Aš visą gyvenimą sielojausi, kad mano gimtadienis ateina ankstyvą pavasarį, kitaip sakant tada, kai Lietuvoje šalta, tamsu ir liūdna, kai visi išvarginti ilgai užsitęsusios žiemos, kai viskas, ką „šviežio” gali padėti ant stalo yra praeito sezono bulvės, morkos ir burokai. Tuo tarpu mano vyro gimtadienio dieną rugsėjį paprastai šviečia saulė, visi aplink laimingi ir pailsėję, įdegę ir besišypsantys, kai derlius tokio gausumo, kad nežinia kurį gardėsį pasirinkti… Tačiau pakako tik persikelti į Australiją, į kitą Žemės Rutulio pusę, ir mūsų situacija apsivertė aukštyn kojomis! 🙂 Bent jau šiuos keletą metų savo gimtadienio dieną, kovą, aš galėsiu džiaugtis vasariška šiluma ir saule, o mano vyrui rugsėjį teks ankstyvo pavasario šventės koloritas 🙂
Kai Dariaus paklausiau kokio torto jis norėtų gimtadieniui, kažkodėl gavau atsakymą – „šokoladinio”. Labai nustebau, nes nepasakyčiau, kad mano vyras būtų didelis šokoladinių desertų mėgėjas… Toks pageidavimas, matyt, atsirado todėl, kad vėsesniu oru išties norisi sodresnio skonio kepinių ir desertų.
Pasirinkti receptą, pagal kurį kepsiu šventinį tortą, šįkart nebuvo sudėtinga 🙂 Laimėjo Ottolenghi. Tiesa, receptą aš pakoregavau – sumažinau cukraus kiekį, vietoje standartinio dydžio dviaukščio kepinio padariau keturių aukštų nedidelį torčiuką, skirtą 8-10 valgytojų. Dekoracijoms nusiskyniau keletą žiedų nuo iš tolo kvepiančio medžio mūsų žalios vejos kampe.
Žinau, kad šio blog’o skaitytojų tarpe yra ne vienas, kurie Airiją vadina namais. Aš Airijoje, gėda prisipažinti, nesu buvusi… Tačiau airiškus kulinarinius prekės ženklus, tokius kaip Guinnes alus ar gardusis Baileys likeris tiesiog dievinu! Todėl jei jūs bent kiek prijaučiate švelniems šokolado skoniams, jei jums patinka tamsus salstelėjęs airiškas alus, arba net užsimerkti norisi palaižius švelnutėlio kreminio Baileys, nieko nesvarsydami griebkite šį receptą ir kepkite artimiausios ateinančios šventės proga. Visiškai nesudėtinga, o efektas bus WOW, pamatysit!



Porcijos |
porc
|
- 120 ml Guinness alaus
- 120 g sviesto (supjaustyto kubeliais)
- 30 g kakavos
- 120 g cukraus (originaliame recepte 200g)
- 65 g grietinės
- 1 kiaušinis
- 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
- 130 g miltų
- ¼ šaukštelio smulkios druskos
- 1 šaukštelis valgomosios sodos
- 250 g mascarpone
- 90 ml Baileys likerio
- 1 šaukštas cukraus pudros (originaliame recepte 80g)
- 50 g karčiojo juodojo šokolado (70% kakavos), sulaužyto 2cm dydžio gabalėliais
- 50 ml grietinėlės 36% riebumo
- 1 šaukštelis auksaspalvio sirupo
- 1 šaukštelis sviesto
- karčiojo juodojo šokolado (drožlių)
Ingredientai
Šokolado biskvitui
Baileys kremui
Šokolado ganašui
Papuošimui
|
![]() |
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo skardeles (aš naudojau dvi skardeles 10cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi (atskirai dugną ir atskirai šonus). Jei kepate 20cm skardelėje, jos reikės vienos, taip pat išklokite kepimo popieriumi.
- Supilkite alų į nedidelį puodą, ten pat sudėkite sviestą ir užkaiskite. Maišykite kaitindami, kol sviestas ištirps, bet skysčiui neleiskite užvirti. Suberkite į tą skystį kakavą ir cukrų, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
- Virtuvinio kombaino inde (arba atskirame dubenyje, jei maišysite rankomis) suplakite kiaušinį kartu su grietine (patogiausia bus naudoti baltymams plakti skirtą įrankį), supilkite alaus ir kakavos mišinį ir toliau maišykite, kol viskas gerai susijungs. Persijokite kartu miltus, sodą ir druską tiesiai į maišymo dubenį ir viską išsukite iki vientisos konsistencijos. Supilkite šią masę į paruoštas kepimo skardas (jei naudojate mažas - padalinkit tešlą pusiau, jei vieną didesnę - supilkit viską). Kepkite apie 30-40 minučių (mažoms pakaks 30, gal net ir mažiau - tikrinkite mediniu pagaliuku). Iškepusius biskvitus išimkite iš orkaitės ir palikite pravėsti 10 minučių, tik tada išimkite iš kepimo formos, nulupkite kepimo popierių ir palikite pilnai atvėsti ant grotelių. Biskvitus išsikepti galite likus 2-3 dienom iki torto surinkimo ir patiekimo.
- Pasigaminkite Baileys kremą: elektriniu kombainu (baltymams plakti skirta šluotele) suplakite mascarponę kartu su Baileys likeriu. Suberkite cukraus pudrą ir toliau plakite stebėdami konsistenciją (ji plakant tirštės), kol ji bus tinkama sutepimui. Jei netyčia perplaksite kremą ir jis taps pernelyg tirštas (labiau sviestiškas nei kremiškas), praskieskite keliais šaukštais šaltos grietinėlės.
- Kai biskvitai bus pilnai atšalę, perpjaukite juos pusiau išilgai (jei kepėte mažose skardelėse, gausite 4 lakštus, jei didelėje formoje - 2). Sutepkite kremu biskvitus, viršutinio biskvito netepkite, ant jo bus užteptas šokolado ganašas.
- Pasigaminkite šokolado ganašą: šokolado gabalėlius suberkite į blenderį (arba i elektrinį smulkintuvą su S formos peiliu). Keliais pulsuojančiais judesiais susmulkinkite šokoladą iki smulkumo, ir palikite blenderyje. Mažame puode užkaiskite grietinėlę kartu su sirupu. Prieš pat skysčiui užverdant nukelkite puodą nuo ugnies, ir plona srovele pilkite ant šokolado gabaliukų tiesiai į blenderį, visąlaik laikydami blenderį įjungtą. Tokiu būdu šokoladas ištirps ir susimaišys. Po maždaug 10 sekundžių plakimo įdėkite sviestą ir dar kelias sekundes paplakite, kad masė būgų tolygi ir žvilganti. Atvėsinkite ganašą (kuo šaltesnis jis bus, tuo labiau kietės), ir kai bus jums tinkama konsistencija, aptepkite juo visą viršutinį torto biskvito paviršių. Jei tortą kepėte didelėje formoje, ganašo kiekį padvigubinkite, nes plotas, kurį reikės tepti bus didesnis.
- Ant torto viršaus pabarstykite šokolado drožlių. Jas lengva padaryti- padėkite šokolado plytelę ant darbastalio lygia dalimi į viršų. Laikydami didelį peilį statmenai šokolado paviršiui, braukite peilio ašmenis per šokoladą, taip suformuodami plonytes drožles.
Lina, taip, tikrai, nes tas 10cm yra ne vienas, o du „pyragėliai”. Kitaip sakant, tešlos pakanka arba vienam 20-23cm diamertro biskvitui, arba dviems po 10cm, iš kurių gaunasi aukštesnis tortas.
Sveiki, ar tikrai iš 10cm skersmens pyragėlio gali išeiti 10 porcijų?
Edita, ačiū už gražius žodžius, jie, žinoma, skirti Ottolenghi, nes čia jo receptas:) Viskas iš Ottolenghi repertuaro man iki šiol pasiteisino, tiesa, mane retai įkvepia jo nuotraukos, todėl pagaminusi pati pagal jo receprtą paprastai atskleidžiu tikrą patiekalo vertę 🙂 Daugelis taip ir sako – nekilo noras išmėginti, kol nepamačiau Nidos Receptuose :)) Tad džiaugiuosi kartu su jumis šiuo atradimu.
Nida, aciuuu uz recepta, jis nerealus, kol kas geresnio sokoladinio nekepiau ir nevalgiau 😀 visad laukiu progos , kada vel ji iskept 🙂 o puosiu ziema karamelizuotasi lazdyno riesutais, vasara braskem ar kitom uogom.
daar karta aciu
Goda, labai džiaugiuosi, kad patiko!!!!!!
Rožių žiedų papuošimai turėjo atrodyti pritrenkiančiai….
Nuostabus tortas, nuostabus receptas, puošiau rožių žiedais, atrodo fantastiškai.
Lina, bijau kažką labai patart…. Tortai kaip taisyklė yra tas dalykas, kurių proporcijos taip matematiškai nesidaugina:) Paprastai visi ingredientai suskaičiuojami būtant tokiam kiekiui ir formai, o jei keičiasi parametrai, tai reikia perskaičiuoti ir receptūras (tik kadangi nesu maisto technologe, tai nesiimčiau to daryti:)). Jūsų vietoje greičiausiai kepčiau du tortus ir mėginčiau juos dėti galbūt vieną ant kito, bet nežinau ar rizikuočiau tiesiog išdauginus ingredientų kiekius… Tikrai nesijaučiu tvirtai šiuo klausimu, kad drąsiai patarčiau 🙂
Sveiki, Nida. Planuoju šį torčiuką kepti Velykoms, bet norėčiau didesnio. biskvitą kepčiau 24 cm formoje. Kokiu santykiu reikėtų didinti proporcijas? Ar visko (tešlos biskvitui, kremo, ganašo) imti kokį 1,5 karto daugiau? Ačiū
Ačiū, Gintare!!
Labai skanus receptas, ačiū. Aš esu atradusi ekologišką kakavos masę, kurią Ispanijje gamina lietuvių šeima savo gamyklėlėje. Gavosi labai skaniai, dalinuosi, gal kam irgi bus naudinga https://www.ggunidatescacao.com/parduotuve/
Valioooooo Milda!! Jūs tik patvirtinot, kad geras tortas nebūtinai turi būti kančia ir meistriškumo viršūnė, paprasti dalykai pasiteisina ne ką ne prasčiau
Kasmet vienas svarbesnių darbų prieš Kalėdas yra išsirinkt torto receptą. Dabar, kai rašau, valgau paskutinįjį gabalėlį šio nuostabaus torto gerdama rytinę kavą ir tiksliai žinau, kad kartosiu! Tiek visą ( gero sodraus skonio, drėgnas ir nenuobodus), tiek atskirus jo komponentus. Pvz. Likusiu kremu įdariau porą eklerų – labai skanu! O ganašas pirmą kartą mano gyvenime tikrai pavyko – vietisas, blizgus, be jokių gumuliukų ir pagaminamas be kančios 😀. Ačiū! Ir su Šv. Kalėdom!
Dalia, maskarponės kremas galėjo suskystėti dėl tokių priežasčių: gal pasirinkote low fat versiją? Šiaip mascarponės sudėtyje beveik nėra vandens, tai labai riebus produktas, bet low fat versijoje vandens visgi yra, tad konsistencija skiriasi.
Jei visgi vartojote full fat versiją, svarbu eiliškumas: ar pirma sudėjote į plakiklį mascarponę ir po to, kai ją paplakėte pylėte alkoholį (vėlgi – svarbu kiekis skystumui), ar alkoholį įpylėt prieš sudėdami į dubenį mascarponę.
Konditerija toks jau dalykas, dažniausiai kiekvienas žingsnis reikalauja precizikos, nedaug erdvės nukrypimams….
Isbandytas! Aciu uz recepta Nida! Idomus skonis,labai sodrus tortas, is sunkesniu,tikrai galima jausi alkoholi jame.Deja sunkokai sekesi su situo tortu man. Kepiau is 2.5 normos ir tai tik normalaus dydzio tortukas gavosi apie 10 porciju 23cm formoje. Bet is daugiau nei dvigubo kiekio ingredientu!
Taip pat problemele su kremu iskilo, supylus i mascarpone likeri, kremas plakant pradejo ne tirsteti o skysteti, ir buvo per skystas pertepimui. Kazin kodel taip galejo atsitikti?
Rasa, manau būtų puikus tortas taip pat. Čia gi tik prieskonis, tad tikrai tas, kas jums patinka, tiks ir šiam tortui.
Nida, o jeigu Bayleys pakeisti komiu kitu kreminiu likeriu? Pvz. Vanna Tallin?
Lijana, biskvitų sulaistyti nereikia.
Tikrai kepsiu!!!Turiu klausimėlį-ar biskvitų nereikia sulaistyti ar jau gaunasi pakankamai drėgni?
Jūrate, sakyčiau keiskit kokiu nors skysčiu – pvz., pienu, bet tik alus čia dar ir dėl skonio pilamas… Mėginkit pavyzdžiui keisti kava. Bus kitoks skonis torto, bet turėtų derėti.
Sveiki Nida, ar galima nepilti alaus į biskvitus ? Arba kuo pakeisti alų dėl gluteno netoliaravimo
Sveiki Nida, ar galima nepilti alaus į biskvitus ? Arba kuo pakeisti alų dėl gluteno netoliaravimo
Indre, atvėsinkite ir įsukite į maistinę plėvelę.
Jeigu kepti biskvitus iš vakaro, kokiomis sąlygomis jį laikyti?
Dėkoju
Laura, na net nežinau kaip čia atkartoti to Baileys aromatą ir skonį… Gal truputį kakavos (bet visiškai truputį) ir vanilės pamėginkit?… Žinoma, neišgausit tokio paties, bet vanilė irgi skanu 🙂
Sveiki, Nida,
Receptas skamba nuostabiai! O kuo galėčiau pakeisti Bayleys kreme? Nevartoju alkoholio, Bayleys skonį puikiai atsimenu – tikrai nuostabus ☺️ Gal patartumėt kokią alternatyvą?