Žirnių sriuba, turbūt nesuklysiu apibendrindama, bene visiems asocijuojasi su šiltais namais, jaukumu ir sotumu. Tai viena klasikinių lietuviškų sriubų, kuri nepabosta taip, kaip nepabosta barščiai, kopūstai ar rūgštynės. Tiesiog tai dalelė mūsų identiteto.
Ir nors labai su ta žirnių sriuba nepaeksperimentuosi, kad nepabostų vis tas pats receptas, galima šiek tiek tą klasiką „paturbinti”:) Aš šįkart užsukau į savaitgalio ūkininkų turgų ir prisipirkau tokį kalną daržovių, jog teko kažkaip kūrybiškai jas visas sudėlioti į šaldytuvo ir spintelių lentynas, kad nė viena nepasimestų užmarštyje, kad visas iki vienos sunaudotumėm prieš daržovėms pradedant vysti.
Nė nesvarstydama griebiau pundą šviežių porų – pas mus kaip tik jų sezonas. Iškart, tą pačią dieną pagaminau ir šią sočią sriubą, ir dar porų bei bulvių gratiną su šalavijais ir trupučiu tarkuoto parmezano (pasidalinsiu receptu vėliau). Apkepinti ištirpiname svieste porai bet kuriam patiekalui suteikia tą salstelėjusį poskonį, kuris ir paverčia tuos patiekalus labiau ypatingais. Šįkart virdama sriubą sujungiau kelis receptus į vieną – tradicinės porų ir bulvių sriubos bei lietuviškos klasikinės žirnių. Norėdama išgauti skaisčiai žalią spalvą, vietoje morkų naudojau pastarnokus (galite keisti salierais – gumbais ar stiebais), o pabaigoje įbėriau stiklinę šaldytų žirnelių ir nedelsiant sriubą sutryniau blenderiu. Bet koks žalumas šiai sriubai tiks – jei turite šviežių špinatų (tiks ir šaldyti) – jie sriubą nudažys dar skaistesne žalia spalva, paskaninti tiks ir smulkinti svogūnų laiškai, ir mėgstami žalumynai, ir šaukštelis pesto (bazilikų ar meškinių česnakų).
Užvis svarbiausia, nepamirškite pamerkti žirnių iš vakro – tuomet sriubą išvirsite per 15-20 minučių, antraip žirniams suminkštėti prireiks ir pusvalandžio ar ilgiau…



Kreminė žirnelių ir porų sriuba
- Užtruks: 35 min
- Kiekis: 4 porc 1x
- Dieta: Vegetariškas
Aprašymas
Maksimumas jaukumo – trintos, sočios, kremiškos sriubos. Ši dar ir be galo gardi, maistinga bei labai patrauklios žalios spalvos:) Tik nepamirškite iš vakaro užmerkti žirnių, kad sriubą išvirtumėt vos per keliasdešimt minučių
Ingredientai
- 20 g sviesto
- 1 poras ((tik balta dalis, plonai supjaustytas))
- 2 česnako skiltelės ((susmulkintos))
- ½ pastarnoko ((arba saliero šaknies arba stiebų), smulkiai supjaustyto)
- 300 g žirnių (skaldytų (būtinai pamerkite iš vakaro, kad suminkštėtų))
- 2 bulvės ((supjaustytos kubeliais))
- 1 litras sultinio ((vištienos arba daržovių))
- 1 stiklinė žalių žirnelių ((šaldytų))
- druskos ir pipirų
Instrukcijos
- Puode storu dugnu ištirpinkite sviestą ir suberkite porus kartu su česnakais, pabarstykite druska ir pipirais. Kepinkite kol porai suminkštės, bet neparuduos. Sudėkite supjaustytus pastarnokus (arba salierus), suberkite išmirkintus ir nusausintus žirnius, trumpai apkepinkite. Sudėkite bulves ir užpilkite sultiniu. Užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą ir virkite uždengtame puode apie 15-20 minučių, arba kol žirniai bus pilnai suvirę, bulvės minkštos.
- Pačioje pabaigoje suberkite žalius (šaldytus) žirnelius, palaukite apie 1-2 minutes, kol jie puode sušils, tada įmerkiamu blenderiu (arba kokteiline) sutrinkite sriubą iki tirštos konsistencijos (kuo ilgiau trinsite/plaksite, tuo konsistencija bus labiau vienalytė – pasirinkite kaip jums labiau patinka). Jei sriuba pernelyg tiršta, įpilkite šiek tiek verdančio vandens. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų. Patiekite pabarstę žalumynais (smulkintais svogūno laiškais ar krapais).
- Paruošimo laikas: 15 min
- Gaminimo laikas: 20 min
- Kategorija: Sriubos
- Metodas: Virta
- Virtuvė: Lietuvos