Sveiki sulaukę pomidorų sezono!! Oi kad žinotumėt, kaip aš tuos pomidorus mėgstu, man turbūt jokia kita daržovė (na nebent kalafioras:)) neatstoja dubens šviežių lietuviškų pomidorų! Nesuskaičiuojama galybė receptų, kaip juos panaudoti virtuvėje, kai jau tradicinės caprese salotos pabosta:)
Mocarela, bazilikas, ožkų sūris – šitų dalykų tai jau tikrai negali pritrūkti jūsų šaldytuve, kai tas pomidorų sezonas įsibanguoja:) Jei tik išalkot – imat ir susimaišot greitai pomidorus su trupučiu šviežio česnako, šlakeliu gero alyvuogių aliejaus ir lašeliu balzamiko acto, paskrudinat prancūziško batono ar itališkos čiabatos riekeles, įtrinat jas česnaku, ir pirmyn į terasą su lėkšte bruscchetta🙂
O kai jau matau, kad pomidorai ima minkštėti, puolu pusryčiams kepti legendinę šakšuką, o vakarienei – itališkus patiekalus, kuriuose, kaip taisyklė, dominuoja pomidorų padažai. Vienas tokių – sicilietiški baklažanų suktinukai su varške, pomidorais ir sūriu! Beje, Italijoje įdarui vartotų rikotą, bet man riebesnė lietuviška varškė niekuo nenusileidžia rikotai, todėl nevarkite ir neišlaidaukite (nebent gyvenate užsienyje, ir rikota jums parankiausias pasirinkimas), griebkite paką varškės, porą ką tik nuo krūmo nuskintų baklažanų turguje, ir vakarienė jau suplanuota!
SpausdintiSicilietiški baklažanų suktinukai su varške ir pomidorais
- Užtruks: 1 hour 20 minutes
- Kiekis: 4 asm 1x
Aprašymas
Ryškus skoniais ir spalvomis patiekalas iš Sicilijos! Beje, viską pasiruošti galite iš anksto, iš vakaro. Pasilikite tik užtarkuoti sūrį ir pašaukite į orkaitę.
Ingredientai
- 2 baklažanai (supjaustyti 5mm riekelėmis (išeis apie 12–14 riekelių))
- Alyvuogių aliejaus
- 150 g mocarela sūrio (susmulkinto arba sutarkuoto)
- 3–4 šaukštai pekocino sūrio (sutarkuoto)
- baziliko lapų (patiekimui)
Pomidorų padažui (sugo)
- 2 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- 1 šalotinis svogūnas (susmulkintas)
- 1 česnako skitelė (susmulkinta)
- 400 g pomidorų ((gali būti konservuoti))
- druskos, pipirų
Įdarui
- 500 g varškės 9% ((originaliame itališkame recepte būtų rikota))
- 1 skiltelė česnako
- 1 šaukštas Alyvuogių aliejaus
- 1 kiaušinis
- 30 g pekorino sūrio (sutarkuoto)
- ¼ šaukštelio Muškato (sutarkuoto šviežiai)
- 2 šaukštai razinų
- pundelis petražolių (susmulkintų)
Instrukcijos
- Pradėkite nuo padažo (jis vadinasi sugo): didesnėje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus, jiems suminkštėjus suberkite česnakus. Tada sudėkite susmulkintus pomidorus (jei naudojate konservuotus – supilkite kartu su sultimis) ir užvirinkite. Maišykite kartkartėmis, įberkite druskos ir pipirų, ir troškinkite ant nedidelės ugnies apie 30 min, kol padažas sutirštės (jei tirštėja pernelyg stipriai, įpilkite truputį vandens).
- Įkaitinkite orkaitę iki 200C.
Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
sudėliokite supjaustytas baklažano riekes į skardas, patepkite aliejumi ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10-12 minučių, arba kol baklažanai taps minkšti, juos bus lengva perlenkti.
Baklažanų juosteles galima apkepinti ir keptuvėje arba ant grotelių grilyje. - Kol baklažanai kepa, paruoškite įdarą: sumaišykite visus įdarui skirtus ingredientus, pagardinkite druska ir pipirais.
- Į kepimo indą įpilkite samtelį paruošto pomidorų padažo ir paskirstykite jį po visą indo dugną.
Dėkite po kaupiną šaukštą įdaro ant kiekvieno baklažano riekelės ir suvyniokite į ritinėlį. Taip suvyniotus ritinėlius guldykite vieną šalia kito į paruoštą kepimo indą. Ant viršaus supilkite visą likusį pomidorų padažą.
Taip paruoštus baklažanus su padažu (iki šios stadijos) galite padėti į šaldytuvą ir pabaigti gaminti kitą dieną. - Visą baklažanų paviršių pabarstykite mocarela, ant viršaus – tarkuotu pekorino sūriu, ir pašaukite į orktaitę.
Kepkite 30 minučių 200C karštumo orkaitėje, arba kol sūris gražiai paruduos.
Prieš patiekiant, išėmę iš orkaitės, palaikykite baklažanus apie 5-10 minučių, tada užberkite baziliko lapelių.
Pastabos
Receptas adaptuotas, idėja iš Silvia Colloca, Simple Italian
- Paruošimo laikas: 20 min
- Gaminimo laikas: 60 min
- Kategorija: Main Dish
- Virtuvė: Italian
Valio, Sandra!! Man tie vegetariški baklažanų patiekalai yra super super skanūs.
Super, labai skanu net nesitikėjau kad taip gerai gausis.
Jūrate, sunku pasakyt, man abu patiko, bet kad objektyviai nuspręsti turbūt reiktų kartu abu paragaut:) Nes šiuos valgėm prieš kelias dienas, o involtini – prieš kelis metus:)
Nida, kurie jums patiko labiau: šitie ar involtini su sūriais (kitas jūsų receptas). Ačiū
Puikūs pagerinimai, Lina:) Ačiū, kad išbandėt:)
Ačiū už receptą, visai šeimai patiko 🙂 anksčiau darydavau nekeptus suktinukus su varške, tačiau šis variantas patiko labiau. Tiesa neturėjau razinu, įdejau šiek tiek smulkintu datuliu, tai manau visai tiko 🙂 kita karta bandysiu ir su razinom. Dar į padažą keli saulėje džiovinti pomidorai keliavo 😊