Australijoje šiuo metu kaip reikiant blogėja situacija su Covid, tiesa, skirtingai nei praeitų atmainų atveju, valdžia nesiima jokių didesnių ribojimų, kadangi daugiau nei 95% visuomenės yra pasiskiepijusi, tad ta naujoji atmaina, sako, ne tokia baisi, net jei ja ir užsikreti. Užsikrėtusiųjų skaičiai vien šalia mūsų esančioje valstijoje artėja prie 100 tūkstančių (ir tai vyksta šalyje, kurioje dar pernai dėl 3 nustatytų atvejų buvo savaitei ar dviem uždaromas milijoninis Sidnėjus ar Melburnas!).
Tačiau kas labai pasijautė dėl šios naujos bangos – tai iššluotos parduotuvių lentynos… Visai ne dėl to, kad kontinente, kuris užaugina kokius 5x tiek maisto produktų, kiek pats gali suvartoti, staiga pritrūko maisto!! Mat tiek užsikrėtus, tiek turėjus kontaktą su užsikrėtusiuoju, žmonėms privaloma izoliuotis, o į darbą grįžti galima tik atlikus greitąjį testą ir įsitikinus, kad virusas jau nepavojingas. Todėl pirmiausi resursai, kurie išseko, buvo tie greitieji testai! O po to sekė košmariški darbuotojų trūkumai visose iki vienos verslo srityse, ypač tose, kur pakuojamas maistas, atvežamas iki parduotuvių, dėliojamas į lentynas… Vaizdai tikrai apokaliptiniai, beveik kaip pas mus per sovietų blokadą… Pirkėjams normuojamas parduodamo tualetinio popieriaus kiekis (niekaip nesuprantu, kodėl visi tokiais atvejais pirmiausia griebia tą tualetinį popierių??), vaistai (nes visi puolė pirkti profilaktiškai, išsigandę, kad omikrono neišvengs turbūt niekas), mėsa…
Kol kas situacija visai nebloga su vaisiais ir daržovėmis. Tad telieka pereiti prie vegetariškos mitybos – ir sveika, ir skanu:) Ir į temą sausį, kuomet daug kas ima ir paskelbia šį mėnesį „veganuary”.
Šį receptą išsikapsčiau iš Ottolenghi knygos „Flavour”. Sodrus pomidorų troškinys su batatomis gali būti pagrindinis vegetariškas patiekals, patiekiamas su ryžiais ar traškia duona, bet lygiai taip jis gali virsti nuostabiu garnyru prie vištienos ar žuvies. Beje, saldžias bulves čia galima keisti kuo panorėjus – brokoliais, kalafiorais, baklažanais, avinžirniais, moliūgais ar dar kažkuo, kas pas jus lentynose „užderėjo” ir prašosi sunaudojimo 🙂
Porcijos |
asm
|
- 1 kg saldžių bulvių (batatų) supjaustytų 2,5cm storumo riekelėmis
- 2 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- 1,5 šaukšto klevų sirupo
- ½ šaukštelio malto kardamono
- ½ šaukštelio maltų kuminų
- druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- 75 ml Alyvuogių aliejaus
- 6 česnako skiltelės susmulkintos arba supjaustytos riekelėmis
- 2 žalieji čili pipirai (susmulkinti) arba mažiau, jei nemėgstate aštriai
- 2 šalotiniai svogūnai (smulkiai supjaustyti)
- 1 šaukštas pomidorų pastos
- 1 indelis indelis konservuotų pomidorų savo sultyse (400g)
- 1,5 šaukštelio malto kardamono
- 1 šaukštelis malto kumino
- laimas (reikės 1 šaukštelio nutarkuotos žievelės ir 1 šaukštelio sulčių)
- šviežių krapų susmulkintų
- druskos, pipirų, cukraus
Ingredientai
Saldžioms bulvėms
Pomidorų padažui
|
|
- Įkaitinkite orkaitę iki 240C. Kepimo skardelę išklokite pergamentiniu popieriumi, pasiruoškite aliuminio folijos.
- Dubenyje sumaišykite aliejų, klevų sirupą, kardamoną ir kuminą, įberkite ½ šaukštelio druskos ir pipirų pagal skonį. Šiame mišinyje išvoliokote batatų riekeles ir sudėliokite į skardą. Uždenkite sandariai aliuminio folija ir pašaukite kepti 25 min. Nuimkite aliuminio foliją ir kepkite dar 10-12 min., arba kol bulvės bus apskrudę. Išimkite ir atidėkite į šalį.
- Per tą laiką pasiruoškite pomidorų padažą. Didelėje gilioje keptuvėje (kuriai turite dangtį) įkaitinkite aliejų, sudėkite česnakus, čili ir žiupsnelį druskos. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol česnakai suminkštės, bet neapskrus. Pusę šio kiekio nupilkite į mažą dubenėlį (kartu aliejaus ir česnakų), atidėkite į šalį.
- Į keptuvę su likusiu aliejumi ir česnakais suberkite svogūnus ir kepinkite apie 5 min., kol suminkštės. Sudėkite pomidorų pastą, konservuotus pomidorus, prieskonius ir 1 šaukštelį laimo žieveilių, įberkite 1 šaukštelį druskos, 1,5 šaukštelio cukraus ir kepinkite viską maišydami apie 5 min. Tada įpilkite 250ml vandens, užvirinkite ir uždengę troškinkite ant mažos ugnies apie 5 minutes.
- Sudėkite į keptuvę keptas batatas (rudesne puse į viršų). Jos visos gali netilpti, tuomet dėkite vienas ant kitų. Uždenkite keptuvę ir toliau troškinite apie 10 minučių.
- Atidėtą aliejų su česnakais sumaišykite su šaukšteliu citrinų sulčių ir krapais. Šiuo mišiniu pašlakstykite troškinį ir patiekite.
Nuostabu, Justinai, man net seilės kaupiasi pagalvojus apie tuos skonius ir jų harmoniją……
Šiuo patiekalu šiandien vaišinau atvykusią aplankyti mamą ir širdies draugę. Viską padariau pagal receptą, tik nesusilaikiau ir šiek tiek lengvo ožkų sūrio ant viršaus pabarščiau. Puikiai dera su ryžiais ir putojančiomis baltųjų vynuogių sultimis. Primena keliones po Izraelį. Ačiū.
Ačiū, kad parašėt, Kristina!
Puikus receptas! Butinai pakartosiu! 🙂
Inga, super džiaugiuosi, kad ir jums patiko. O kardamonas tai man prieskonis, kur aš drebančia ranka visada dedu, nes aš su juo ant ribos „draugauju”:) Ir kaip nustebau, kad čia jis taaaaip gerai susibalansavo, kad net nebūčiau atspėjusi, jog jo apskritai yra. O yra nemažai!!! Tikiuosi su kardamonu dar labiau patiks 🙂
Nepaprastai skanu, nesitikėjau… Verta buvo murmint!!! 🙂 nekantrauju vėl daryti, tik jau su kardamonu, kurio nebuvo pirkti, tai nedėjau.