Visi mes kažkada turėjome TĄ Pirmą Kartą, kai paragavom Azijos virtuvės patiekalų. Kam tai buvo kiniški skoniai, kam Tailando virtuvė, kas startavo nuo gatvės maisto pačioje Azijoje, o kas – kinų restorane Vilniuje… Ar pamenate, koks buvo tas pirmasis paragautas, o dar geriau – pirmasis jus sužavėjęs patiekalas? 

Man, žinokit, bene žaviausia dalis buvo… ryžiai su kiaušiniu 🙂 Tarsi paprastas daiktas, bet kartu toks gardus: paprastučiai ryžiai ir dar paprastesnis kiaušinis. Sukau galvą, gerai pamenu, kaip čia taip jie padarė, kad ir ryžiai nesulipę, ir kiaušinis iškepęs, o užlašinus kelis lašelius sojos, viskas taip susibalansuoja, kad ši paprasta kombinacija ima ir virsta skaniu patiekalu, ne tik garnyru 🙂 

Ryžių su kiaušiniu „paslaptį“ perlaužiau gana greitai, o ir šis patiekalas mano virtuvėje gaminamas labai dažnai. Ypač tada, kai lieka nesuvalgytų virtų ryžių. Priedams panaudoju ką tik randu po ranka. Jei nič nieko po ta ranka nėra (morkų, šoninės gabalėlio, paprikų, šaldytų žirnelių, krevečių, vakarykštės keptos vištos likučių ir t.t.) man pakanka vien tik kelių skiltelių česnako, ir patys paprasčiausi kepti ryžiai su kiaušiniu po 1-2 minučių jau keliauja ant stalo 🙂

Šįkart nebus net recepto, veikiau tik keletas taisyklių kaip tuos ryžius su kiaušiniu pasigaminti. 

  • Geriausia tiks vakarykščiai, o ne šviežiai išvirti ryžiai. Pastovėję pernakt šaldytuve jie tampa biresni, juos lengviau kepti. 
  • Kalbant apie ryžių rūšį – patys tinkamiausi ilgagrūdžiai (basmati, jasmine) ryžiai. Mažiau tinkami apvalūs (japoniški sušių ryžiai, korėjietiški, arborio tipo), tačiau ir iš jų išeina skanus greitas patiekalas. 
  • 1 stiklinei virtų ryžių aš naudoju apie 1-2 kiaušinius. Juos lengvai paplaku šakute ir sumaišau su ryžiais. Taip, sumaišau. Gaunasi gana skysta masė.
  • Pagardinti ryžius su kiaušiniu aš mėgstu žiupsniu cukraus ir šaukštu sojų padažo. Man patinka aitresnės natos, todėl visada įberiu ir čili pipirų dribsnių. 
  • Jums būtinai prireiks česnakų (arba svogūno laiškų, baltosios dalies) – šių pagalba jūs paskaninsite aliejų, kuriame kepsite ryžius su kiaušiniu. Česnakus (arba/ir svogūnus) supjaustykite griežinėliais, ir suberkite į keptuvėje (dar geriau – wok’e) įkaitintą šlaką augalinio aliejaus. Nuolat maišykite ir neleiskite česnakams apskrusti, tik paskleisti aromatą.
  • Į tą paskanintą aromatinį aliejų supilkite sumaišytus ryžius su kiaušiniais, ir kepant vis maišykite. Svarbiausia, jog nieko nerizikuojate, jei ryžius pakepsite ir igiau: čia ne prancūziškas omletas, kur reikia labai saugoti, kad kiaušiniai neperkeptų 🙂 Ryžiai su kiaušiniu gali pakepti ir ilgiau, sukepę kiaušiniai reikalo čia labai nepagadins. 
  • Pabaigoje paragaukite, galbūt trūksta sūrumo (įberkite druskos arba įpilkite sojų padažo), gal norėtųsi saldaus čili padažo? Pabarstykite žalumynais (smulkintomis kalendromis, svogūno laiškais, petražolėmis) ir patiekite iškart. 
  • Nekepinkite pernelyg didelės ryžių porcijos, antraip per daug užpildysite keptuvę ir ryžiai ne skrus, o troškinsis. Verčiau kepkite kelias mažesnes porcijas (1-2 žmogui), nei vienu kartu ryžių patiekalą 4 žmonėms. 
Kepti ryziai su kiausiniu
Kepti ryžiai su kiaušiniu – mėgstamiausias mano greitas patiekalas iš likučių

Vienas komentaras apie straipsnį "Kepti ryžiai su kiaušiniu"

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.