Gyvenant Australijoje neišvengiamai mano mityboje atsirado labai nemažai Azijos virtuvės patiekalų. Juk Azijos šalys – artimiausi Australijos kaimynai, ir kad ir kaip australai mėgintų gyventi britišką gyvenimą (ką jie dalinai labai sėkmingai ir daro!), visvien jų dieta yra artimesnė Azijos regionui, nei Europai. O kur dar milžiniškas skaičius Azijos emigrantų su savo autentiškomis virtuvėmis, ingredientais, restoranėliais, skoniais, TV programomis…

Azijos virtuvė yra tokia įtraukianti, vien jau dėl to, kad gamindamas bet kurį patiekalą sugaišti ne ilgiau nei 20 minučių… Iš jų 10 praleidi pjaustydamas ingredientus, o kitas dešimt – įjungęs viryklę… Kai palygini su prancūziškais patiekalais, kur viskas prasideda iš vakaro, užkaičiant didžiulį puodą sultinio, kai palygini su mūsiške, kur iš vakaro užmarinuoji mėsą, o rytojaus dieną ji orkaitėje kepa valandą, Azijos patiekalai ant stalo atsiranda beveik akimirksniu 🙂

Štai todėl aš visada spintelėje turiu pagrindinių Azijos virtuvės ingredientų ir padažų. Jie ilgai negendantys, gaminant prireikia po šaukštą kitą, tad pakanka ilgam. O kai po ranka yra tie keli pagardai, sienų kulinarinėse kelionėse taip ir nelieka – keliauk skoniais kur tik užsigeidei! 

Chicken and leek stir fry
Mėsa, daržovės ir šilkinis švelnus padažas, nesugadintas prieskoniais 🙂
Vištienos ir porų stir fry su ryžiais
Vištienos ir porų stir fry su ryžiais – greitai savaitės dienos vakarienei
Print Recipe
Vištienos ir porų stir fry šilkiniame sojų padaže
Greitai pagaminamas kiniškas patiekalas
Course Main Dish
Virtuvė Kinijos
Raktažodis vištiena
Pasiruošimas 10 min
Laikas 10 min
Pasyvus laikas 5 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Marinatui
Course Main Dish
Virtuvė Kinijos
Raktažodis vištiena
Pasiruošimas 10 min
Laikas 10 min
Pasyvus laikas 5 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Marinatui
Procesas
  1. Pirmiausia sumaišykite visus marinato ingredientus nedideliame dubenėlyje, sudėkite vištieną, išmaišykite, kad marinatas vienodai pasidengtų ant kiekvieno gabalėlio, ir palikite pasimarinuoti bent 5 minutes (arba ilgiau šaldytuve).
  2. Įkaitinkite wok'ą arba didelę keptuvę, kol ims rūkti dūmai (turi būti labai karštas). Įpilkite aliejų (patariu nesumažinti kiekio), sudėkite vištienos gabalėlius (greičiausiai prireiks tą daryti dviem porcijom) ir palikite nejudindami kepti apie 3 minutes, kol vištienos gabalėliai apskrus (nesistenkite apversti jų anksčiau). Apverskite kita puse ir pakepinkite dar apie minutę, max dvi. Taip apkepkite visą vištieną ir išimkite iš keptuvės, atidėkite į šalį.
  3. Į wok'ą suberkite imbierus ir česnakus (jei netyčia wok'e neliko aliejaus po vištienos kepimo, įpilkite dar apie šaukštą), trumpai apkepinkite, tada suberkite porus ir maišydami pakepinkite, kol porai pradės minkštėti. Sudėkite vištieną atgal į wok'ą, supilkite ir visas sultis kurios išsiskyrė iš vištienos, sumaišykite. Supilkite sojų padažą, įberkite truputį druskos, įberkite cukrų, įpilkite Shaoxing vyną, vėl viską sumaišykite. Pabaigoje supilkite krakmolo ir vandens mišinį, išmaišykite ir paragavę, ar netrūksta druskos, galite patiekti su virtais ryžiais.
Pastabos

*Shaoxing - tai kinų virtuvėje labai dažnai naudojamas silpnas fermentuotų ryžių alkoholis (vynas). Jis turi specifinį salstelėjusį skonį, yra gintarinės spalvos. Artimiausias skoniu pakaitalas - japoniška sakė arba mirin. Galima mėginti pakeisti ir sausu sherry vynu (dry sherry cooking wine), bet jei norite autentiško skonio, labai rekomenduoju įsigyti/parsisiųsti butelį tokio vyno (jis labai nebrangus, o pakanka labai ilgam).

Recepto šaltinis - Adam Liaw, Tonight's Dinner 2

Komentarų apie "Vištienos ir porų stir fry": 2

  1. Nida:

    Vyno nepakeisit niekuo… Galit vietoj vyno pilti sultinio arba vandens, bet patiekalas bus toli nuo autentikos. Artimiausia skoniu kiniškam vynui, beje, yra japoniška sakė, jie abu pagaminti iš ryžių, tik japoniška sakė yra kiek švelnesnio skonio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.