Kiekvieną sezoną man dingteli mintis – ar gali būti, kad visus pasaulio rabarbarų pyragus jau esu iškepusi, ir kai Lietuvoje prasideda ilgai lauktas jų sezonas, negi neturėsiu jums pasiūlyti nei vieno naujo recepto?? O tada imu raustis savo begalinėje literatūroje ir visvien kažkokių minčių surandu 🙂
Rabarbarai man – tarsi kokie pavasariniai „obuoliai” 🙂 Taip kaip rudenį rankos tiesiog pačios tiesiasi pjaustyti obuolius ir kvepinti namus pyragais, taip pavasarį man privaloma išsikepti bent kelis kepinius su rabarbarais. Australijoje bepigu – rabarbarai dera kiaurus metus ir jų nusipirkti galima nuo žiemos iki vasaros. Bet kitu metų laiku mano akis neužkliūna už rabarbarų taip, kaip (lietuvišką) pavasarį!! Ta subtili rūgštelė kepiniuose mane kiekvienąkart taip maloniai nustebina, kad vis pagalvoju – kodėl tokių pyragų nekepu kiaurus metus?:)
Bet matyt taip ir turi būti, antraip nebūtų sezoniškumo džiaugsmo, nebūtų ko laukti ir kuo taip nuoširdžiai mėgautis.
Beje, jei rabarbarų užderėjo daugiau, nei galite suvartoti, būtinai juos užšaldykite, šiam (kaip ir daugumai tokio tipo) pyragui tinka ir šaldyti!!
Pasiruošimas | 20 min |
Laikas | 70 min |
Porcijos |
porc
|
- 150 g sviesto (minkšto, kambario temperatūros)
- 220 g cukraus (originaliame recepte - 250g)
- 240 g miltų
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 šaukštelis malto cinamono
- ½ šaukštelio nutarkuoto muškato riešuto
- ¼ šaukštelio druskos
- 3 kiaušiniai
- 2 šaukšteliai vanilės pastos
- 120 ml pieno
- 3 saujos rabarbarų (supjaustytų)
- 1 citrinos nutarkuota žievelė
- 100 g riešutų (lazdyno, graikinių, migdolų, pekanų - geriausia jei bus miksas), susmulkintų
- 50 g sviesto (minkšto, kambario temperatūros)
- 50 g rudojo cukraus
- 25 g miltų
- ½ šaukštelio malto cinamono
- žiupsnis smulkios druskos
Ingredientai
Pyragui
Riešutų kepurei
|
|
- Visi ingredientai (ypač sviestas ir kiaušiniai) turi būti kambario temperatūros. Geriausia, jei iš šaldytuvo išimsite iš vakaro ir paliksite ant darbastalio. Įkaitinkite orkaitę iki 160C (su apipūtimu). Kepimo formos su nusegamais kraštais (23cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi, kraštus patepkite riebalais.
- Pasiruoškite riešutų trupinius: sudėkite visus ingredientus į nedidelį dubenį ir pirštų galais trinkite, kol nesimatys miltų ir masė sulips į drėgnus trupinius. Atidėkite į šalį.
- Virtuvinio kombaino inde iki baltos purios masės išsukite sviestą ir cukrų (užtruksite apie 5-7 minutes maišydami didelėmis apsukomis ir naudodami mentelės formos įrankį. Tarpais sustabdykite variklį ir mentele nugramdykite masę nuo indo sienelių, kad gerai susiplaktų). Dubenėlyje sumaišykite birius ingredientus - miltus, kepimo miltelius, cinamoną, muškatą ir druską. Atidėkite į šalį.
- Kitame dubenyje suplakite kiaušinius kartu su vanilės pasta ir supilkite pieną, viską išmaišykit.
- Sustabdykite virtuvinio kombaino variklį ir suberkite visą sausų ingredientų mišinį. Pačiais lėčiausiais apsisukimais maišykite masę, kol sviestas ir miltai susijungs, tačiau nepermaišykite, tik apie 0,5-1 minutę. Supilkite kiaušinių ir pieno mišinį ir lėtomis apsukomis toliau maišykite, kol tešla taps vienalytė (prireikus nugramdykite indo sieneles, kad neliktų gumulų). Pačioje pabaigoje suberkite rabarbarus ir švelniai mentele viską išmaišykite.
- Suplikite tešlą į paruoštą skardą, išlyginkite paviršių. Ant viršaus sudėkite riešutų trupinius. Kepkite apie 60-70 minučių, arba kol įbedę medinį pagaliuką ištrauksite jį sausą, pyrago viršus bus gražiai apskrudęs. Išimkite iš orkaitės ir palikite pilnai atvėsti, tik tada nuimkite pyrago formos šonus.
Kaip nuostabu!!!! labai labai džiaugiuosi.
Atėjus rudeniui, lygiai tokį pat galėsite kepti su obuoliais – išbandyta, net nežinau, kuris skanesnis 🙂
Ir vel as apie ta pati pyraga- kepiau kolegoms darbe (savo gimtadienio proga), tai vieni gyre: „nu, jooo, tikrai laabai skanus”, kita prase recepto – pasidalinau ;).
Jis dabar mano topuose – nuuu tiesiog nerealaus skonio!!! Kaip gerai, kad internetas ir Nidos receptai 🙂
Nuostabu, Ringaile, labai smagu, kad ir jums patiko!!
Mamos dienos proga kepiau. Labai kvapnus ir skanus pyragas. Nesitikėjau, kad taip dera cinamonas, rabarbarai ir muskato riešutas. Ačiū už receptą 😊.
Sigita, labai ačiū, kad pasidalinot savo patirtimi!
Sveiki, aš taip pat prieš keletą dienų išsikepiau šį pyragą. Gal turėjau mažiau rabarbarų, nei reikėjo pagal receptą, bet pyrago tekstūras ir lengvumas – nuostabūs, skonis puikus. Bandysiu kepti ir su obuoliais.
Oi kaip malonu, Rasa:) Su rabarbarais tikrai elkitės kuo laisviausiai – dėkit kiek turit (kiek norisi), beje, drąsiai keiskit rabarbarus obuoliais, papildykit avietėmis (pvz., šaldytomis) ar braškėmis, viskas kas rūgštesnio čia tiks puikiausiai.
Jau rašiau instagrame, kad kepiau pyragą dar tą patį vakarą (naktį). Valgėme dar šiltą – tai tirpo burnoje. Gal šį kartą buvo mažokai rabarbarų (dėjau kiek turėjau – gal ma-iau nei jūsų nurodyta), tai kitą kartą dėsiu daugiau. Ir riešutai taip tinka – vienu žodžiu – TOBULA.