Pamenat, karantino metu kartu su Lietuvos Vartotojų institutu kas savaitę transliuodavau iš savo virtuvės, kur gamindavom vien iš maisto likučių? Kaip tos laidos žadino kūrybiškumą, juk kas savaitę reikdavo prigalvot vis kitokų produktų, kurie dažnai atsiduria šiukšliadėžėje…. Man iš tikrųjų maisto gaminimas nieko neišmetant yra tiesiog įaugęs į kraują, iki šių transliacijų apie tai net nesusimąstydavau, atrodė, kad visi maisto nešvaisto ir randa būdų kaip viską sunaudoti iki paskutinio gabalėlio užuot produktus pūdę šaldytuve ar kokioje spintelėje… Bet realybė visgi kitokia – dažnam visai praverčia naujos idėjos kaip gaminti tausiau!
Neatsitiktinai vėliau buvau pakviesta prisijungti prie Danijos kultūros instituto iniciatyvos „Green Tables”, kur maisto švaistymo problemą ėmėsi spręsti dar platesnis žmonių ratas – nuo produktų pardavėjų iki profesionalių šefų. Šio projekto kulminacija buvo workshop’as Vilniuje Senatorių pasaže, kai į svečius atvykę dvi šefės iš Danijos įtraukė visus dalyvius į labai smagų žaidimą! Visi buvom padalinti į komandas po 4-6 žmones, kiekvienai komandai buvo išdalinti lapeliai su užrašytu „pagrindiniu ingredientu”, ir tą ingredientą reikėjo išradingai panaudoti virtuvėje, pagaminti iš jo 5 patiekalus (vienas tų patiekalų turėjo būti desertas ir vienas kažkas traškaus, o visa kitka – laisva programa!). Paaiškėjo, kad du produktai, lyderiaujantys tarp išmetamų namų ūkiuose, yra… duona ir kalafioras! Taigi, šiuos du iššūkius ir gavo komandos:)
Manau, kad visuose namuose ateina metas, kai pritrūksta fantazijos ką pagaminti iš cukinijų:) Kai jau užderi lysvėse šios gėrybės ir ima nevaldomai pūstis (kaip Beata teisingai apibūdino – kai cukinijos pasidaro šuns dydžio:)), tikrai būna iššūkis suvartoti visas tas daržo gėrybes, parsivežtas iš sodybų ar turgaus:) Tad kai jau jums toks cukinijų galvosūkis taps aktualus, griebkite šį sriubos receptą. Nustebsite, koks jis paprastas pagaminimui (ir jau tikrai visus iki vieno užsimetusius šaldytuvo likučius sunaudosite!) ir tuo pat metu koks jis elegantiškas patiekimui. Aš laisvai tokią sriubą patiekčiau oficialioje vakarienėje net garbingiausiems svečiams!
Pačios cukinijos savo skonio neturi, todėl visada patartina surasti kažkokį priedą skoniui išgauti. Šioje sriuboje tas priedas, padėsiantis cukinijoms suspindėti, – mėtos. Fetos sūris sriubai duos sūrumo ir tekstūros. Jei turite, naudokite kreminės konsistencijos fetą (tepamąją), tačiau jei tokios neturite, laisvai tiks ir tradicinė. Daržovių sultiniui sunaudokite visokias suvytusias morkas, svogūną, saliero likučius, petražolių kotus, porų žaliąsias dalis…. Jei iš cukinijų kepate blynus ar kokius apkepus, nuspaudę sutarkuotas cukinijas neišpilkite jų sulčių – puikiai susivartos šioje sriuboje! Žodžiu, kviečiu būti kūrybingais, eksperimentuoti su skoniais ir prieskoniais pagal tai, kas yra jūsų šaldytuve!


Cukinijų sriuba su mėtom ir feta
- Kiekis: 4 asm 1x
Aprašymas
Pistacijų spalvos tiršta vegetariška sriuba, kurioje pirmu smuiku griežia cukinijos, tačiau melodiją užduoda mėtos ir feta!:)
Ingredientai
- 1 šaukštas Alyvuogių aliejaus ((arba tirpinto sviesto))
- 1 svogūnas ((didelis), supjaustytas)
- 1 skiltelė česnako (susmulkinta)
- 750 g cukinijų (suojaustytų gabalėliais)
- ½ citrinos nutarkuotos žievelės
- 1 šaukštelis prieskoninių žolių ((pvz, Provanso mišinio, arba vien raudonėlio arba čiobrelių))
- druskos, pipirų
- 750 ml daržovių sultinio ((jei neturite keiskite kitu sultiniu arba vandeniu))
- 2 šaukštai bazilikų pesto
- 50 g feta sūrio ((geriausia – tepamojo, bet tiks ir tradicinis))
- saujelė šviežių mėtų lapų
- 125 ml pieno ((rinkitės riebesnį – bus skaniau:)))
- šviežiai spaustų citrinos sulčių ((pagal skonį, apie 1 šaukštas arba mažiau))
- sėklų (patiekimui (tiks mišinys saulėgrąžų, moliųgų, kanapių ir kt))
- grietinėlės (patiekimui (jei norisi))
Instrukcijos
- Puode įkaitinkite aliejų (arba sviestą) ir apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Bebaigiant kepti suberkite česnakus ir dar apie minutę pakepinkite.
- Suberkite cukinijas, citrinos žievelę ir žoleles, pabarstykite žiupsneliu druskos. Kapinkite apie 5 minutes, kol cukinijos pagaus šiek tiek spavos, karamelizuosis – tai suteiks daugiau skonio sriubai. Supilkite sultinį ir užvirę virinkite apie 20 minučių uždengę puodą ant nedidelės ugnies.
- Nukelkite nuo ugnies, sudėkite pesto, fetą ir mėtas. Blenderiu sutrinkite viską iki vientisos masės. Supilkite pieną, įberkite juodųjų pipirų ir viską sumaišykite. Paragaukite, ar netrūksta driskos, pagardinkite citrinos sultimis pagal skonį.
- Prieš patiekiant pakaitinkite sriubą (tik neužvirinkite!), išpilstykite į dubenėlius, galite paskaninti grietinėle, pabarstykite sėklomis, papuoškite žalumynais ir patiekite su traškia duona.
Pastabos
Recepto šaltinis – Dianne Bibby „Bibby’s Kitchen”
- Kategorija: Sriubos
- Virtuvė: Lietuvos
Loreta, ir aš esu maniakiškai sunaudojanti visus iki vieno likučius, man skauda širdį jei bet kas valgomo turi keliauti į šiukšlių dėžę… O jei dar iš savo daržo, tai viską iki paskutinio trupinio norisi sunaudoti… Labai smagu, kad turim panašų požiūrį į šiuos svarbius dalykus
Dievinu, kai gali sunaudoti visus maisto likučius. Mano mama žydų tautybės, tai tas dalykas man įaugęs į kraują. Visi likučiai visada gražiai gulė į dubenėlius ir keliavo į šaldytuvą. Vėliau virsdavo nepakartojamais užkandžiais ar net pagrindiniais patiekalais. Aš tai vadinu aukštuoju virtuvės pilotažu. Kaip tik liko cukinijos sulčių nuo tortilijų gamybos, dar fetos pakuotė nuo neatmenamų laikų voliojasi šaldytuve, ir dabar cukinijos tik pradėjo augti mano darže. Kaip mano mamuks mane pagirtų už tokį taupumą. Dėkoju, Nida, tiesiog puiki nuotaiką kelianti naujieną, kad kažkas rimtai užsiima tokiu skaniu maisto taupimo projektu. 🙏
Labai smagu:) Ir man ji pranoko lūkesčius:)
Labai skani sriuba. Gaminsiu dažniau. Ačiū 🙂
Ačiū už komplimentą 🙂
Pas jus be galo gražios nuotraukos ir nuostabūs receptai. Ačiū.