Jei jums pabodo tradicinis lietuviškas (prancūziškas?) omletas, turiu pasiūlymą šiek tiek egzotiškesniems pusryčiams. O gal verčiau brunch’ui, nes lėkštė tokio gėrio gali užsiskaityti net ir už lengvus pietus.
Būtent taip aš šiandien ir padariau – po rytinio krosiuko, po treniruotės sporto salėje ėmiau ir pasigaminau štai tokius skaisčiai geltonus pietus. Ir taip įsijaučiau ragaudama, kad net nepastebėjau, kaip sukirtau dviejų žmonių porciją! 🙂 Sėdžiu dabar užtai patenkinta, visais skoniais pamaloninta, virtualiai kažkur aplink Vietnamą pakeliavusi:)
Iš tiesų šis omletas labai jau primena vietnamietiškus pikantiškus blynelius: į juos įsukami žalumynai, tada viskas pamirkoma į gaivų mirkalą, ir belieka tik užsimerkti iš skanumo 🙂
Apskritai Azijoje padažai nė iš tolo neprimena europietiškų. Mūsiškiai, kaip taisyklė, tiršti, riebūs, tuo tarpu ten – gaivūs, vandeningi, turintys idealų saldumo-rūgštumo-sūrumo-aitrumo balansą. Nei tų padažų ilgai virti reikia, nei kokių labai ypatingų produktų – dažniausiai viskas, ko reikia, yra spintelėje ar šaldytuve. Pakanka tik sumaišyti!
Atskira pastaba – apie kokosų pieną, naudojamą omleto masei. Kaip žinia, tas kokosų pienas būna visoks – labiau vandeningas, kietas it sviestas (toks dažniausiai būna net ne pienas, o grietinėlė), tačiau būtent šiam receptui reiktų pasirinkti tokį, kurio sudėtyje bent 70% (ir daugiau) kokosų.



Porcijos |
vnt
|
- augalinio aliejaus
- 3 šalotiniai svogūnai (smulkiai supjaustyti)
- 3 česnako skiltelės (susmulkintos)
- 1 žalias čili pipiras (susmulkintas) arba mažiau, jei netoleruojate aitrumo
- 5 g šviežios imbiero šaknies (susmulkintos)
- ¾ šaukštelio maltų ciberžolių
- 6 kiaušiniai
- 400 ml kokoaų pieno (minimum 70% kokosų)
- druskos
- 120 ml šviežių greipfrutų sulčių
- 2 šaukštai ryžių acto
- 2 šaukštai mirino (japoniško saldaus ryžių vyno)
- 1 šaukštas laimų sulčių
- 1 raudonas čili pipiras (susmulkintas) arba mažiau, jei netoleruojate aitrumo
Ingredientai
Omletams
Greipfrutų mirkalui
|
![]() |
- Keptuvėje, kuriai turite dangtį, įkaitinkite porą šaukštų aliejaus ir jame lėtai apkepinkite svogūnus, čili, česnakus ir imbierus, taip pat 1/2 šaukštelio druskos, kol viskas labai suminkštės, bet neapskrus (apie 8-10 min). Atidėkite į šalį, kad pravėstų.
- Per tą laiką dubenyje sumaišykite kiaušinius, ciberžoles, kokosų pieną ir ½ šaukštelio druskos. Įmaišykite apkepintus svogūnus. Keptuvę išvalykite popieriniu rankšluosčiu ir vėl įkaitinkite.
- Į keptuvę įpilkite truputėlį aliejaus. Kai jis bus gerai įkaitęs, įpilkite apie 100g tešlos, pateliuskuokite, kad visiškai pasidengtų keptuvės dugnas plonu kiaušinių masės sluoksniu. Kepkite apie 2 minutes, arba kol pamatysit, kad krašteliai jau skrunda. Tada uždėkite keptuvės dangtį ir dar pakepinkite apie 20 sekundžių, arba tik kol sutvirtės pats omleto viršus. Išimkite iš keptuvės į lėkštę (arba dėkite į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi ir pašaukite į 30C šiltą orkaitę, kad išliktų šiltas, kol iškepsite kitus omletus). Taip iškepkite likusius 7 omletus.
- Patiekite omletus šiltus, su šviežiom salotom (būtinai svogūno laiškų, mėtų, kalendrų) ir su greipfrutų mirkalu (kurį pasigaminsite sumaišę visus ingredientus)
Recepto šaltinis - Ottolenghi, Flavour, mano nedaug modifikuotas