Aš jums jau pasakojau, kad nusprendžiau įsigyti naują Big Green Egg Large modelį labiausiai dėl to, kad jame yra žymiai daugiau papildomų funkcijų, grotelių, priedų, laikiklių ir visokio kitokio gėrio, nei kituose, mažesniuose šio originalaus kamado grilio modeliuose. Ką čia slėpti, viena iš tų mane bene labiausiai suviliojusių funkcijų buvo galimybė tiesiai ant grilio žarijų dėti didelę ir talpią wok keptuvę!
Juk gaminant maistą wok keptuvėje svarbiausia, ko reikia,- tai itin stiprios kaitros, apimančios visą išgaubto metalinio dubens plotą, tiek dugną, tiek ir visus šonus! Tokią kaitrą mėginu išgauti savo dujinėje viryklėje, turinčioje specialų (didesnį nei kiti) degiklį, skirtą wok’ui, tačiau tokio efekto, kaip tradicinėse Azijos krosnyse nė iš tolo nepavyko pasiekti…
Tokius čirškančius wok’us, įtaisytus keramikinėse angose ir po jomis rusenančiomis žarijomis, teko matyti Pekine, Kempinski restorano virtuvėje, kurioje dar prieš covid’o krizę teko padirbėti savaitę. Nežmoniška kaitra, ir per kelias sekundes gimstantys patiekalai – tokius vaizdus mačiau dūmuose skendinčiose patalpose su ilga eile išrikiuotų wok’ų ir prie jų besidarbuojančių kinų šefų. O dabar lygiai tokią turiu ir savo terasoje, mat speciali penkių dalių Eggspander sistema tiesiog tobulai atkartoja būtent tą autentišką Azijos patiekalų gaminimo metodiką!
Visų pirma patogu tai, kad į grilį įsideda specialus metalinis laikiklis, o jau ant jo greitai įsistato ir pati wok keptuvė. Pagaminta iš anglies plieno, ji nerūdijanti, be to plonos briaunos leidžia staigiai įkaisti ir išlaikyti maksimalų karštį kiekviename keptuvės centimetre. Būtent apie tai ir yta stir-fry kepimo būdas: visi mažais gabalėliais supjaustyti ingredientai turi būti tik palaižyti kaitros juos nuolat maišant ir liečiant prie įkaitusio keptuvės paviršiaus, patiekalo sudedamosios dalys turi tik mažumėlę suminkštėti, bet ne troškintis, daržovės turi išlikti traškios ir neprarasti spalvos, o padažas turi tik sušilti, padengti visus produktus ir sutirštėti.
Taigi pirmas mano Big Green Egg wok’o krikštas įvyko ir buvo ypatingai sėkmingas:) Dabar Azijos virtuvės vakarėlius terasoje galėsiu rengti ir didesniam būriui bičiulių, mat pasiruošus iš anksto produktus (kitaip sakant, pasidarbavus peiliu juos pjaustant:)), maistas ant stalo keliauja greičiau nei per 5 minutes!
Pasiruošimas | 15 min |
Laikas | 5 min |
Porcijos |
asm
|
- 2 šaukštai aliejaus
- 500 g krevečių (išlukštentų, tik su uodegėlėmis)
- 1 paprika
- 1 morka (vidutinio dydžio)
- 2 stiklinės brokolių (padalintų į kąsnio didumo žiedelius)
- 1 čili pipiras (arba pagal skonį)
- svogūno laiškų susmulkintų
- bazilikų lapų (arba kalendrų lapų)
- laimų skiltelių, patiekimui
- sezamų patiekimui
- ryžių virtų, patiekimui
- 3 šaukštai sojų padažo
- 2 šaukštai rudojo cukraus
- 2 šaukštai ryžių acto
- 1 šaukštas susmulkintų česnakų
- 1 šaukštas sutarkuotos imbiero šaknies
Ingredientai
Padažo mišiniui
|
|
- Visus ingredientus pasiruoškite iš anksto: krevetes nuplaukite ir nusausinkite; papriką supjaustykite stambokais kubeliais; morkas supjaustykite plonais šiaudeliais (turėtumėte gauti kaupiną stiklinę supjaustytų morkų šiaudelių); susmulkinkite čili pipirą. Sumaišykite visus padažo mišiniui skirtus ingredientus. Stiklinėje sumaišykite padažo sutirštinimui skirtus vandenį (sultinį) ir krakmolą.
- Įkaitinkite Big Green Egg grilį iki 220C. Įstatykite specialų metalinį konvEGGtoriaus laikiklį. Griliui įkaitus iki reikiamos temperatūros, uždėkite Big Green Egg wok keptuvę (ji patogiai įsimontuoja tiesiai į įdėtą laikliklį) ant įkaitusių žarijų (tiesioginės kaitros). Uždarykite dangtį ir palaukite minutę kitą, kol keptuvė įkais (keptuvė pagaminta iš anglies plieno, ji įkais labai greitai, tad viskas turi būti paruošta iš anksto).
- Kai keptuvė jau bus pilnai įkaitusi, įpilkite aliejaus ir sudėkite krevetes kartu su paprikomis ir morkų šiaudeliais. Nuolat mašydami (stir fry) pakepinkite apie pusę minutės, tada supilkite padažą. Kepinkite visą laiką maišydami apie 2 minutes, kol krevetės taps rausvos, paprikos ir morkos lengvai suminkštės.
- Suberkite į wok'ą brokolius, išmaišykite. Dar kartą išmaišykite stiklinėje padažo sutirštinimui skirtą skystį (krakmolas bus jau nusėdęs ant dugno) ir iškart supilkite į wok'ą. Uždenkite dangtį ir kepkite apie 3-4 minutes, kol brokoliai šiek tiek suminkštės (tačiau išliks traškūs), o padažas sutirštės.
- Patiekite iškart su virtais ryžiais, pabarstę svogūno laiškais ir bazilikais (arba kalendromis), pabarstę sezamų sėklomis, ir kartu su laimo skiltelėmis, kad valgant būtų galima pašlakstyti laimų sultimis.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Big Green Egg, #reklama