Patiekalo skonis man dažnai prasideda nuo…. jo pavadinimo. Tik paklausykit, kaip romantiškai skamba „šparagų polonezas”! Ir visiškai nesvarbu, jog tas „polonezas” – tai patys paprasčiausi pakepinti džiūvėsiai, sumaišyti su kietai virtu ir pasmulkintu kiaušiniu, kuriuos pabarstome ant trumpai apkepintų (ar apvirtų) šparagų… 🙂
Nuojauta man visuomet kuždėjo, jog šio pavadinimo šaknys turėtų būti kažkur ties Lenkija, ir aš neklydau. Atsiradę Lenkijoje, gurmaniški „polonezo” pabarstai išpopuliarėjo Prancūzijoje. Nors lenkų virtuvėje svieste apkepintais džiūvėsiais labai dažnai barstomos apvirtos šviežios daržovės – šparaginės pupelės, kalafijorai ir kt.
Pavasarį visi pilnomis burnomis valgom šparagus, tad pats metas paragauti šparagų „lenkiškai prancūzišku” būdu.Mano versija dar pagardinta apkepintais lazdyno riešutais – smagus traškesys kilsteli kuklūjį polonezą į dar aukštesnį lygį. Taip paruoštus šparagus galite patiekti kaip garnyrą arba kaip atskirą užkandį arba vegetarišką patiekalą. Man visada šparagai skanu su virtomis bulvėmis arba šviežutėlio traškaus batono rieke.
SpausdintiŠparagų polonezas: su lazdyno riešutais, džiūvėsiais ir citrininiu padažu
- Užtruks: 20 min
- Kiekis: 4 porc 1x
- Dieta: Vegetariškas
Aprašymas
Šventiškas šparagų užkandis gali būti tiekiamas kaip atskiras patiekalas, arba garnyras prie pagrindinių mėsiškų patiekalų. Polonezas – iš prancūzų virtuvės kilęs daržovių patiekimo būdas, kuomet jos pabarstomos svieste paskrudintais džiūvėsėliais ir kiaušiniais. Šiuo atveju patiekalas dar pagardintas lazdyno riešutais
Ingredientai
Šparagams ir citrininiam užpilui
- 80 ml Alyvuogių aliejaus ((plius dar šiek tiek šparagams kepti))
- 80 ml citrinų sulčių
- ½ citrinos nutarkuota žievelė
- 1 šaukštelis cukraus
- 1 česnako skiltelė ((sutarkuota))
- 2 pundeliai šparagų ((sumedėję kotai nupjauti arba nuskusti))
Lazdyno riešutų pabarstams
- 60 g sviesto
- 1 šalotinis svogūnas ((labai smulkiai supjaustytas))
- 2 česnako skiltelės ((labai smulkiai supjaustytos))
- 40 g lazdyno riešutų ((pasmulkintų))
- 20 g džiūvėsėlių ((geriausia panko))
- 2,5 šaukšto kapotų petražolių
- 2,5 šaukšto kapotų peletrūnų
- 1 kiaušinis ((kietai išvirtas), sutarkuotas stambia tarka arba smulkiai sukapotas)
- druskos
Instrukcijos
- Pasigaminkite pabarstus: didelėje keptuvėje įkaitinkite sviestą. Kai jis pradės putoti, suberkite šalotinius svogūnus bei česnakus ir pakepinkite, kol suminkštės. Suberkite smulkintus riešutus, tada ir džiūvėsėlius, kapotus žalumynus ir pusę kiekio kiaušinio. Kepinkite maišydami apie 2-3 minutes, arba kol gražiai aprskrus, pasūdykite ir laikykite kambario temperatūroje, kol prireiks.
- Pasiruoškite citrininį užpilą: sumaišykite aliejų, citrinų sultis, žievelę, cukrų, įberkite šiek tiek druskos, ir viską išplakite iki vientisos emulsijos. Atidėkite į šalį.
- Įkaitinkite grilinę keptuvę (arba kitokią, jei grilinės neturite), šiek tiek patepkite riebalais. Aliejumu patepkite ir šparagus, tada sudėkite į keptuvę ir kepinkite ant didelės ugnies, vis vartydami, apie 3-5 minutes, arba kol šiek tiek suminkštės. Sudėkite šparagus į lėkštę, pašlakstykite citrinų aliejaus užpilu ir pabarstykite džiūvėsių ir riešutų mišiniu. Ant viršaus užbarstykite likusį tarkuotą kiaušinį.
Pastabos
Receptas – žurnalas „Gourmet traveler”
- Paruošimo laikas: 10 min
- Gaminimo laikas: 10 min
- Kategorija: Užkandžiai
- Metodas: Kepta
- Virtuvė: Prancūzijos