Ar pastebėjote, kad pastaruoju metu į blog’ą dedu vien desertinių kepinių receptus? 🙂 Nepagalvokite, kad vien saldėsiais pastarosiomis dienomis gyvenu 🙂 Iš tiesų tai baigiu tuštinti spintelių ir šaldiklio turinį, ir tai, ką gaminu, yra visiška vienkartinė kūryba, nelabai verta blog’o įrašų 🙂 Iš to, kas yra, neperkant nieko papildomai! Visai smagus iššūkis, žinokit. Kitos savaitės vidury, mano paskaičiavimais, virtuvė bus tuštutėlė, beliks iššveist spinteles ir šaldytuvą ir galėsim kraut daiktus į jūrinį konteinerį. Tačiau su kepiniais viskas kitaip – čia jau ir receptais smagu pasidalinti 🙂
Esu jums rašiusi apie mūsų kaimynų bendruomenėje dukart per metus vykstančias kaimynų talkas. Švarinam kartu mišką (veikiau parką), tuo pačiu proga ir savo kiemus susitvarkyti, susikaupusias šiukšles išmesti. O ir kaimynams susimatyti gamtoje labai smagu – tikras kasmetinis teambuilding’as!
Šių metų talka buvo mums kartu ir atsisveikinimo popietė prieš kitą savaitę išvykstant į Australiją. Mūsų bendruomenėje talkų metu visuomet vyksta kulinariniai šou – nuo karšto kugelio iki šviežių pyragų ir naminių sausainių… Aš šiemet nusprendžiau pagaminti kažką lietuviškai – australiško, todėl pasirinkimas buvo gana greitas: bananų duona! Australijoje bananų duona yra tikrų tikriausias kultas, australai patys juokauja, kad tai jų vietiniai „kruasanai”:) Nes išties nėra kavinės ar kokios užeigos, kur pusryčiams jūs nerastumėte šviežios bananų duonos! Su riešutais, datulėmis, džiovintais vaisiais ar šokoladu – stora bananų duonos riekė paprastai paskrudinama dideliame tosteryje ir patiekiama su sūdytu sviestu ir/arba medumi.
Kad australiška bananų duona taptų dar ir lietuviška, į ją įmaišiau sluoksnį vanile paskanintos varškės! Juk mūsiškiai kepiniai itin dažnai kepami su varške (o aš nuo varškės esu priklausoma:) tikiuosi jos rasiu ir Australijoje, neteks pačiai gamintis:)). Todėl nesaldi drėgna bananų duona su varške tapo puikiu pikniko patiekalu, o pora riekelių, likusių rytojui, buvo pats skaniausias vėlyvas pusrytis su puodeliu garuojančios kavos.
Pasiruošimas | 10 min |
Laikas | 55 min |
Porcijos |
kepaliukas
|
- 3 bananai (dideli) kuo labiau sunkokę (jei jūsų bananai maži, dėkite 4)
- 75 g tirpinto sviesto (atvėsinto)
- ⅓ stiklinės cukraus (naudojau rudąjį)
- žiupsnelis druskos
- 1 kiaušinis
- 1 šaukštelis valgomosios sodos (nugesintos trupučiu acto)
- 200 g miltų (apie 1,5 stiklinės)
- 150 g varškės (riebesnė - skaniau)
- 40 g cukraus
- vanilės ekstrakto
- 1 kiaušinis (trynys ir baltymas atskirai)
- 1 šaukštelis krakmolo
Ingredientai
Bananų duonai
Varškės įdarui
|
|
- Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Pailgą kekso kepimo formą (10x20cm apatiniai matmenys) išklokite pergamentiniu popieriumi.
- Bananus sutrinkite šakute (nesistenkite, kad masė būtų visiškai vienalytė). Supilkite tirpintą sviestą, suberkite cukrų ir druską bei lengvai paplaktą kiaušinį nugesintą sodą, ir viską išmaišykite šaukštu (mikserio čia neprireiks). Suberkite miltus ir viską išmaišykite, tik kol susijungs ingredientai.
- Kitame inde varškę išsukite su cukrumi, vanile ir kiaušinio tryniu bei krakmolu. Atskirai suplakite kiaušinio baltymą iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į varškės masę.
- Į paruoštą kepimo formą dėkite pusę kiekio bananų masės, tada sudėkite tolygiai varškės masę ir sudėkite likusią bananų masę. Kepkite apie 55-60 minučių, arba kol patikrinę mediniu pagaliuku jį ištrauksite iš kepinio sausą. Patiekite dar šiltą, su sviestu ir/arba medumi
Recepto idėja, mano pakoreguota - iš Moje Wypieki
Kaip gera girdėti, kad ir jums patiko šis kepinys! Jis mano mėgstamiausias. O cukrų keisti palmių žiedų cukrumi puiki mintis, nes visada kepiniuose jis duoda tokį karamelės skonį.
Ačiū už puikų receptą. Išbandžiau. Kadangi dar turėjau kokoso žiedų cukraus,tai naudojau jį. Pyragas gavosi tamsesnis ir kontrastas su varške ryškesnis 😄
Daiva!!! Super super naujienos:) Rikota tai man apskritai karališkas ingredientas, Lietuvoje ji brangi, retai kadadau leidžiu kilogramais ją naudoti kokiems kepiniams, verčiau varškę renkuosi:) Na, svarbiausia, kad bus rikotos, o ji į varškę labai panaši. Super 🙂
Nepergyvenkit dėl varškės, Nida. Australijoj labai skani rikotos varškė. Ne indeliuose kreminė, o sveriama. Būna full fat ir sumažinto riebumo. Berods, didžiosiose Woolworts. Lietuvoj (labai gaila) tokios neturime, tad su liūdesiu prisimenu tą skonį. O Pavlovos galėsite nebekepti, nes ne veltui ji iš Australijos kildinama ir parduotuvėse jau iškepti baltymų pagrindai dėžutėse sufasuoti laukia, namie lieka tik kremą ir vaisius uždėti (tiesa, neragavau). Sėkmingų jums atradimų!
Virginija, galit, net labai!! Bus dar puresė varškės įdaro masė!
Sveiki,ar galiu naudoti rikota vietoj varskes? Aciu
Indre, visi mano blog’e naudojami mato vienetai aprašyti ir išaiškinti čia: https://www.nidosreceptai.lt/mato-vienetai/
Sveiki, o stikline yra 200 ml ar 250 ml?