Patiekalo skonis man dažnai prasideda nuo…. jo pavadinimo. Tik paklausykit, kaip romantiškai skamba „šparagų polonezas”! Ir visiškai nesvarbu, jog tas „polonezas” – tai patys paprasčiausi pakepinti džiūvėsiai, sumaišyti su kietai virtu ir pasmulkintu kiaušiniu, kuriuos pabarstome ant trumpai apkepintų (ar apvirtų) šparagų… 🙂

Nuojauta man visuomet kuždėjo, jog šio pavadinimo šaknys turėtų būti kažkur ties Lenkija, ir aš neklydau. Atsiradę Lenkijoje, gurmaniški „polonezo” pabarstai išpopuliarėjo Prancūzijoje. Nors lenkų virtuvėje svieste apkepintais džiūvėsiais labai dažnai barstomos apvirtos šviežios daržovės – šparaginės pupelės, kalafijorai ir kt. 

Pavasarį visi pilnomis burnomis valgom šparagus, tad pats metas paragauti šparagų „lenkiškai prancūzišku” būdu.Mano versija dar pagardinta apkepintais lazdyno riešutais – smagus traškesys kilsteli kuklūjį polonezą į dar aukštesnį lygį. Taip paruoštus šparagus galite patiekti kaip garnyrą arba kaip atskirą užkandį arba vegetarišką patiekalą. Man visada šparagai skanu su virtomis bulvėmis arba šviežutėlio traškaus batono rieke. 

Šparagų polonezas
Šparagų polonezas – vienu laipteliu pakylėtas vegetariškas užkandis
Print Recipe
Šparagų polonezas: su lazdyno riešutais, džiūvėsiais ir citrininiu padažu
Šventiškas šparagų užkandis gali būti tiekiamas kaip atskiras patiekalas, arba garnyras prie pagrindinių mėsiškų patiekalų. Polonezas - iš prancūzų virtuvės kilęs daržovių patiekimo būdas, kuomet jos pabarstomos svieste paskrudintais džiūvėsėliais ir kiaušiniais. Šiuo atveju patiekalas dar pagardintas lazdyno riešutais
Šparagų užkandis lėkštėje, su pabarstais
Course Užkandžiai
Virtuvė Prancūzijos
Raktažodis šparagai
Pasiruošimas 10 min
Laikas 10 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Šparagams ir citrininiam užpilui
Lazdyno riešutų pabarstams
Course Užkandžiai
Virtuvė Prancūzijos
Raktažodis šparagai
Pasiruošimas 10 min
Laikas 10 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Šparagams ir citrininiam užpilui
Lazdyno riešutų pabarstams
Šparagų užkandis lėkštėje, su pabarstais
Procesas
  1. Pasigaminkite pabarstus: didelėje keptuvėje įkaitinkite sviestą. Kai jis pradės putoti, suberkite šalotinius svogūnus bei česnakus ir pakepinkite, kol suminkštės. Suberkite smulkintus riešutus, tada ir džiūvėsėlius, kapotus žalumynus ir pusę kiekio kiaušinio. Kepinkite maišydami apie 2-3 minutes, arba kol gražiai aprskrus, pasūdykite ir laikykite kambario temperatūroje, kol prireiks.
  2. Pasiruoškite citrininį užpilą: sumaišykite aliejų, citrinų sultis, žievelę, cukrų, įberkite šiek tiek druskos, ir viską išplakite iki vientisos emulsijos. Atidėkite į šalį.
  3. Įkaitinkite grilinę keptuvę (arba kitokią, jei grilinės neturite), šiek tiek patepkite riebalais. Aliejumu patepkite ir šparagus, tada sudėkite į keptuvę ir kepinkite ant didelės ugnies, vis vartydami, apie 3-5 minutes, arba kol šiek tiek suminkštės. Sudėkite šparagus į lėkštę, pašlakstykite citrinų aliejaus užpilu ir pabarstykite džiūvėsių ir riešutų mišiniu. Ant viršaus užbarstykite likusį tarkuotą kiaušinį.
Pastabos
Receptas - žurnalas "Gourmet traveler"

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *