Pilna šviežių vaisių ir kitokių gėrybių vasara – pati savaime yra didžiausia šventė. Tačiau kai sunokusių vaisių gausa užklumpa vienu metu, aš net pasimetu ką su jais visais daryti:) Australijoje pats kaulavaisių sezonas įsisiūbuoja apie vasarį kovą, tada šie vaisiai pigiausi, saldžiausi ir skaniausi. Perku juos maišais, valgom pilna burna, bet kaulavaisiai, kaip žinia, greitai noksta ir minkštėja, tad neretai tenka juos ir gelbėti:) O koks gi geriausias vaisių gelbėjimo būdas? Iškepti iš jų skanų pyragą ir pavaišinti savo draugus, bendradarbius arba kaimynus. Nereikia nė ieškoti geresnės progos visiems pasimatyti:)

Galette with nectarines and plums and almonds
Galette su šviežiais nektarinais ir slyvomis bei migdolais
Grietinėlės ir jogurto pagardas su šiltu pyragu
Skaniausia galette dar šilta, su ledų kaušeliu arba gaiviu greitinėlės ir jogurto pagardu
Print Recipe
Galette su nektarinais, slyvomis ir migdolais
Galette yra vienas paprasčiausių kepinių, kuriam nereikia net specialaus kepimo indo. Kuo ji kreivesnė, tuo gražiau ir natūraliau. Vaisius įdarui galite pasirinkti pagal sezoną arba tai, ką turite - pavasarį tiks rabarbarai, vasarą - abrikosai ar braškės, o rudenį - figos, obuoliai. Skaniausia patiekti su plakta grietinėle arba ledais
Galette su nektarinais ir slyvomis
Course Desertai
Raktažodis kepiniai
Pasiruošimas 15 min
Laikas 35 min
Pasyvus laikas 90 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Tešlai
Įdarui
Patepimui ir pabarstymui
Course Desertai
Raktažodis kepiniai
Pasiruošimas 15 min
Laikas 35 min
Pasyvus laikas 90 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Tešlai
Įdarui
Patepimui ir pabarstymui
Galette su nektarinais ir slyvomis
Procesas
  1. Pasigaminkite tešlą: į didelį dubenį persijokite miltus ir juos sumaišykite su druska ir cukrumi. sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir valgomuoju peiliu arba tešlai kapoti skirta mentele kapokite sviestą kartu su miltais, kol masė pasidarys panaši į riebius trupinius (kapojant tešlą peiliu, o ne trinant pirštų galiukais, neleisite sviestui taip greitai sušilti ir suminkštėti). Pabaigoje supilkite actą ir vandenį (galbūt viso neprireiks, tad pilkite dalimis) ir greitai užminkykite tešlą. Nesirūpinkite, jei liko sviesto gabaliukų - taip tešla kepant bus tik trapesnė. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą ir susukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių (galite palikti ir pernakt)
  2. Nektarinus ir slyvas dubenyje sumaišykite su maltais migdolais, cukrumi ir vanile. Atidėkite į šalį. Pasigaminkite grietinėlės ir jogurto pagardą: suplakite plaktą grietinėlę iki lengvų putų, sudėkite graikišką jogurtą ir vanilę, ir dar trumpai paplakite, tik kol susimaišys, neperplakite. Padėkite šią masę į šaldytuvą, kol prireiks patiekti.
  3. Ant šiek tiek miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą kol ji bus apie 3mm storio (galite kočioti ir ant pergamentinio popieriaus). Perkelkite tešlą ant pergamentinio popieriaus lakšto ir perdėkite viską į didelę kepimo skardą. Sudėliokite supjaustytus kaulavaisius ant tešlos paviršiaus, palikdami apie 4cm kraštelį, ant vaisių supilkite ir visą skystį iš dubenėlio. Atsargiai užlankstykite kraštelius, taip apgaubdami dalį įdaro. Jei tešla lenkiant sutruktų, suspauskite ją pirštais ir suklijuokite, kad kepant nepradėtų bėgti iš įdaro išsiskyręs skystis. Padėkite taip suformuotą galette į šaldytuvą apie 1 valandai, kad sutvirtėtų.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Išimkite galette iš šaldytuvo, ant vaisių pabarstykite mažais gabalėliais supjaustytą sviestą. Užlenktus tešlos sluoksnius patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite migdolų plokštelėmis bei cukrumi. Kepkite apie 30-35 min., arba kol tešla gražiai paruduos. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros, su grietinėlės ir jogurto pagardu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *