Vieną kartą „užsikrėtus” meilės Artimiesiems Rytams virusu, nuo to viruso pasveikti praktiškai neįmanoma:) Kur buvusi kur nebuvusi aš vis sugrįžtu prisiminimais į Izraelyje pragyventus metus ir į ten ragautų skonių pasaulį. Net kai dėliojome antrąjį knygos „Izraelio skoniai” tiražą, aš kelis patiekalus pasigaminau iš knygoje publikuotų receptų, ir dar kartą supratau, kaip aš tų kraštų pasiilgau 🙂
Šįkart kviečiu jus į vegetarišką puotą ir į visiškai neįtikėtinos skaistumo spalvos falafelių pasaulį! Kadangi burokėliai yra viena mano mėgstamiausių daržovių, o būti lietuviu ir būti abejingu burokėliams apskritai, manai, neįmanoma, tai esu tikra, kad šis receptas patiks ir jums. Falafeliai be proto greitai pagaminami, o jų kartą pagaminus, galima kurį laiką atsipūsti, nes greitais užkandžiais išalkus pasirūpinta! Juk falafeliai yra vienas tų valgių, kurie tinka bet kokioje situacijoje ir bet kuriuo sezonu.
Aš mėgstu sveikesnį falafelių gaminimo metodą, todėl juos kepu orkaitėje. Kur kas traškesni falafeliai bus, jei skrudinsite rutuliukus karštame aliejuje. Patiekti šiuos burokėlių falafelius siūlau su pitomis (jei dar nemėginote, primygtinai kviečiu išbandyti mano raugintos tešlos namines pitas, kurios yra visiškas gėris…), jogurtiniu padažu su tahini (jei turite, paskaninkite dar ir harisa), žaliais rukolų ar špinatų lapais ir kokia viena kita rauginta ar marinuota daržove. Lietuviški rauginti agurkėliai čia tiks net labai!
Print Recipe
Burokėlių falafeliai
Vegetariškas aromatingas užkandis, skanus bet kokia proga ir bet kuriuo sezonu
Keptuvėje apkepinkite svogūnus, kol jie suminkštės, bet nespės apskrusti. Suberkite kuminus ir dar pakepinkite maišydami. Palaukit kol truputį atvės.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C (su apipūtimu), didelę skardą išklokite pergamientiniu popierium.
Į elektrinio smulkintuvo indą suberkite nusausintus avinžirnius, ⅔ kiekio sutarkuotų burokėlių, apkepintus svogūnus, suberkite džiūvėsius, sudėkite tahini, kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir čili. Smulkinkite viską iki rupios konsistencijos. Perdėkite masę į dubenį ir įmaišykite atidėtus tarkuotus burokėlius.
Suformuokite graikinio riešuto didumo rutuliukus ir sudėkite juos į paruoštą kepimo skardą (aš naudoju ingredientams matuoti skirtą šaukštą, kad rutuliukai būtų vienodo dydžio). Pašlakstykite rutulius aliejumi ir kepkite apie 25min, kol sutvirtės ir gražiai apskrus.
Kol falafeliai kepa - sumaišykite jogurtą su tahini, česnakais, citrinos sultimis, pagardinkite druska, čili pipirais. Pašildykite duonos paplotėlius (keptuvėje, orkaitėje arba ant grilio).
Patiekite falafelius su pašildytais duonos paplotėliais, jogurtiniu tahini padažu, su rukolos lapeliais ir mėgstamomis marinuotomis daržovėmis.
Pastabos
Recepto šaltinis (lengvai mano adaptuotas) - Good Food magazine
Sveiki Nida,ar galima patiekti juos kaip šaltą užkandį?
Teisus:
Židų maistas skanus, tik ar jums neužkliūna, kad Izraelis puola visus savo kaimynus? Laisvė Palestinai.
Nida:
Aurelija, džiūvėsiai čia reikalingi konsistencijai. Galite mėginti keisti maltais riešutais, tiesa, tokio varianto nesu bandžiusi, tai nežinau ar bus pakankamas tvirtumas iškepus.
Aurelija:
Ačiū už receptą! Džiaugiuosi rasdama ne visavalgiams skirtų, sveikesnių receptų. O kuo būtų galima pakeisti džiūvėsius?
Nida:
Dariau, jūs teisus, buvau praleidusi paminėti, kad svogūnai smulkinami kartu su kitais ingredientais. Taip, klaidų pasitaiko, nes esu vienas žmogus, kuris ir kepa, ir rašo, ir fotografuoja ir klaidas taiso. Kartais kažkas prasprūsta, ne visada yra laiko kelis kartus perskaityti, patikrinti tai visda esu dėkinga, kai skaitytojai baksteli į klaidą, arba pataiso. Tad ačiū jums.
Darius:
Pas jus kartais padrika ir neina suprasti kur kada ir kaip dedasi:)
Kaip ir čia, kur tie pakepinti svogūnai dedasi? Kodėl tie svogūnai vienoje pastraipoje su ta orkaitę …pasitaiko keistų gliukų;)
Jurgita, žinoma!!! Net labai galima!!
Sveiki Nida,ar galima patiekti juos kaip šaltą užkandį?
Židų maistas skanus, tik ar jums neužkliūna, kad Izraelis puola visus savo kaimynus? Laisvė Palestinai.
Aurelija, džiūvėsiai čia reikalingi konsistencijai. Galite mėginti keisti maltais riešutais, tiesa, tokio varianto nesu bandžiusi, tai nežinau ar bus pakankamas tvirtumas iškepus.
Ačiū už receptą! Džiaugiuosi rasdama ne visavalgiams skirtų, sveikesnių receptų. O kuo būtų galima pakeisti džiūvėsius?
Dariau, jūs teisus, buvau praleidusi paminėti, kad svogūnai smulkinami kartu su kitais ingredientais. Taip, klaidų pasitaiko, nes esu vienas žmogus, kuris ir kepa, ir rašo, ir fotografuoja ir klaidas taiso. Kartais kažkas prasprūsta, ne visada yra laiko kelis kartus perskaityti, patikrinti tai visda esu dėkinga, kai skaitytojai baksteli į klaidą, arba pataiso. Tad ačiū jums.
Pas jus kartais padrika ir neina suprasti kur kada ir kaip dedasi:)
Kaip ir čia, kur tie pakepinti svogūnai dedasi? Kodėl tie svogūnai vienoje pastraipoje su ta orkaitę …pasitaiko keistų gliukų;)