Velykos jau kitą sekmadienį, aš net neabejoju, kad jūs jau dairotės idėjų ką gaminsite namiškiams švenčių proga. Jei atvirai, aš tikėjausi čia, Australijoje, rasti kalnus Velykinių įkvėpimų, bent jau perpus tokius, kokie buvo artėjant Kalėdoms! Tačiau mano visiškai nuostabai (ir šiokiam tokiam nusivylimui) Velykos, čia, šiame žemyne, bent jau kulinarine prasme, atrodo, yra visiškai nesureikšminamas savaitgalis! Vos viena kita stalo dekoracija vitrinose, ir jūra prekybos centrų lentynose išrikiuotų šokoladinių kiaušinių bei zuikių, įsuktų blizgiuose popierėliuose…. Štai ir visos Velykos. Jokių proginių žurnalų, jokių TV laidų, jokių šventinių meniu ar temų vakarėliams.

Jau esu rašiusi jums apie Hot Cross Buns, bandeles su kryžiumi, šiaip jos yra visiškas Velykų sezono skanėstas, tačiau šios bandelės kepamos Australijoje nuo pat Kalėdų… Tad nei jos naujovė, nei švenčių pranašas, o ir įtariu, kad prekyba šiomis bandelėmis nesustos pasibaigus Velykoms, matyt iki pat kitų Kalėdų… Klausinėjau vietinių kaip jie švenčia Velykas, tai panašu, kad be šokoladinių kiaušinių vaikams ir mišių bažnyčioje nieko daugiau šventėms čia nenusimato. 

Dar vienas keistumas, kad Velykos Australijoje – rudens, brandaus derliaus metas. Neįprasta, jog tai ne prisikėlimo, ne naujos pradžios paminėjimas, tiesa? 🙂 Gerai, kad tas ruduo čia dar ne toks darganotas, antraip norėtųsi labiau Kalėdinę eglutę dekoruoti, nei kiaušinius dažyti 🙂

Todėl mano šių metų Velykinis receptas – tai visiška lietuviškos šventės interpretacija!:) O ta interpretacija vadinasi „rainas keksas“. Tik pažvelikite į nuotraukas – ar jis jums neprimena svogūnų lukštais nudažytų margučių su šviesesniais ir tamsesniais atspalviais? 🙂

Jei nesate riebių tortų fanai, jei keksas su daug kiaušinių yra „jūsų“ desertas. tai šis tikrai jums patiks. O jei dar turite nostalgiją aromatingai turkiškai kavai, prigardintai kardamonais, tai skonis sugrąžins ir į anuos malonius kelionių laikus, kuomet tokią kavą gėrėte kokiame nors šurmuliuojančiame Stambulo ar Amano skersgatvyje:) Nieko labai mandro tas keksas, bet tiesiog jaukiai skanu. 

Ramaus jums pasiruošimo šventėms!

bund cake with cardamom and coffee
Rainas keksas Velykoms su kava ir kardamonais
slice of a bund cake
Marmurinis šventinis keksas – visada tinkamas pasirinkimas
Print Recipe
Marmurinis keksas su kava ir kardamonu
Aromatingas keksas, praturtintas kavos ir kardamono skoniais. Neįprasta keksui konsistencija dėl nemažo kiekio kiaušinių tešloje, tačiau itin skanus ir aromatingas kepinys, ypač tinkantis Velykoms
Easter bund cake
Course Desertai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis kepiniai, kiaušiniai
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Desertai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis kepiniai, kiaušiniai
Porcijos
porc
Ingredientai
Easter bund cake
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175C (su vėjeliu). Ištepkite kekso formą (23cm skersmens) riebalais, pabarstykite miltais.
  2. Nedideliame dubenėlyje lengvai suplakite kiaušinius ir sumaišykite juos su 90ml pieno bei vanilės ekstraktu. Atidėkite į šalį. Elektrinio kombaino inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską (idealu, jei persijosite), tada suberkite cukrų ir viską sumaišykite. Sudėkite sviesto gabalėlius ir supilkite pusę kiekio kiaušinių ir pieno mišinio, sumaišykite apie minutę, nugramdykite plakimo indo sieneles, ir toliau dalimis pilkite likusią kiaušinių masę, kaskart vis gerai suplakdami, leisdami ingredientams gerai susijungti (nepergyvenkite, kad masė gali pasirodyti tarsi susisluoksniavusi, grūdėta, taip yra dėl to, kad tešloje daug kiaušinių, taip ir turi būti).
  3. Padalinkite šią masę į dvi lygias dalis. Į vieną iš dalių įmaišykite kardamoną ir atidėkite į šalį. Mažame puode užkaiskite likusius 20ml pieno, kai jis beveik užvirs, suberkite kavos granules ir gerai sumaišykite, kad kava ištirptų. Ten pat įberkite kakavą, ir gerai sumaišykite. Šį mišinį supilkite į indą, kuriame atidėjote antrą pusę tešlos, ir viską sumaišykite.
  4. Pakaitomis į paruoštą kekso formą dėkite šviesios ir tamsios tešlos masės, pabaigoje mediniu pagaliuku arba peiliu lengvai pamakaluokite per visą kekso formą, kad kepant išgautimėte rainą marmurinį efektą. Pašaukite keksą kepti, kepkite apie 45 mimnutes, arba kol įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą. Išimkite keksą iš orkaitės, leiskite apie 10 min atvėsti laikant ant grotelių, o tada apverskite kekso formą, kad pyragas iškristų ir kepimo formos. Pilnai atvėsinkite ant grotelių.
  5. Jei norite, galite pasigaminti glajų ir juo patepti visą pyrago viršų: pašildykite 45ml pieno ir jame ištirpinkite 1,5 šaukšto tirpios kavos granulių, įberkite 240g cukraus pudros kartu su 30g sviesto ir viską labai gerai išsukite. Palaukite kol glajus pilnai sustings, tik tada pjaustykite.
Pastabos

Recepto šaltinis - Ottolenghi Simple

  1. Lijana:

    Na va!Ir vėl pas mane ,,Nidadieniai“!Po velykinių margučių apkepo šis rainuolis tokia lengva palaima prie rytinės kavos terasoje.Lyg ir nieko ypatingo,tačiau ta subtili kardamono,vanilės ir kavos gaidelė jaukiai apgaubia it koks šilkinis šalis.Dėkui Jums miela Nida.

  2. Nida:

    Dalia, bet tikrai kažkiek šakotį primena, dabar kai jūs taip parašėt, tai ir man viskas į vietas atsistojo. Na toks „matytas“ skonis, tai čia tikrai smegenys matyt šakotį užuodė ragaujant ir man… Gal tų kiaušinių gausa, o gal ir tešlos sudėtis panaši (šakočio niekad nekepiau, tai nežinau kaip jis kepamas, bet matyt nieko ten mandro – sviestas, miltai ir kiaušiniai…..). Ačiū, kad pasidalinot įspūdžiais.

  3. Dalia:

    Labai skanus keksas! Toks subtilus cardamono prieskonis ir siek tiek primena sakoti. Ir nuo formos puikiai atlipo vadovaujantis jusu patarimais Nida. Aciu uz dar viena puiku recepta!

  4. Nida:

    Malvina, super adaptacijos ir puikus pavyzdys, kad nereikia bijoti eksperimentuoti, keisti, suktis iš padėties su tais produktais, kurie po ranka, užuot skubėjus kaskart į parduotuvę! Bravo!

  5. Malvina:

    Nuostabus keksas!!! Neturejau jokiu problemu su kekso isemimu, bet ko gero del to, kad laikiausi nurodym ir naudojau gera Nordic Ware forma (silikuninems formoms pasakiau ATE jau pries daugeli metu, nes Ssss… su jomis gaunasi…). As dar siek tiek pakeitimu nuo saves inesiau: naudojau riesutu piena ir 50% jo pakeiciau svieziai spaustomis apelsinu sultimis, plius idejau tarkuotos apelsino zieveles tau VAAAAUUU kokia fantastika 🙂 Kadangi neturejau uztektinai tirpios kavos, tai dar imaisiau „espresso powder“, kad sustiprinti kavos skoni. As naudojau Gluten-free miltu misini (nes deja reikia), tad dejau 2,5 stiklines miltu (US cups) ir ko gero butu reikeje naudoti arba siek tiek maziau miltu, arba siek tiek daugiau skysciu del GF miltu teksturos, nes tesla gavosi gal kiek per tirsta ir sluoskniai gerai nepersipyne i marmurini efekta (kita karta bus fantastika)

  6. Nida:

    Lina, nežinau… Grūteliai jausis, bet gal visai nieko? Nežinau tikrai ką atsakyt… Pamėginkit…

  7. Nida:

    Į sveikatą, merginos, gerų visoms kepinių ir atlimpančių nuo formos keksų! (tik nepagalilėkit sviesto tepant formą ir miltų arba cukraus pabarstant!!!)

  8. Rima:

    Oi, tas anonimas tai aš…:))) kažksip vardą pasirodo reikėjo iš naujo surinkti😄

  9. Anonimas:

    Ačiū, Nidute, už receptą, o dar labiau už tą auksinių patarimų sąrašiuką😍

  10. Dalia:

    Aciu jums Nida ,na gal ir isdrysiu vel issitraukti ta mandra kekso forma kurios taip bijau, jusu patarimas pasikauscius 🙂

  11. Nida:

    Dalia, labai aktualų čia jūs klausimą palietėt, mielai pasidalinsiu patirtimi! Man irgi visada ta pati problema buvo – dirbi dirbi, stengiesi stengiesi, ir pabaigoj gauni nei šiokį nei tokį „iškandžiotą“ rezultatą, kai iš formos keksą išiminėji… Tad štai kelios taisyklės, kurios padės šitos problemos neturėti:
    1. Ištepkite kekso formą riebalais GAUSIAI. Ir „gausiai“ tai reiškia ne šiaip pamozoti sviestu, bet kad to sviesto sluoksnis matytųsi! Labiausiai pasirūpinkit smailesniais formos kampais ir vidiniu „kaminuku“, nes jei jau prilips, tai greičiausiai ten:)
    2. Pabarstykite visą riebalais išteptą formą miltais ARBA (!!) stambiu cukrumi! Šitą paslaptį sužinojau iš profesionalių konditerių – jie visas formas barsto rudu cukrumi. Miltai iškepus kartais palieka baltus ruožus, o štai cukrus karamelizuojasi ir gražiai nuo formos atlimpa.
    3. Palaukit bent 10-15 minučių iškepus keksui (laikykit formą ant grotelių), ir tik tada išiminėkite iš formos. Žinau, kad labai norisi greičiau, bet būtinai palaukit tas minutes. Dėl to, kad kepiniai vėsdami ima trauktis, todėl patys šiek tiek nuo formos kraštų atlimpa. Taip tikrai lengviau išimti.

    Dėl formų – aš silikono nenaudoju išvis. Man jis nepatinka, kažkoks glitus pasidaro po kelių kepimų, be to man sunku su silikonine forma dirbti – įdėti į orkaitę, išimti pyragą iš orkaitės…. Aš naudoju tik metalines. Ši, kurią matot nuotraukoj, – pati pigiausia (gal 7 eur) forma, tokia skardinė, plona, tokios anksčiau labiausiai būčiau bijojusi, kad neišimsiu iškepus pyrago. Bet niekada dar nebuvo, kad sutrupėtų išimant, jei laikausi tų taisyklių.

    Beje, dar vienas dalykas – Le Cordon Bleu akademijoje mes naudojom purškiamus riebalus formoms padengti. Nežinau kiek ten juose chemijos (dar neišsinagrinėjau pakuotės :)), bet iš to flakono purškiant tai jau taaaaaip gerai visi kampeliai pasidengia, ir antras dalykas – užsipurškia riebalai tarsi putomis, todėl labai gerai matosi kur ir kiek riebalų užpurškei. Tai dabar jau su sviestu nesiterlioju, tiesiog purškiu purškiamais riebalais kepimo formą ir jokių fiasko!!

  12. Dalia:

    Viliojantis receptas! Nida gal galite patarti kaip paruosti kekso forma kad lengvai issiimtu keksas? Man tose raitytose formose taip prilimpa kad gaunasi tik kalnas trupiniu bandant issimti. O gal zinote kur kokybisku silikoniniu kekso formu ieskoti, tokiu graziu figuriniu noretusi..

  13. Nida:

    Sofija, mieloji, dėkoju už šiltus jūsų žodžius ir palinkėjimus. Dėl jautienos išpjovos – net nežinau ką patart, ar tikrai tiks receptas, kuriame naudojau kiaulienos išpjovą (pvz., išpjovos vainikas)… Turiu prisipažint, kad jautienos išpjpovą naudoju dažniausiai tik steikams, ir tik didžiausių švenčių proga, tokią mėsą vos ugnimi palaižyt užtenka, ją ir žalią valgyt galima:) Tai bijočiau turbūt perkept, jei mėginčiau adaptuoti kiaulienos išpjovos receptui:) Net nežinau ar kažką gudresnio patarsiu nei kepti tiesiog gerus storus steikus, vienu pamasažuotus su geru alyvuogių aliejumi, šiek tiek druskos ir grūstų pipirų…

  14. Sofija:

    Miela Nida, Velykos mums, lietuviams, pati svarbiausia pavasario šventė, nes esame Velykų žmonės ir Aleliuja yra mūsų giesmė! Jau buvau apsisprendusi kepti keksą su džiovintomis slyvomis, bet šis marmurinis su kardamonai taip viliojančiai atrodo, o jeigu dar iki Velykų kažką ypatingo pasiūlysite, tai jau nebežinosi kuris čia ypatingesnis tokiai šventai šventei. Ta pačia Velykų tema norėčiau paklausti, kuris Jūsų siūlytas išpjovos receptas (lyg jų buvo du – šernienos ir kiaulienos) tiktų brandintos jautienos išpjovai? Gal dar turite kokių slaptų kertelių šia tema? Būčiau labai dėkinga, linkėdama Jums šviesių, taikių Šventų Velykų, tikrų tikriausios meilės šventės, nes jas švenčiame širdies liepimu…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.