Žirnių sriuba, turbūt nesuklysiu apibendrindama, bene visiems asocijuojasi su šiltais namais, jaukumu ir sotumu. Tai viena klasikinių lietuviškų sriubų, kuri nepabosta taip, kaip nepabosta barščiai, kopūstai ar rūgštynės. Tiesiog tai dalelė mūsų identiteto. 

Ir nors labai su ta žirnių sriuba nepaeksperimentuosi, kad nepabostų vis tas pats receptas, galima šiek tiek tą klasiką „paturbinti”:) Aš šįkart užsukau į savaitgalio ūkininkų turgų ir prisipirkau tokį kalną daržovių, jog teko kažkaip kūrybiškai jas visas sudėlioti į šaldytuvo ir spintelių lentynas, kad nė viena nepasimestų užmarštyje, kad visas iki vienos sunaudotumėm prieš daržovėms pradedant vysti. 

Nė nesvarstydama griebiau pundą šviežių porų – pas mus kaip tik jų sezonas. Iškart, tą pačią dieną pagaminau ir šią sočią sriubą, ir dar porų bei bulvių gratiną su šalavijais ir trupučiu tarkuoto parmezano (pasidalinsiu receptu vėliau). Apkepinti ištirpiname svieste porai bet kuriam patiekalui suteikia tą salstelėjusį poskonį, kuris ir paverčia tuos patiekalus labiau ypatingais. Šįkart virdama sriubą sujungiau kelis receptus į vieną – tradicinės porų ir bulvių sriubos bei lietuviškos klasikinės žirnių. Norėdama išgauti skaisčiai žalią spalvą, vietoje morkų naudojau pastarnokus (galite keisti salierais – gumbais ar stiebais), o pabaigoje įbėriau stiklinę šaldytų žirnelių ir nedelsiant sriubą sutryniau blenderiu. Bet koks žalumas šiai sriubai tiks – jei turite šviežių špinatų (tiks ir šaldyti) – jie sriubą nudažys dar skaistesne žalia spalva, paskaninti tiks ir smulkinti svogūnų laiškai, ir mėgstami žalumynai, ir šaukštelis pesto (bazilikų ar meškinių česnakų). 

Užvis svarbiausia, nepamirškite pamerkti žirnių iš vakro – tuomet sriubą išvirsite per 15-20 minučių, antraip žirniams suminkštėti prireiks ir pusvalandžio ar ilgiau… 

Kremiška porų ir žirnalių sriuba
Žalia sriuba - porų su žirneliais
Dubenėlis tokios sriubos atstos ir užkandį, ir pagrindinį patiekalą
Print Recipe
Kreminė žirnelių ir porų sriuba
Maksimumas jaukumo - trintos, sočios, kremiškos sriubos. Ši dar ir be galo gardi, maistinga bei labai patrauklios žalios spalvos:) Tik nepamirškite iš vakaro užmerkti žirnių, kad sriubą išvirtumėt vos per keliasdešimt minučių
Course Sriubos
Virtuvė Lietuvos
Pasiruošimas 15 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 12 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Sriubos
Virtuvė Lietuvos
Pasiruošimas 15 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 12 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Procesas
  1. Puode storu dugnu ištirpinkite sviestą ir suberkite porus kartu su česnakais, pabarstykite druska ir pipirais. Kepinkite kol porai suminkštės, bet neparuduos. Sudėkite supjaustytus pastarnokus (arba salierus), suberkite išmirkintus ir nusausintus žirnius, trumpai apkepinkite. Sudėkite bulves ir užpilkite sultiniu. Užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą ir virkite uždengtame puode apie 15-20 minučių, arba kol žirniai bus pilnai suvirę, bulvės minkštos.
  2. Pačioje pabaigoje suberkite žalius (šaldytus) žirnelius, palaukite apie 1-2 minutes, kol jie puode sušils, tada įmerkiamu blenderiu (arba kokteiline) sutrinkite sriubą iki tirštos konsistencijos (kuo ilgiau trinsite/plaksite, tuo konsistencija bus labiau vienalytė - pasirinkite kaip jums labiau patinka). Jei sriuba pernelyg tiršta, įpilkite šiek tiek verdančio vandens. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų. Patiekite pabarstę žalumynais (smulkintais svogūno laiškais ar krapais).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *