Pomidorai ir vasara man yra sinonimai. Ir nors parduotuvių lentynose šiais laikais pomidorų galima rasti kiaurus metus, jų man labiausiai norisi būtent vasarą. O jau tada, kai pilnu tempu sunoksta lietuviškų pomidorų derlius, aš jų suvalgau po gerą puskilogramį per dieną:) Tikiuosi pomidorus gausiai valgot ir jūs – juk šios daržovės (jei tiksliau, tai uogos :)) yra milžiniškas vitamino C ir kitų naudingų mūsų organizmui medžiagų šaltinis!
Patys saldžiausi pomidorai, aišku, keliauja į Caprese salotas, jos su mocarela ir bazilikais yra tiesiog neatsivalgomos! Bet idealaus skonio salotoms pomidorai tikrai turi būti tinkamai sunokę ir saldūs. Tuo tarpu jei jūsų pomidorams saulės visgi pritrūko, ir skonio jiems šiek tiek nepakanka (ypač jei nusipirkote jų prieš įsibanguojant sezonui), visada galima tą skonį pataisyti, tereikia pomidorus….. iškepti!
Šiuo atveju siūlau šiuos raudonskruosčius bumbulus ne šiaip kepti, bet griliuoti! O kad būtų dar gardesni, prieš kepant pabarstykite trupučiu rudojo cukraus. Aukštoje temperatūroje karamelizuosis ne tik pomidorai, bet ir cukrus, tad finale gausite unikalų pagardą, kuriam greičiausiai nė neprireiks jokių kitų priedų!
Šie grilinti (orkaitėje) pomidorai bus jums puikus užkandis tiesiog su rieke šviežios sour dough duonos ar paskrudintu batonu. Tačiau jei juos paskaniniste dar ir šviežutėle buivolių pieno mocarela, gausite karališkas keptų pomidorų salotas, praturtintas dar ir Artimųjų Rytų aromatais! Vasara juk tokia trumpa, mėgaukitės šiomis ryškiaspalvėmis gėrybėmis pilna burna kiek tik galit! 🙂
Porcijos |
asm
|
- 75 ml Alyvuogių aliejaus
- 3-4 čili pipirai (švelnesni, mažiau aitrūs) arba pagal skonį, supjaustyti griežinėliais
- 8 česnako skiltelės supjaustytos plonais griežinėliais
- 4 cm šviežios imbiero šaknies supjaustytos plonais pagaliukais
- 1 kg pomidorų supjaustytų išilgai apie 1cm storio riekelėmis
- 1,5 šaukštelio juodųjų garstyčių grūdelių lengvai apskrudintų
- druskos, pipirų
- mocarelos patiekti
- šviežių mėtų lapų patiekti
Ingredientai
|
|
- Įkaitinkite orkaitę grilio režimu, pačia aukščiausia temperatūra, kokią leidžia jūsų orkaitė. Didelę kepimo skardą (gali prireikti ir dviejų) išklokite pergamentiniu popieriumi.
- Į mažą puodą supilkite aliejų ir užkaiskite. Suberkite čili, česnakus, imbierus ir skrudinkite viską ant vidutinės ugnies apie 5-8 min, vis pamaišydami, kol česnakas paruduos ir visi prieskoniai paskleis aromatą. Išgriebkite visas apskrudusias daržoves kiaurasamčiu ir atidėkite į šalį (neišmeskite!).
- Į paruoštą kepimo skardą sudėliokite pomidorų riekeles vieną šalia kitos (tik ne vieną ant kitos!), pabarstykite 1,5 šaukštelio druskos, daug pipirų (jei pomidorai nėra pačiame sezone ir nėra labai saldūs, galite pabarstyti ir pora šaukštelių cukraus). Pašaukite skardą į orkaitę kuo arčiau grilio elemento ir kepkite apie 10-12 min, kol pomidorai pradės tamsėti. Ištraukite iš orkaitės, pašlakstykite aliejumi, kurį pasigaminote, pabarstykite atidėtomis skrudintomis daržovėmis ir palikite pastovėti bent 10 minučių, kad atvėstų ir kad skoniai susimarinuotų (galite laikyti ir ilgiau, kol prireiks patiekti)
- Sudėkite keptus pomidorus į didelę lėkštę, kad šiek tiek užliptų vienas ant kito, sudėkite suplėšytą (arba supjaustytą) mocarelą. Viską pabarstykite skrudintomis garstyčių sėklomis, pašlakstykite skardoje likusiu skysčiu ir pabarstykite mėtų lapais.
Yesssss, Margarita!!!!
Ačiū, kokia gera idėja, bus favorite sąraše 😉