Bene įdomiausia man pradėti domėtis kurios nors tolimos šalies kulinarinėmis tradicijomis nuo tos šalies duonos. Juk, pavyzdžiui, mes, lietuviai, turime išties išskirtinę juodąją ruginę duoną, ir kai noriu nieko apie Lietuvą nežinančiam užsieniečiui trumpai nupasakoti kokia gi ta lietuviška virtuvė, labai dažnai pradedu nuo mūsų juodos duonos. Jei tik turiu, duodu paragaut – joks pasakojimas apie maistą nėra toks įtaigus, jei žmogui neduodi to maisto paragaut 🙂 Taip ir su kitomis šalimis – portugališka kukurūzų duona, meksikietiškos tortilijos, turkiška duona, itališka čiabata, prancūziški batonai…

O kaip gi su duona Azijoje? Ar ten duonos vaidmenį nėra pilnai perėmę ryžiai? Atsakymas – ir taip, ir ne 🙂 Žinoma, Azijoje duona nėra vartojama tokiais kiekiais, kaip mūsų kraštuose. Ten kiekvieną rytą užkaičiamas ryžių puodas ir bet kuriuo dienos metu atsidarius dangtį gali įsidėti dubenėlį šiltų virtų ryžių. Ryžiai labai skiriasi: japoniški – apvalūs, krakmolingi ir lipnūs, Tailande dominuoja jasmin ryžiai su išraiškingu gaiviu poskoniu, indai, panašiai kaip ir persai bei afganai, su kariais dažniausiai serviruoja basmati ryžius… Tačiau visos šios šalys turi ir savo duonas, tik gal ne taip dažnai valgomas, kaip ryžiai. 

Šiandien kviečiu jus išmėginti kiniškas garuose troškintas bandeles. Tokias bandeles turbūt ragavote ir anksčiau, jos paprastai įdaromos kokiu nors prieskoniais prigardintu mėsos įdaru, patiekiamos su traškiomis marinuotų morkų ar agurkų salotomis, pašlakstomos saldžiu azijietišku padažu. Tačiau šios, kurias siūlau jums pasigaminti, yra ne tik meniškai susuktos tarsi gėlės (ne be reikalo vadinamos Chinese Flower Rolls), bet dar ir pagardintos švelniu žalumynų ir prieskonių įdaru. Labai įdomu šias bandeles formuoti, o kad jums būtų lengviau, nufilmavau visą video programą apie šias bandeles, ir apskritai apie maisto gaminimą garuose. Jei dar nepaspaudėte verpelio prie mano Youtube kanalo – būtinai tą padarykite, ketinu nufilmuoti ir daugiau video iš savo australiškos virtuvės 🙂 Juk dabar, kai Lietuvoje ilgi vėsūs vakarai, visai smagu paeksperimentuoti virtuvėje su dar neragautais skoniais ir dar nebandytomis formomis 🙂 

Na o šių bandelių gaminimo subtilybes žiūrėkite naujausiame mano Youtube kanalo video reportaže ČIA

Chinese flower rolls in a steamer
Kiniškos bandelės su pikantišku svogūnų įdaru
kiniskos garuose troskintos bandeles
Kiniškas bandeles pagaminti nesunku, jos verdamos garuose
Print Recipe
Kiniškos garuose virtos pikantiškos bandelės
tradicinės garuose virtos bandelės su įdaru, tinka kaip priedas prie kiniškų valgių, arba vienos pačios, kaip pikantiškas užkandis
Course Užkandžiai
Virtuvė Kinijos
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 60 min
Porcijos
vnt
Ingredientai
Bandelėms
Žalių svogūnų įdarui
Kalendrų įdarui
Course Užkandžiai
Virtuvė Kinijos
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 60 min
Porcijos
vnt
Ingredientai
Bandelėms
Žalių svogūnų įdarui
Kalendrų įdarui
Procesas
  1. Užminkykite bandelių tešlą: į virtuvinio kombaino indą sudėkite visus išvardintus ingredientus ir minkykite kablio įrankiu apie 8 minutes, kol tešla bus elatstinga ir minkšta, nelimpanti prie rankų. Suformuokite iš tešlos rutulį, patepkite jį aliejumi ir palikite dubenyje, uždengę maistine plėvele ir virtuviniu rankšluosčiu, šiltoje vietoje, kol jos tūris beveik padvigubės - apie 1 val.
  2. Per tą laiką pasiruoškite įdarą: Svogūnų įdarui dubenėlyje (atspariame karščiui) sumaišykite svogūnus, prieskonius ir druską, tada mažoje keptuvėje ar puode įkaitinkite šaukštą aliejaus ir tuo karštu aliejumi užpilkite mišinį. Išmaišykite ir padėkite į šalį, kol prireiks. Kalendrų įdarui: mažame dubenėlyje sumaišykite visus išvardintus ingfredientus ir atidėkite į šalį kol prireiks
  3. Ant truputį milrais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą į stačiakampį apie 20x30cm. Visą tešlos paviršių teptuku ištepkite pasirinktu įdaru*. Vieną ilgesnę tešlos kraštinę užlenkite įdaru į vidų apie trečdaliu, tada kitą tešlos kraštinę užlenkite uždėdami ant pirmosios, tokiu būdu gausite pailgą apie 6-7cm pločio juostą. Šią juostą supjaustykite į 12 juostelių.
  4. Imkite dvi tešlos juosteles ir uždėkite vieną ant kitos. Mediniu aliejumi pateptu pagaliuku (čiopstiku) paspauskite per patį šios tešlos juostelės centrą, išilgai ilgosios juostelės kraštinės. Spauskite iki tol, kol pajusite darbastalį, o įdaro dalis užsieries į viršų. Patempkite pirštais už abiejų tešlos juostelės kraštų, keliais cm pailgindami tešlos juostelę. Tada "padžiaukite" tešlos juostelę ant pagaliuko, įspaustąja puse į viršų, ir suėmę pirštais už tešlos juostelės galų, stipriai juos suspauskite, sulipdykite. Paskukite pagaliuką, nepaleisdami suklijuotų tešlos galiukų, o tada visą bandelę padėję ant darbastalio vėl stipriai nuspauskite pagaliuką žemyn, kol pajausite darbastalį (žiūrėkite video).
  5. Bandeles sudėkite į bambukinį garų puodą, išklotą pergamentiniu popieriumi, palikdami tarpus, indą uždenkite ir įstatykite virš puodo (ar wok'o) su trupučiu vandens. Užvirinkite vandenį ir palikite bandeles garuose virti 10 minučių. Patiekite šiltas.
Pastabos

*Nors šiame recepte aš pateikiau du įdarų variantus, įdaro kiekis skirtas 6 bandelėms, tad gamindami pasirinkite tik vieną. Arba padvigubinkite bandelių tešlos kiekį ir išmėginkite abu. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *