Cukinijų sezonas Lietuvoje man asocijuojasi su dviem labai ryškiais momentais: to sezono pradžia vasarą, kai sunoksta jaunutės cukinijos, kurios toooookio skanumo, kad galima valgyti vienas, niekaip termiškai neapdorotas… Ir to sezono epogėjus, kai daržuose drybso išstypę milžiniškos žalios „torpedos”, kai visi vieni kitiems siūlo pasidalinti jų derliumi, bet visi tiek iki soties būna cukinijų atsivalgę, kad nenori net pažiūrėt į jų pusę:) 

Australijoje cukinijų sezonas neturi nei pradžios, nei pabaigos. Jos čia visuomet labai jaunos, visuomet kelių rūšių, visuomet parduotuvių ir turgaus lentynose… Aš gana dažnai cukinijų nusiperku savaitgaliniams blyneliams ar garnyrui prie grilio patiekalų, nes tai super paprasta ir greitai pagaminama daržovė, kuri kiekvienąkart virsta tuo, ką papildomai kartu su ja į lėkštę priberi, pašlakstai ar kitaip paskanini… 

Bet visada pasiteisina geri cukinijų apkepai ir gratinai… Užtai, kad jie skanūs ir karštutėliai, tik ką iš orkaitės, ir atvėsę, kambario temperatūros, o ir kitą dieną gabalėlį paprasta pasišildyt greitiems pietums. Australai tokių „cukinijų pyragų” kepa begales, nes tai labai populiarus piknikų (ir kelionių) užkandis. Iškepei skardą, supjaustei atvėsusį pyragą kvadratėliais, ir pirmyn į iškylą. 

Šios dienos cukinijų apkepas ypatingai paprastas, bet tikrai nepaprastai skanus – čia smagiai žaidžia visos įmanomos konsistencijos: cukinijų sultingumas, sūrio tąsumas ir pakepintų česnakinių duonos trupinių traškumas… 

Cukinijų ir porų apkepas
Cukinijų ir porų apkepas su feta, mocarela ir trupiniais
Slice of zucchini and leek bake
Jaukus vegetariškas paprastas valgis – visada madoj 🙂
Print Recipe
Cukinijų ir porų apkepas su feta, mocarela ir česnakiniais duonos trupiniais
Vasariškai gaivus ir lengvas vegetariškas gratinas
Pasiruošimas 25 min
Laikas 35 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Pasiruošimas 25 min
Laikas 35 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Pasiruoškite apie 22cm skersmens kepimo indą
  2. Pradėkite nuo trupinių: keptuvėje įkaitinkite apie 2 šaukštus aliejaus, suberkite pusę kiekio česnakų ir trumpai apkepinkite (tik nesuskrudinkite), suberkite džiūvėsius ir maišydami pakepinkite keletą minučių, kol džiūvėsiai apskrus. Įberkite truputį druskos, tada suberkite džiūvėsius į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
  3. Toje pat keptuvėje įkaitinkite dar apie 2 šaukštus aliejaus, sudėkite porus ir įberkite ½ šaukštelį druskos. Kepinkite ant nedidelės ugnies, kol porai visiškai suminkštės (apie 15-20 min). Pabaigoje, bebaigiant kepti, suberkite likusius česnakus ir dar minutę pakepinkite. Atidėkite į šalį.
  4. Kol porai kepa, labai gerai nuspauskite sutarkuotų cukinijų sultis. Suberkite tarkius į dubenį, suberkite tarkuotas citrinos žieveles, čili dribsnius, įmaišykite kiaušinį, sudėkite apkepintus porus ir sutrupintą fetą. Viską lengvai išmaišykit ir sudėkite į paruoštą kepimo indą.
  5. Į dubenį sudėkite griežinėliais supjaustytas cukinijas, pašlakstykite trupučiu aliejaus, rankomis išmaišykit, kad visi griežinėliais pasidengtų aliejumi ir išdėliokite ant tarkuotų cukinijų pasės. Pabarstykite trupučiu druskos, ant viršaus užberkite tarkuotą mocarelos sūrį. Kepkite apie 30-35 minutes, arba kol sūris gražiai apskrus. Patiekite pabarstę česnakiniais duonos džiūvėsiais.

Vienas komentaras apie straipsnį "Cukinijų ir porų apkepas su feta"

  1. Nida:

    ha ha ha ha ha Rasa, čia buvo pats geriausias komentaras per visą šio blog’o 15 metų egzistavimą :)))) AČIŪ 🙂

  2. Rasa:

    Jezusmaryteirjuozapaisventas! FANTASTIKA! Geris. LAAAAAAABAI skanu 😋 Net nebezinau, kaip cia geriau ta skanuma teste isreiksti 😊

  3. Valkns:

    Sveiki,
    Visos profės vadinatės!!!
    O, kad pirmas žingsnis ne orkaitė tai kažkaip retam recepte matau protingą parašymą

  4. Nida:

    Valiooooo, Goda, kaip faina, kad pagaliau atradot savo būdą valgyti cukinijas 🙂

  5. Goda:

    Sveiki, buvau didelė cukinijų nemėgėja. Jos man asocijavosi su vandeningais, mažai skonio turinčiais patiekalais. Bet šis apkepas nuostabus. Feta ir čili fleikai tobulai padeda cukinijai būti sodraus skonio ir malonios tekstūros, o česnakiniai džiuvėsėliai nuostabūs. Ačiū!

  6. Nida:

    Egle, ir vienos ir kitos „nedidelės” cukinijos čia tiks, svoris nėra labai jau tiksliai svarbus (nors maniškės nedidelės cukinijos labiau link 400g buvo). Tokiems apkepams cukinijų kiekį gramais rašyti būtų netikslinga, nes teks nuspausti jų sultis, o kiekvienu atveju tų sulčių kiekis bus skirtingas. Tad net jei jūsų cukinijos kiek didesnės nei maniškės, tikrai šiam apkepui tiks ir jos.

  7. Eglė:

    Labai vilioja pagaminti, bet „nedidelės cukinijos” gali sverti iri 400 g ir 1 kg, būtų gerai žinoti nors apytikslį svorį… 🙂

  8. Giedrė:

    Ačiū už receptą! Dabar valgom ir mėgaujamės. Nuostabus lengvas skonis lengvai vakarienei!

  9. Egidija Zubavičienė:

    Tobulas apkepas, gaivus, kvepiantis citrusais su trupučiu lengvo aštrumo ( nuo čilį fleksų). Skanus ir šiltas ir šaltas. Trupiniai priduoda kitokio skonio, nei būtų įprastas pyragas. Tikrai kepsiu dar ne kartą ir būtinai atšaldysiu balto vyno, nes įsivaizduoju, kaip tiks.

  10. Nida:

    Indre, Reda, ačiū, kad pastebėjote – taip, masėje trupinama feta, o viršuje tarkuojama mocarela. Pataisiau 🙂

  11. Indrė:

    Sveiki, Nida, dėkui už receptą, būtinai pabandysiu. Į sutarkuotą cukiniją tikriausiai fetą turėjot omeny sutrupintą dėti? 4 žingsnyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *