Visi mėgsta greitai pagaminamus patiekalus. Kad ir kokia meditacija daugeliui (bent šio blog’o skaitytojų, spėju) būtų krapštymasis virtuvėje, ne kasdien tokią prabangą gali sau leisti. Ypač darbo savaitės dienomis, kai visi alkani, maisto reikia čia ir dabar, ir dar būtų gerai, kad kažkas liktų rytojaus pietų dėžutei.
Ir čia į pagalbą ateina štai šios salotos! Greitos ir maistingos, pagaminamos max per 10 minučių, įskaitant daržovių pjaustymą. Vegetariškos, lengvos (tik pagalvokit koks geras variantas po sotesnio savaitgalio…), o ir pamaitinti gali nuo vieno iki vieno šimto valgytojų. Ką turiu omeny? Ogi tai patiekalas, kurį gaminant kiekius labai lengva mažinti ir didinti, priklausomai nuo alkanų burnų kiekio 🙂
Griebkit receptą, tikrai žinau, kad prireiks, ypač kai orai ims dar labiau šiltėti ir ko jau ko, o užsibūti namuose niekam nesinorės:)



Pasiruošimas | 10 min |
Laikas | 5 min |
Porcijos |
porc
|
- 500 g sausų džiovintų ryžių makaronų (rice noodles arba glass noodles)
- sauja žemės riešutų
- sauja sezamų sėklų (baltų arba juodų, arba abiejų mišinio)
- druskos, pipirų
- 1 morka (vidutinio dydžio, supjaustyta plonais šiaudeliais)
- 1 žalioji paprika (supjaustyta šiaudeliais)
- ½ agurko (išskobkite sėklas ir supjaustykite pusžiedžiais)
- 4 svogūno laiškai (supjaustyti šiaudeliais), galite pakeisti porais
- 100 g žemės riešutų sviesto
- 50 g tachini (sezamų pastos)
- 2 šaukštai skrudintų sezamų aliejaus
- ½ šaukštelio druskos
- 1,5 šaukšto šviesaus sojų padažo (su sumažintu druskos kiekiu)
- 2 šaukštai ryžių acto
- ½ šaukštelio maltų baltųjų pipirų
Ingredientai
Priedai
Žemės riešutų padažas
|
![]() |
- Užkaiskite didelį puodą vandens. Kai vanduo užvirs, sudėkite ryžių makaronus (noodles), palaukite kol vanduo vėl užvirs ir virkite 2 minutes. Nupilkite makaronus per sietelį, ir pasilikite apie 100ml vandens, kuriame virė makaronai. Išvirtus makaronus perliekite po šaltu vandeniu, kad jie greitai atvėstų ir nesuliptų, ir padėkite į šalį.
- Į sausą keptuvę suberkite žemės riešutus ir pakepinkite, kol jie švelniai apskrus. Bebaigiant kepti ten pat suberkite ir sezamus ir taip pat apkepinkite. Atidėkite į šalį.
- Pasigaminkite padažą: visus išvardintus ingredientus sumaišykite su atidėtu dar karštu skysčiu, kurį nupylėte išvirus makaronams. Pradžioje vandens pilkite mažiau, ir maišydami stebėkite konsistenciją: jei padažas pernelyg tirštas, įpilkite truputį dar makaronų nuoviro. Pats padažas turi būti stipraus skonio ir majonezo tirštumo.
- Dideliame dubenyje sumaišykite išvirtus makaronus, šiaudeliais supjaustytas morkas, saldžiąsias paprikas ir svogūno laiškus, užpilkite padažu ir viską sumaišykite. Pagal skonį galite papildomai pagardinti citrinos sultimis (arba ryžių actu), jei trūksta rūgštumo, taip pat druska ir pipirais, jei trūksta sūrumo. Pabarstykite viską apkepintais riešutais ir sezamų sėklomis ir patiekite.