Kaskart kai praeinu pro japonišką kepyklėlę (o jų čia, Australijoje, visai nemažai!) stebiu lengvus it debesėliai kepinius, prie kurių rikiuojasi ilgos eilės. Paprastai tokios gatvės kepyklėlės turi stiklą, pro kurį kuo puikiausiai matosi visas gamybos cechas ir svarbiausia – baltutėlėmis prijuostėmis ryšinčių konditerių kiekvienas judesys. Jų visiškai netrikdo spoksantys pro langą (tokie kaip aš :)), nes taip, kaip susikaupę dirba japonai, nemoka niekas kitas visame pasaulyje. Kaskart jas pamačiusi ir pati užsimanau kažką japoniško išsikepti namuose.

Japoniškoje virtuvėje jūs nerasite riebių, sunkių sviestinių ar be proto saldžių desertų, kaip taisyklė japoniški saldumynai savo cukraus kiekiu balansuoja ant visiškos ribos: jei dar šaukšteliu būtų įdėta mažiau, kažin ar galėtum užskaityti kepinį kaip desertą 🙂 

Šifoniniai pyragai (chiffon cake) yra japoniškų kepinių klasika. Jiems kepti skirtos specialios aliuminio kepimo formos, kurių kraštai statūs, o viduje gana aukštas ir platus kaminėlis. Šių formų jokiais būdais negalima kepant tepti riebalais ar iškloti kepimo popieriumi – pyrago tešla kepant turi prilipti prie kraštų, tarsi užsikabinti, kad kilti būtų lengviau, tik taip jis tinkamai iškeps. Be to, vėsinti iškeptą pyragą reikia apvertus aukštyn kojomis, geriausia kaminėlį užmovus ant stabiliai stovinčio butelio, kad kepinys gerai ventiliuotųsi. Na o paskutinė stadija – atsargiai apipjauti visus iki vieno kraštelius palei kepimo formos briaunas ir apačią, ir taip pagaliau „išvaduoti“ kepinį 🙂 Patiekiamas pyragas apverstas aukštyn kojom, kad lygutėliai krašteliai būtų kuo geriau matyti. 

Tokie šifoniniai pyragai kepami su vanile, citrinų sultimis ir žievelėmis, arba su japoniška matcha arbata. Jis be proto lengvas (tik 3 nepilni šaukštai aliejaus tešloje!), todėl ne griekas pasigardinti trupučiu plaktos grietinėlės ir šviežiomis braškėmis!

Aš savo pyragą kepiau ne originalioje chiffon cake formoje (ta tikroji turi būti 17cm diametro, labai nedidelė ir aukšta, tad pyragas išeina dvigubai storesnis nei maniškis, kurį matote nuotraukoje), bet tiesiog norėjau savaitgaliui pasilepinti lengvučiu it pūkas desertu, tad pritaikiau panašią kekso formą, turinčią stačius kraštus. Jei neturite matcha arbatos, pakeiskite ją vanile! O jei neturite chifon cake kepimo formos, kepkite šį japonišką skanėstą įprastoje nedidelėje formoje su nuimamu dugnu. 

slice of Japanese matcha chiffon cake
Japoniškas šifoninis pyragas – ypatingai lengvas purus biskvitinis kepinys
japoniskas pyragas su matcha arbata
Japonišką pyragą galite kepti ne tik su matcha arbata, bet ir vanile, citrinos žievelėmis ir kitais priedais
Rudeninių gėlių puokštė ant stalo
Savaitgalis yra tas laikas, kai reikia pasilepinti
gabalėlis japoniško žalios arbatos pyrago lėkštėje su braškėm ir grietinėle
Pyragas toks lengvas ir nesaldus, kad su juo galima pateikti plaktos grietinėlės ir braškių
Print Recipe
Japoniškas žaliosios arbatos šifoninis pyragas
Lengvos it pūkas konsistencijos pyragas, labai saikingai saldus ir visiškai neriebus
Matcha chiffon cake
Course Desertai
Virtuvė Japonijos
Raktažodis matcha
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Desertai
Virtuvė Japonijos
Raktažodis matcha
Porcijos
asm
Ingredientai
Matcha chiffon cake
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Pasiruoškite 17cm diametro aliumininę chiffon cake kepimo formą (arba kitokią kepimo formą su nuimamu dugnu), formos netepkite jokiais riebalais ir neišklokite kepimo popieriumi.
  2. Dubenėlyje gerai išpakite trynius su trečdaliu kiekio cukraus. Supilkite aliejų ir vandenį ir gerai išmaišykite. Atskirame dubenėlyje sumaišykite miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir matcha arbatą. Šį mišinį persijokite tiesiai į kiaušinių masę, geriausia jei įmaišysite persijotus miltus trimis porcijomis, kaskart švelniai sumaišydami tešlą.
  3. Elektriniu kombainu pradėkite plakti baltymus. Kai masė suputos, supilkite antrą trečdalį cukraus. Kai baltymai taps minkštomis putomis, dalimis berkite likusį cukrų ir plakite kol baltymai bus gerai išplakti (perplakti nereikėtų, užtruksite apie 5-6 minutes max). Baltymų masę labai atsargiai trimis dalimis įmaišykite į tešlą. Viską supilkite į kepimo formą, išlyginkite paviršių ir stuktelkite kelis kartus formą į darbastalį, kad nepasiliktų oro tarpų tešloje.
  4. Kepkite 30 minučių, arba kol patikrinę mediniu pagaliuku jį ištrauksite sausą. Dar karštą pyragą apverskite aukštyn kojomis, palikdami gerą oro tarpą ventiliuotis (pvz., ant aukštesnių grotelių). Palaukite kol pyragas visiškai atvės, tada peiliu apipjaukite pyrago kraštus šalia formos briaunų, taip pat aplink kaminėlį. Pabaigoje aštriu ilgu peiliu apipjaukite pyrago apačią ir apvertę visą pyragą aukštyn kojomis patiekite plokščioje lėkštėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.