Dievinu tartas. Nes jos tokios gražios, trapios, skanios, tarsi tortai, tik nesaldūs! Gali būti pačių įvairiausių formų, modernios ir senoviškos, kreivos (tame jų ir gražumas!), tikros stalo puošmenos! O kur dar paprastas tartų pjaustymas ir padalinimas svečiams, kai nereikia rūpintis indais (viską galima valgyti ir rankomis) nei stalo įrankiais…. Tai patiekalas, kurį negėda statyti stalo centre, patogu vežtis į draugų vakarėlį ar į pikniką gamtoje. 

Tartų pagrindą galima greitai pasiruošti iš sluoksniuotos tešlos, galima varijuoti su įvairių rūšių miltais (ypač mėgstu dalį kvetinių pakeisti grikių miltais, kurie kepiniams suteikia riešutų skonio), galima įtarkuoti kietojo sūrio, galima gardinti aguonomis, taip išgaunant taškuotą linksmą paveikslėlį kepinio pagrinde. 

O kur dar įdarai įdarėliai…. Daržovės yra visiškai privalomas tartų elementas. Jei kompanija vyriška, tikrai nepamaišys rūkyto kumpio ar lašinukų juostelė. Jei moteriška – švelnus sūris, pomidoras ir alyvuogės tikrai pakels visiems nuotaiką ir sužadins apetitą:) 

Šioje tartoje dominuoja pankoliai. Pankoliai turi anyžiaus skonį, o kepant su cukrumi ir balzamiko actu jie karamelizuojasi, tampa dar išraiškingesni. Mangoldai čia tarsi dailininko teptuku pagražina visą kepinį žaliais potėpiais, o sūris viską sustato į savo vietas!:) Labai rekomenduoju išbandyti – mano svečiams ši tarta labai patiko. O aš tikrai ne kartą ją kartosiu. 

Tarta jau pasiruošusi keliauti į orkaitę
Štai ji, tortą atsojanti užkandžių stalo puošmena 🙂

Sūrio tarta su karamelizuotais pankoliais ir mangoldais

Įdarui:

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūnas, supjaustytas plonomis plunksnelėmis arba žiedeliais
  • Druskos, juodųjų pipirų
  • 2 pankoliai (viso 300g), pabai plonau supjaustyti
  • 1/4 stiklinės (60ml) baltojo balzamiko acto
  • 1 šaukštas cukraus
  • 150g mangoldų lapų be stiebelių, susmulkintų
  • 250g mocarela sūrio, suplėšyto gabalėliais
  • 1 kiaušinis, lengvai suplaktas

Tartos pagrindui:

  • 2 stiklinės (300g) miltų
  • 1 šaukštelis jūros druskos dribsnių
  • 150g labai šalto sviesto, supjaustyto gabalėliais
  • 1 stiklinė (120g) tarkuoto kietojo sūrio
  • 1 kiaušinis

Pirmiausia pasiruoškite tešlą įdarui: virtuvinio kombaino inde sumaišykite miltus su druska, sudėkite sviestą ir sūrį ir maišykite, kol masė panašės į drėgnus riebius trupinius. Įmuškite kiaušinį ir toliau maišykite, kol tešla sulips. Jei ji vis dar nesulimpa, įpilkite šaukštą ar du labai šalto vandens. Tešlą iškočiokite tarp dviejų lakštų kepimo popieriaus į 30x40cm stačiakampį, subadykite jį šakute ir laikykite šaldytuve mažiausiai pusvalandį.

Įkaitinkite orkaitę iki 200C. 

Didelėje keptuvėje (geriausia tinkančioje kepti be riebalų) įkaitinkite aliejų, ir jame apkepinkite svogūnus, pabarstę druska ir pipirais, maždaug 4 minutes. Sudėkite pankolius ir dar pakepkite apie 2 minutes. Supilkite balzamiko actą ir suberkite cukrų, tada dar kepinkite pankolius apie 2 minutes, arba kol pankoliai karamelizuosis. Išimkite keptus pankolius iš keptuvės, sudėkite į dubenį. Keptuvę grąžinkite ant viryklės, padidinkite kaitrą, tada sudėkite mangoldus ir pakepinkite juos 30s., kol šie sugrelbs. 

Ant paruošto tešlos pagrindo išdėkite tolygiai pankolių masę, palikdami apie 4cm kraštelį, ant jos – mangoldus bei gabalėliais suplėšytą mocarela sūrį. Užlankstykite tešlos kraštelis, ir juos patepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite orkaitėje apie 15-20 min., arba kol krašteliai patamsės, sūris išsilydys ir apskrus, Prieš patiekiant dar galite pabarstyti grūstais pipirais. 

Recepto šaltinis – Donna Hay

Komentarų apie "Sūrio tarta su karamelizuotais pankoliais ir mangoldais": 5

  1. Nida:

    Laima, tikrai galite pakeisti įprastu balzamiko actu (aš taip jau padariau, nes baigėsi mano baltasis – skonis nė kiek nenukentėjo, tik pankoliai buvo tamsūs, ne šviesūs). Baltas balzamiko actas dažniausiai naudojamas ten, kur nevalia pakenkti šviesiai spalvai, skonis to acto panašus į juodojo tradicinio. Aš taip pat baltą balzamiko actą įsigijau (ir dar kiek užtrukau kol radau kur jį nusipirkti!) būtent šiam patiekalui ir pastos salotoms, kurių receptu dalinausi. Ir likau sužavėta tuo actu įvairiems padažams ir tokio tipo patiekalų pagardinimams. Tai kadangi vienas buteliukas gana greitai baigėsi, tikrai pirksiu kitą.

  2. Laima:

    Labai įdomus patiekalas. Norėčiau pabandyti. Tačiau kažkaip nesu naudojusi balto balzaminio acto ir kol kas jo neprireikė. Gal sakau jį galima pakeisti Modenos balzaminiu actu (raudonu vynuogiu) patiekalo pabandymui. Dėkoju už atsakymą.

  3. Nida:

    Aiste, mangoldų verčiau reiktų ieškoti turguje. Prekybos centruose nemačiau ir aš berods. Jie visiškai tokie patys kaip burokų lapai (batviniai), tik švelnesnės spalvos. Mangoldų būna iki pat vėlyvo rudens, beje. Aš perku Tymo turguje.

  4. Aistė:

    O kur gauti tų mangoldų lapų? Net didesniuose Vilniaus PC tokių nemačiau..

  5. Pingback: Vasaros piknikui – pastos ir tuno salotos – Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *