Meksikos virtuvė vienareikšmiškai yra mano mėgiamiausių penketuke. Man labai priimtini ne tik meksikietiškų patiekalų skonių niuansai, bet ir pati maisto kultūra, valgymo stilius. Kadangi pačiai teko Meksikoje ne tik turistauti, bet ir kelis mėnesius pagyventi studijuojant Moterėjaus universitete, šios šalies maistas man buvo ir liks labai artimas ir žadinantis nuostabiausius prisiminimus!
Visiems gerai pažįstamos tortilijos (tortilla tariasi [tortija], bet kažkodėl Lietuvoje priimta vadinti tortilijomis) yra meksikiečių duona kasdieninė. Tortilijos kepamos gatvėje, kiekviename kaimelyje skersgatvyje ko ne kiaurą dieną sienoje atidaras langelis, o ten surikiuotos stirtos dar šiltų tortilijų – didesnių ir mažesnių, kvietinių arba kukurūzų miltų.
Jei mūsų prekybcentriuose parduodamos tortilijos kaip taisyklė didžiulės, tai Meksikos gatvėse jos kur kas mažesnės, dažnai išvis miniatiūrinės, beveik vieno kąsnio. Jei mūsiškės tortilijos „ilgai grojančios” (žvilgtelkite kada nors į tų pirktinių tortilijų galiojimo laiką ant pakelio ;)), tai šviežiai kepamos skirtos tik tos pačios dienos vartojimui. Tos, kurios nesuvalgomos, supjaustomos trikampiukais, pašlakstomos aliejumi ir arba iškepamos orkaitėje, arba paskrudinamos karštame aliejuje. Tokie tortilijų čipsai kaip kokios saulėgrąžos eina su lediniu Corona alumi, paskanintu laimo sultimis.
Tačiau šiandien aš jums pristatau tikrą revoliuciją tortilijų pasaulyje 🙂 Nes nuo šiol jūs ne tik nežiūrėsit į tuos pirktinius, metus laiko galiojančius tortilijų paplotėlius, bet išsikepsite jų patys iš….. šviežių lietuviškų cukinijų!! Man pačiai tai buvo vienas didžiausių ir skaniausių šių metų atradimų (po tų populiariųjų jogurtinių blynelių su braškėmis) 🙂
Taigi, cukinijų tortilijas galite valgyti su tais įdarais, kuriuos rinktumėtės Meksikos temos vakarėlyje – nuo sūrių iki mėsos, nuo pupelių iki kukurūzų, nuo žuvies iki meksikietiškų aštrių ryžių… O galite taip kaip aš, patiekti štai tokius „meksikietiškus” pusryčius: į cukinijų tortilijas įsukti lengvutį omletą su riekele pomidoro ir avokado, galite dar pagardinti ir rūkytos lašišos juostele… Žinau, kad apie tokias „tortilijas” Meksikoje turbūt niekas nė nėra girdėjęs, bet tebūnie tai bus lietuviškas fusion, kurio paragavę tikrai ilgam apsistosite prie būtent šio, mažumėlę sveikesnio varianto!
Porcijos |
vnt
|
- 400 g cukinijų (sutarkuotkite smulkia (bulvine) tarka)
- 1 kiaušinis
- 1 česnako skiltelė (suspausta presu)
- 2 šaukšteliai aliejaus
- 1 šaukštas krakmolo
- 1 šaukštas ryžių miltų (pakeiskite kvietiniais miltais versijai su glitimu)
- druskos, pipirų
- 1 šaukštelis čiobrelių lapelių (jei turite)
Ingredientai
|
|
- Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Sutarkuotas cukinijas kuo stipriau nuspauskite, kad pašalintumėte kuo daugiau skysčio. Sudėkite į dubenį. Įmaišykite visus likusius ingredientus. Šaukštu keturiose vietose skardoje dėkite po ¼ cukinijų masės ir tą masę šaukšto nugarėle paskirstykite taip, kad gautumėte apvalų ploną "blyną". Stenkitės, kad masė visame paviršiuje būtų daugmaž vienodo storio, antraip te, kur ji plonesnė, kepant ims skrusti labiau. Kepkite apie 12-15 minučių, arba kol tortilijos bus iškepę ir apskrus iki jūsų pageidaujamo lygio.
- Patiekite su norimais priedais. Aš patiekiau su omletu, kurį iškepiau iš 3 kiaušinių ir 1 šaukšto grietinėlės, taip pat su riekele pomidoro ir avokado. Pusrytinei tortilijai tiks ir rūkyta lašiša ar kitokia žuvis, guakamolė ir kiti mėgstami priedai.
Receptas iš Kwestia Smaku
Jurga, labai smagu, kad pabandėt. Išties visai smagus pasiterliojimas, o man viskas, kas su cukinijom – automatiškai skanu ir labai apetitiška:)
Laaaabai patiko.❤️ Ačiū už gerą receptą, gerą ir pakankamai sveiką alternatyvą pirktinems tortilijoms. Reikia truputį pasiterliot, bet labai verta.
Loreta, ačiū už tokią išsamią recenziją 🙂
Išbandyta. Na, patiekalas papuoš
gero virtuvės šefo valgiaraštį. Sudėtingumo lygis aukštas, bet nepradančiai šeimininkei įkandamas. Porcijos dydis – optimalus, kad pajustum sotį, ir nepersivalgytum. 👍 Gaminta iš naminių priduktų, tad spalvinis aspektas gerai paruošia skrandį.😁Skonis – 5b.iš 5b. Išvaizda irgi.
Įtrauktas į artimųjų valgiaraštį. Svečiai, na, jei l.brangus ir išsiilgtas atvyks….😉
Na va, prašom, ir naujas būdas surastas kepti!! Ačiū, kad pasidalinot:)
Išbandyta. Kepiau keptuvėje be riebalų, šaukštą tešlos prispaudžiau plokščia apačia dubeniu, kurį patepiau aliejumi. Po poros minučių dideliu peiliu blyną atskyriau, nes jis, aišku, prilipo, ir apkepiau kitą pusę. Žaidimas, bet pasiteisino😊 Ačiū
Asta, dėl būtent šito recepto man labai ramu – nenusivilsite ir juo 🙂 Linkėjimai!!
Nida, Jūsų receptas pačiu laiku😍Būtinai išbandysiu, nors nei vienu receptu nenusivyliau! Ačiū Jums, labai😍
Cha cha cha cha, Loreta, net prajuokinot su tais dantų užkalbėijimais ir alkana šeimyna:) Tikiuosi susigundysit ir išbandyti ir tikrai paragauti 🙂
apie odontologus sako, kad jie moka ir turi užkalbėti dantį…Tai Nida, jūs taip mokat užkalbėti liežuvį ir skrandį, kad paskaičius receptus, aš jau pajaučių jų skonį, o skrandyje atsiranda sotaus pasitenkinimo jausmas. Kartais taip ir pasisotinu, skaitydama jūsų blogą, o šeimyna lieka alkana…. 😉😁😁😁