaliasis Tailando karis su žuvimi
Švelnaus skonio karis pagaminamas ypač greitai ir paprastai, prireiks vos kelių ingredientų
Tirštą karį patiekiau su žaliųjų papajų salotomis
Žaliąjį karį galite ruošti ne tik su žuvimi, bet ir paukštiena ar tofu
Print Recipe
Žaliasis tailandietiškas karis su žuvimi
Paprastai ir greitai pagaminamas karis. Prireiks keleto šviežių žalumynų, kokosų pieno ir žuvies. Tiks bet kokia balta jūrinės žuvies be odelės filė. Žuvį galite keisti vištiena arba tofu.
Course Main Dish
Virtuvė Tailando
Raktažodis troškiniai, žuvis
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Žaliojo kario pastai
Kariui
Patiekti
Course Main Dish
Virtuvė Tailando
Raktažodis troškiniai, žuvis
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Žaliojo kario pastai
Kariui
Patiekti
Procesas
  1. Pasigaminkite kario pastą: visus išvardintus ingredientus sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą ir smulkinkite kol gausite kuo vientisesnę pastą (laiks nuo laiko nubraukite masę nuo sienelių, kad viskas kuo geriau susismulkintų).
  2. Didesnėje gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite kario pastą ir kepinkite maišydami ant vidutinės kaitros apie 5-10 min., kol masė taps visiškai sausa, ims šiek tiek lipti prie keptuvės dugno, tačiau nepradės skrusti. Supilkite kokosų pieną ir viską išmaišykite. Sudėkite žuvies gabalėlius (būtinai vienu sluoksniu!) ir ant labai nedidelės kaitros kaitinkite (galite keptuvę uždengti, bet nebūtina). Stenkitės nemaišyti, tik šiek tiek pajudinkite keptuvę, kad žuvis neliptų prie dugno. Užtruksite apie 10-12 min., žuvis išsitroškins greitai, svarbu jos neperkepti. Patiekite pabarstę kalendromis su virtais ryžiais, laimo ketvirčiais ir gaiviomis salotomis.
Pastabos

Recepto šaltinis - Delicious, September 2023

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *