Spalio pabaigoje viso pasaulio indai švenčia didžiausią savo metų šventę – Diwali. Tai šviesos, optimizmo, gėrio pergalės prieš blogį šventė. Indų gyvenamose bendruomenėse šiuo laikotarpiu jau iš tolo kvepia kariais ir saldumynais, kurie yra neatskiriami šios penkias dienas trunkančios šventės dalis.
Mano indė draugė Lorraine – ta, kurios indiškais receptais mėgaujuosi pati ir dalinuosi su jumis, iš kurios kaskart sužinau vis kitokių įdomybių apie indiškas tradicijas 🙂 Lorraine gyvena Johanesburge, Pietų Afrikoje, o tenykštė indų bendruomenė nuo seno įsitvirtinusi Durbano aplylinkėse. Iš Durbano kilusi ir Lorraine šeima. Kai tik keliauju pas Lorraine, visada parsivežu pilną lagaminą jos mamos pagamintų prieskonių mišinių, juos Lorraine vadina tiesiog masala. Tačiau šįkart, kadangi keliavau į Australiją, jokių prieskonių su savimi pasiimti negalėjau, nes Australija turi labai griežtus ribojimus ką galima įsivežti į šalį…
So Lorraine mudvi visuomet turim daug temų aptarti – apie kokius nors ypatingus patiekalus, apie skaniąsias indiškas duonas, kurias ji kepa kasdien (beje, vienos indiškos duonos – Roti – receptą, kuriuo su manim pasidalino Lorraine, publikavau ir savo naujoje knygoje „Nidos receptai: 10 metų drauge”).

Šįkart kalbėjom apie Diwali, nes Lorraine kaip tik jam intensyviai ruošėsi. Kasdien kepė vis kitus saldėsius, sausainėlius, puoštus žiedlapiais, medumi sulaistytas chalvas, aukso plokštelėmis dabino ryžių pudingus, paskanintus kardamonais ir šafranais… Visi iki vieno Diwali šventei gaminami valgiai privalo būti vegetariški, juose nenaudojami kiaušiniai. Aš ir pati taip užsimaniau grįžusi kažko indiško, jog ėmiau ir pasigaminau orkaitėje keptą tandūri (tandoori) kalafijorą! Tandūri – tai specialios indiškos molinės krosnys, kurios įkaista iki raudonumo, ir ant jų sienelių lipdomi duonos paplotėliai, kurie iškepa akimirksniu, net šiek tiek apdega. Krosnies viduryje paprastai susmaigstomi iešmai su jogurto, česnakų, imbierių ir kalno prieskonių marinate išmirkyta mėsa. Tokią tandoori [tandūri] krosnį geriausia atkartoja Big Green Egg (ar kitas kamado tipo) grilis!
Tad ir jums siūlau šildantį indišką vegetarišką Diwali šventės laikotarpiui tinkamą patiekalą – jogurtu ir prieskoniais ištrintą keptą kalafijorą. Patiekite jį su gaiviu kalendrų čatniu ir virtais ryžiais. Recepto video versija pasidalinau savo Instagram paskyroje.
Jei patiks šis prieskonių mišinys, tokį pat jogurtinį marinatą naudokite vištienai ir ėrienai! Beje, pačios skaniausios indiškos tandoori vištienos (kurią išsikepsite orkaitėje) receptą rasite ir mano naujoje knygoje!




Tandūri stiliaus kalafijoras
- Užtruks: 30 minutės
- Kiekis: 4 porc 1x
Aprašymas
Indiškas vegetariškas nesudėtingas patiekalas su šildančių prieskonių puokšte.
Ingredientai
- 1 kalafijoras
Tandoori marinatui
- 3 šaukštai graikiško jogurto
- 1,5 šaukštelio čili ((naudojau Kašmyro čili, jis švelnesnis) – dėkite pagal skonį)
- 1 šaukštelis imbiero šaknies ((sutarkuotos))
- 1 šaukštelis česnakų ((sutrintų presu arba susmulkintų))
- ½ šaukštelio ciberžolės
- ½ šaukštelio rūkytų paprikų
- ½ šaukštelio garam masala prieskonių
- ½ šaukštelio malto kumino
- 1 šaukštelis maltų kalendrų
- 1 šaukštas augalinio aliejaus
- ½ citrinos sulčių
- druskos ((apie ½ šaukštelio, tačiau ragaukite pagal skonį))
Kalendrų čatniui
- pundelis šviežių kalendrų
- ½ citrinos sulčių
- 3 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- žiupsnis druskos
- cukraus ((apie ½ šaukštelio) arba pagal skonį)
Patiekti
- šviežių kalendrų
- raudonasis čili pipiras ((supjaustytas plonomis juostelėmis))
- Basmati ryžių ((išvirtų))
Instrukcijos
- Įkaitinkite orkaitę iki 220C.
Pasiruoškite indą, kuriame kepsite kalafijorą: tai gali būti skardelė ar nedidelė špižinė keptuvė. Indą ištepkite trupučiu aliejaus.
Didesniame puode (kuriame tilps kalafijoro galva) užvirinkite apie 1 stiklinę vandens, įberkite druskos.
Nupjaukite kalafijoro išorinius lapus ir kotą taip, kad kalafojoro galva stabiliai stovėtų. Panardinkite kalafojorą į verdantį vandenį ir uždengę puodą dangčiu troškinkite garuose apie 10 minučių, arhaba kol kalafijoras taps al dente. Išvirusį kalafijorą išimkite iš puodo ir palaukite, kol jis apdžius. Tada įstatykite į paruoštą kepimo indą. - Visus Tandoori marinato ingredientus sumaišykite nedideliame dubenėlyje ir šiuo mišiniu aptepkite visą kalafijoro galvą. Patogiausia prieiti prie kiekvieno kampo bus teptuku.
Pašaukite kalafijorą į orkaitę iki kepkite apie 15 minučių, arba kol gražiai apskrus. - Kol kalafijoras kepa, blenderiu iki vientisos masės susmulkinkite visus kalendrų čatnio ingredientus.
Patiekite kalafijorą su ryžiais, paskaninę čatniu, pabarstę kalendrų lapais ir čili pipirais.
Pastabos
Recepto šaltinis – SBS
- Gaminimo laikas: 30 min
- Kategorija: Main Dish
- Virtuvė: Indijos