Grįžus po trijų savaičių, praleistų tolimojoje Pietų Afrikoje, užtrukau mažiausiai savaitę, kol organizmas sugrįžo į normalias vėžes ir pagaliau suprato, kada yra naktis, o kada diena:) Čia tie akivaizdūs Australijos „minusai”, kuriuos kaip savaime suprantamą dalyką priima australai, bet vis dar prie jų sunku prisiderinti tiems, kurie šioje tolimoje žemėje gyvena laikinai… Australams visiškai įprasta, kad iki pačios artimiausios užsienio destinacijos (neskaitant N. Zelandijos, kuri yra arčiau nei kai kurie Australijos miestai) teks skristi mažiausiai 8-9 valandas, užvis dažniau ir ištisas 12-16 valandų, kad veikiausiai teks keliauti per keletą laiko juostų, kas reiškia, jog po kelionės teks dieną kitą paskirti atsistatymui ar prisitaikymui prie naujo laiko…
Po ilgo nebuvimo namuose aš juos tarsi atrandu iš naujo – iš naujo džiaugiuosi savo gražiomis lėkštėmis, galimybe įsigyti pačių šviežiausių vaisių ir daržovių savaitgaliniuose ūkininkų turguose, žuvies pasirinkimu ir išrikiuotais šviežutėliais mėsos gaminiais pas savo bučerį… O kur dar Kanberos ramybė, švarus oras, kiaurus metus žydinti ir žaliuojanti aplinka ir ta unkikali miesto tyla…
Tai jau kai išsiruošiau po pertraukos į ūkininkų turgų, prireikė ne tik mano naujai įsigyto vežimėlio prekėms vežti, iš bagažinės traukiau dar ir pačius didžiausius pirkinių maišus susidėti viskam, ką įsigijau. Paskui, tiesa, mintyse bariau save, jog niekur tos gėrybės nepabėgs, juk kitą savaitgalį ir vėl nuvažiuosiu, prisipirksiu šviežių, užtuot dabar grūdusi viską į šaldytuvą taip, kad piršto nėra kur papildomai įkišti 🙂 Bet didelei mano nuostabai, ko ne visos gėrybės per savaitę buvo suvartotos, todėl šį savaitgalį ir vėl parsivairavau vežimėlį šviežių naujų gardumynų. Šįkart, tiesa, jau elgiausi padoriau 🙂
Ir net kai Australijoje dabar auksinis (tikrąja to žodžio prasme!!) ruduo su įstabiom spalvom išsidabinusiais japoniškais klevais, gluosniais ir visais nė negirdėtų pavadinimų medžiais, temperatūra dienomis vis dar lepina +24C ir daugiau siekiančiais skaičiais, kartais imu ir užsimirštu, jog Pietų pusrutulyje artėja žiema, bet ne saulėta vasara 🙂 Užtai ir griebiau pundelį šparagų kažkurią dieną parduotuvėje (tik vėliau susizgribau, kad jie ne Australijoje užauginti, o importuoti iš Meksikos…), eilinį kartą susipainiojusi tarp mėnesių (balandis = ruduo, lapkritis = pavasaris).
Tad šiandien dalinuosi su jumis vienu paprasčiausių šio blog’o receptų, kurį tikrai be vargo įveiks ir virtuvės pirmokai. Jūsų dėmesiui – pikantiški keksiukai (mini fritatos) su šparagais, feta ir žirneliais. Nuostabus savaitgalio pusryčių (ar brunch’o) valgis, kuris dar ir labai transportabilus, tad griebkite juos į ranką ir pirmyn į pikniką mėgaujantis grynu oru ir saule!
Pasiruošimas | 5 min |
Laikas | 20 min |
Porcijos |
vnt
|
- 150 g šparagų (pundelis), supjaustytų 2-3 cm gabalėliais (be kietų kotų)
- 100 g žalių žirnelių (šaldytų)
- 2 šaukštai žalių svogūno laiškų (supjaustytų)
- 4 šaukštai mėtų (supjaustytų) arba keiskite kitais žalumynais - pvz., petražolėmis
- 65 g feta sūrio
- 6 kiaušiniai
- druska, pipirai
Ingredientai
|
|
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C (su apipūtimu). Keksiukų kepimo formą išklokite pergamentinio popieriaus sijonėliais (jei neturite pirktinių, pasigaminkite patys - iškirpkite iš kepimo popieriaus 10x10cm kvadratus ir juos įsprauskite į keksiukų ertmes. lengviausia suformuoti tinkamą formą įspaudžiant popierių stiklinėle, labiausiai dydžiu atitinkančia keksiukų ertmės dydį. Kad būtų lengviau ir popierius neslidinėtų, ertmes galite patepti aliejumi)
- Užkaiskite nedidelį puodą vandens, pasūdytkite. Kai vanduo užvirs suberkite šparagus ir virkite apie 3-4 min, tada ten pat suberkite žirnelius ir po minutės nukelkite nuo ugnies. Nukoškite, perliekite šaltu vandeniu, sudėkite į dubenėlį. Ten pat suberkite smulkintus svogūnus ir žalumynus ir švelniai išmaišykite.
- Atskirame dubenėlyje suplakite kiaušinius su druska ir pipirais.
- Į kiekvieną popieriumi įklotą keksiukų formelės ertmę įdėkite po lygiai šparagų ir žirnelių masės. Ten pat patrupinkite fetos. Užpilkite kiaušinių plakiniu. Kepkite apie 20 min., arba kol gražiai pagels ir sutvirtės. Valgyktie šiltus arba kambario temperatūros, su žaliomis salotomis.
Oi kaip ačiū, Asta!!!! Tikrai šis būdas lengvesnis!!
Atsinešiau ir aš punduką šparagų, dairausi, ką su jais šįkart nuveikti. Gal bus keksiukai, o gal paprasta kiaušinienė iš keksiukinių ingredientų, bus matyt🙂, kartais receptas pasikeičia pakilus nuo planšetės ir nuėjus iki virtuvės🙂. O rašau iš tikro ne dėl dar nepagamintų šparagų, o norėdama ir su Jumis pasidalinti visai neseniai užmatytu paprasčiausiu keksiukų popieriukų suformavimo būdu (anksčiau ir aš su stikline grūsdavau popierių į formą, bet atvirkštinis veiksmas patogesnis🙂):
https://youtube.com/shorts/OptvjxgyAms?si=miISVhHbULuAGbJe
O aš toliau naršau Jūsų šparaginius receptus, ačiū, Nida!