Spalio pabaigoje viso pasaulio indai švenčia didžiausią savo metų šventę – Diwali. Tai šviesos, optimizmo, gėrio pergalės prieš blogį šventė. Indų gyvenamose bendruomenėse šiuo laikotarpiu jau iš tolo kvepia kariais ir saldumynais, kurie yra neatskiriami šios penkias dienas trunkančios šventės dalis. 

Mano indė draugė Lorraine – ta, kurios indiškais receptais mėgaujuosi pati ir dalinuosi su jumis, iš kurios kaskart sužinau vis kitokių įdomybių apie indiškas tradicijas 🙂 Lorraine gyvena Johanesburge, Pietų Afrikoje, o tenykštė indų bendruomenė nuo seno įsitvirtinusi Durbano aplylinkėse. Iš Durbano kilusi ir Lorraine šeima. Kai tik keliauju pas Lorraine, visada parsivežu pilną lagaminą jos mamos pagamintų prieskonių mišinių, juos Lorraine vadina tiesiog masala. Tačiau šįkart, kadangi keliavau į Australiją, jokių prieskonių su savimi pasiimti negalėjau, nes Australija turi labai griežtus ribojimus ką galima įsivežti į šalį… 

So Lorraine mudvi visuomet turim daug temų aptarti – apie kokius nors ypatingus patiekalus, apie skaniąsias indiškas duonas, kurias ji kepa kasdien (beje, vienos indiškos duonos – Roti – receptą, kuriuo su manim pasidalino Lorraine, publikavau ir savo naujoje knygoje „Nidos receptai: 10 metų drauge”). 

Lorraine – mano mylima indiškos virtuvės žinovė ir patarėja

Šįkart kalbėjom apie Diwali, nes Lorraine kaip tik jam intensyviai ruošėsi. Kasdien kepė vis kitus saldėsius, sausainėlius, puoštus žiedlapiais, medumi sulaistytas chalvas, aukso plokštelėmis dabino ryžių pudingus, paskanintus kardamonais ir šafranais… Visi iki vieno Diwali šventei gaminami valgiai privalo būti vegetariški, juose nenaudojami kiaušiniai. Aš ir pati taip užsimaniau grįžusi kažko indiško, jog ėmiau ir pasigaminau orkaitėje keptą tandūri (tandoori) kalafijorą! Tandūri – tai specialios indiškos molinės krosnys, kurios įkaista iki raudonumo, ir ant jų sienelių lipdomi duonos paplotėliai, kurie iškepa akimirksniu, net šiek tiek apdega. Krosnies viduryje paprastai susmaigstomi iešmai su jogurto, česnakų, imbierių ir kalno prieskonių marinate išmirkyta mėsa. Tokią tandoori [tandūri] krosnį geriausia atkartoja Big Green Egg (ar kitas kamado tipo) grilis!

Tad ir jums siūlau šildantį indišką vegetarišką Diwali šventės laikotarpiui tinkamą patiekalą – jogurtu ir prieskoniais ištrintą keptą kalafijorą. Patiekite jį su gaiviu kalendrų čatniu ir virtais ryžiais. Recepto video versija pasidalinau savo Instagram paskyroje

Jei patiks šis prieskonių mišinys, tokį pat jogurtinį marinatą naudokite vištienai ir ėrienai! Beje, pačios skaniausios indiškos tandoori vištienos (kurią išsikepsite orkaitėje) receptą rasite ir mano naujoje knygoje

Tandoori cauliflower
Itin madinga šiais laikais orkaitėje kepti visą kalafijoro galvą. Ši dar ir padengta indišku jogurto marinatu
Tandūri kalafijoras keptas orkaitėje
Lengvas šildantis rudeniškas vegetariškas patiekalas
vegetariškas indiškas patiekalas
Patiekite tandūri kalafijorą su ryžiais arba indiška duona
Print Recipe
Tandūri stiliaus kalafijoras
Indiškas vegetariškas nesudėtingas patiekalas su šildančių prieskonių puokšte.
Indian cauliflower dish with rice and chutney
Course Main Dish
Virtuvė Indijos
Raktažodis kalafioras
Laikas 30 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Tandoori marinatui
Kalendrų čatniui
Patiekti
Course Main Dish
Virtuvė Indijos
Raktažodis kalafioras
Laikas 30 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Tandoori marinatui
Kalendrų čatniui
Patiekti
Indian cauliflower dish with rice and chutney
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Pasiruoškite indą, kuriame kepsite kalafijorą: tai gali būti skardelė ar nedidelė špižinė keptuvė. Indą ištepkite trupučiu aliejaus. Didesniame puode (kuriame tilps kalafijoro galva) užvirinkite apie 1 stiklinę vandens, įberkite druskos. Nupjaukite kalafijoro išorinius lapus ir kotą taip, kad kalafojoro galva stabiliai stovėtų. Panardinkite kalafojorą į verdantį vandenį ir uždengę puodą dangčiu troškinkite garuose apie 10 minučių, arhaba kol kalafijoras taps al dente. Išvirusį kalafijorą išimkite iš puodo ir palaukite, kol jis apdžius. Tada įstatykite į paruoštą kepimo indą.
  2. Visus Tandoori marinato ingredientus sumaišykite nedideliame dubenėlyje ir šiuo mišiniu aptepkite visą kalafijoro galvą. Patogiausia prieiti prie kiekvieno kampo bus teptuku. Pašaukite kalafijorą į orkaitę iki kepkite apie 15 minučių, arba kol gražiai apskrus.
  3. Kol kalafijoras kepa, blenderiu iki vientisos masės susmulkinkite visus kalendrų čatnio ingredientus. Patiekite kalafijorą su ryžiais, paskaninę čatniu, pabarstę kalendrų lapais ir čili pipirais.
Pastabos
Recepto šaltinis - SBS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *