Visgi puikus sumanymas į vieną pakuotę sudėti tai, kas jūros gėrybių pasaulyje yra geriausio: aštuonkojai, kalmarai, šukutės ir krevetės! Puiki idėja kilo FishWish, gaila, kad aš tik vasaros pabaigoje šį gėrį išmėginau… Gavosi pati pačiausia jūros gėrybių šventė tiesiai nuo grotelių! O kadangi jūros produktams kepti reikia vos kelių minučių, ta šventė „pasidaro” labai greitai… Grilis kaista daug ilgiau, nei prireikia laiko paruošti vaišes!:)


Esu anksčiau rašiusi apie FishWish žuvies grilio rinkinį – tikiu ne vienas išmėginote! Juk mes taip dažnai „užsiciklinam” ties vienu ar kitu produktu, ir vis nedrąsu išmėginti ką nors nauja… O čia prašau – pakuotė atrinktų pačių tinkamiausių kepti ant žarijų dalykėlių, dažnai tai būna geriausia paskata kviestis bičiulius ir dengti stalą.

Visada sakiau, kad kai produktai kokybiški ir švieži, jiems tikrai beveik nieko daugiau ir nereikia. Tik žiupsnelio druskos, gero alyvuogių aliejaus, gal skiltelės kitos česnako ir petražolių ryšulėlio. Kelias taisykles apie jūros gėrybių gaminimą visgi reiktų žinoti, kad nepadarytumėte klaidų (ypač jei šioje srityje neturite daug patirties ). Taigi skubu atverti savo FishWish jūros gėrybių rinkinį ir pridedu savo patarimus ką skanaus galima su juo nuveikti:

- Aštuonkojo kojas rinkinyje rasite jau apvirtas, tad teliks jas pažildyti, trumpai paskrudinti ant grotelių. Aš pasirinkau aštuonkojus ruošti taip, kaip tą daro ispanai – jie pakaitina šlaką gero alyvuogių aliejaus kartu su žiupsniu rūkytos paprikos ir trupučiu čili pipirų, ir šiuo skysčiu užpila nuo grotelių nuimtas aštuonkojo kojas. Taip išgaunamas ir padažas ir puikus šviežio batono pasidažymas mėgaujantis vienu mėstamiausių lietuvių užkandžių – aštuonkojais:)




- Itin paprastai ruošiu ir krevetes. Iš anksto susmulkinu česnakus, petražoles bei citrinos žievelę. Šiuo mišiniu apibarstau jau pakeptas ant grotelių krevetes, pašlakstau citrinos sultimis ir pagardinu druska. Nepamirškite pasirūpinti popierinėmis servietėlėmis, nes šiuos gyvius skaniausia valgyti rankomis:)



- Kalmarai turi savybę greitai iškepti, tačiau palaikius juos karštyje ilgiau, jie sukietėja tarsi guma! Todėl nesusigundykite kepti kalmarus ant grotelių ilgiau nei 3-4 minutes! Aš iš šviežių pomidorų, česnakų ir čioriso dešros iš anksto pagaminau saldžiai aitrų padažą, su kuriuo ir patiekiau šiuos baltymų pilnus jūros gyventojus. Beje, nenustebkite, kad kepdami kalmarai gerokai susitrauks!



- Jūrų šukutės yra mano bene mėgstamiausias jūros produktas. FishWish į pakuotę pripakavo laukinių šukučių, jos kiek mažesnės nei įprasta, tačiau jų skonis nepaliks abejingų! Kad būtų patogiau kepti, šukutes galite suverti ant iešmo (tik medinius iešmus nepamirškite bent pusvalandį mirkyti šaltame vandenyje, kad kepant medis neužsidegtų. Beje, verdami šukutes galite jas įvynioti į plonyčio prociutto juosteles – šukutės bus dar gardesnės!). Tačiau man labiausiai patinka šukutes kepti vos kelias sekundes ant itin gerai įkaitintos ketaus keptuvės (plokštės) – tereikia lengvai apskrudinti abi „medaliuko” plokštumas, ir šukutės paruoštos valgyti. Patiekti šukutes iš šio rinkinio siūlau dviem būdais: starteriui – rukolų salotose kartu su serrano kumpio juostelėmis ir balzamiko padažu, bei pagrindiniam patiekalui – ant trintų žaliųjų žirnelių košės su mėtomis ir rūkyta paprika.






Porcijos |
asm
|
- 2 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- ½ svogūno susmulkinto
- 3 česnako skiltelės susmulkintos
- 1 šaukštas pomidorų pastos
- 4 pomidorai (nulupta odele)
- čili pipirų
- 1 šaukštelis rudojo cukraus
- ½ šaukštelio rupios druskos
- 2 čioriso dešrelės (žalios, tinkančios kepti grilyje)
Ingredientai
Pomidorų ir čioriso padažui
|
![]() |
- Iš anksto pasigaminkite padažą: puode storu dugnu arba gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus. Kai jie suminkštės suberkite česnakus ir dar pakepinkite apie minutę. Sudėkite pomidorų pastą ir pakaitinkite pusę minutės maišydami. Suberkite supjaustytus pomidorus, įberkite cukraus, druskos, čili pipirų. Kaitinkite vis pamaišydami, kol masė sutirštės ir taps vienalyte. Jei norite, galite viską susmulkinti blenderiu. Paragaukite ar netrūksta saldumo, rūgšties, sūrumo.
- Kalmarus pateplite aliejumi iš visų pusių ir apkepinkite ant įkaitintų grotelių apie maždaug 3-4 minutes. Čioriso dešrą supjaustykite gabaliukais ir taip pat apkepinkite ant grilio keptuvės ar plokštės. Užkaiskite pomidorų padažą, sudėkite apkepintus čioriso dešros gabalėlius, sudėkite apkepintus kalmarus ir pakaitinkite viską kartu kelias minutes. Patiekite su paskrudinta balta duona.

Porcijos |
asm
|
- 400 g krevečių
- 1 citrina
- Alyvuogių aliejaus
- druskos
- 3 česnako skiltelės susmulkintos
- 4 šaukštai kapotų petražolių
Ingredientai
|
![]() |
- Krevetes nuplaukite ir nusausinkite, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Įkaitinkite grilį, uždėkite ketaus keptuvę arba plokštę.
- Nupjaukite plonytes citrinos žievės juosteles bulvių skutikliu. Sudėkite šias juosteles vieną ant kitos ir peiliu supjaustykite labai plonomis juostelėmis. Sumaišykite citrinos juosteles su česnakais ir petražolėmis, atidėkite į šalį.
- Sudėkite krevetes ant įkaitintos ketaus plokštės, pabarstykite druska, apkepinkite iš abiejų pusių apie 3-5 minutes, arba kol jų spalva pasikeis ir krevetės bus iškepę. Kepant pašlakstykite pusės citrinos sultimis.
- Sudėkite taip apkepintas krevetes į serviravimo lėkštę, suberkite petražolių ir česnakų mišinį, galite dar užberti druskos ir sumaišykite. Patiekite iškart (kartu su daug popierinių servietėlių rankoms nusivalyti:))

Porcijos |
asm
|
- 8 aštuonkojo kojos* (išvirtos)
- 50 ml Alyvuogių aliejaus (plius dar šiek tiek aštuonkojo kojoms patepti kepant)
- ½ šaukštelio rūkytos paprikos
- žiupsnelis čili pipirų
Ingredientai
|
![]() |
- Aštuonkojo kojas ištepkite aliejumi ir uždėkite ant įkaitusių grilio grotelių. Mažame puode pakaitinkite alyvuogių aliejų kartu su rūkyta paprika ir čili.
- Sudėkite apkepintas aštuonkojo kojas į lėkštę ir užpilkite karštu aliejumi su paprika. Patiekite su šviežia balta duona padažui pasidažyti.

Porcijos |
asm
|
- 16 jūrų šukučių
- sviesto arba aliejaus (šukutėms kepti)
- druskos, pipirų
- 8 serrano kumpio juostelės
- 2 saujos rukolų
- ¼ raudojojo svogūno (jei pageidaujate)
- sherry acto (keli lašai, salotų pagardinimui, jei neturite keiskite pvz. balzamiku)
- Alyvuogių aliejaus pašlakstymui
Ingredientai
|
![]() |
- Šukutes apkepinkite iš abiejų pusių (po maždaug 10-15 sekundžių) ant gerai įkaitintos ketaus plokštės grilyje. Plokštę prieš tai patepkite sviestu arba alyvuogių aliejumi. Pabarstykite druska ir pipirais.
- Į lėkštes sudėkite rukolas, pabarstykit plunksnelėmis supjaustytus svogūnus, uždėkite po dvi serrano kumpio juosteles, ir ant šių juostelių - pakepintas šukutes. Pašlakstykite keliais lašais balzamiko acto ir alyvuogių aliejumi patiekiant.

Porcijos |
asm
|
- ½ šalotinio svogūno
- 1 šauštas sviesto
- 500 g žalių žirnelių (gali būti šaldyti)
- grietinėlės 10% riebumo
- saujelės mėtų lapelių
- druskos, grūstų juodųjų pipirų
Ingredientai
Žirnelių košei su mėtomis
|
![]() |
- Pasigaminkite žirnelių košę: puode storesniu dugnu įkaitinkite sviestą ir jame apkepinkite susmulkintus svogūnus, tik kol suminkštės ir taps permatomi. Suberkite šaldytus žirnelius (jų neatšildykite), įpilkite apie ½ stiklinės vandens, ir užvirinkite. Uždengę patroškinkite apie 3-4 minutes, paragaukite, ar žirneliai visiškai suminkštėjo (ilgai nevirkite, kad neprarastumėte skaisčios spalvos). Nukelkite puodą nuo ugnies, suberkite mėtų lapelius, įpilkite grietinėlės ir sublenderiuokite viską iki norimos konsistencijos. Įpilkite daugiau grietinėlės (arba vandens), jei masė pernelyg riršta ir sausa. Pagardinkite druska ir pipirais, laikykite šiltai kol prireiks (arba pakaitinkite ant labai nedidelės ugnies prieš pat patiekiant)
- Šukutes apkepinkite iš abiejų pusių ant įkaitintos griliaus ketaus keptuvės (vos po 15-20s kiekvieną pusę), pabarstykite druska ir pipirais. Patiekite lėkštėje ant žalių žirnelių košės.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su FishWish. #reklama