Aš nenoriu, kad baigtųsi rabarbarų sezonas!! Dar tiek pyragų neiškepta, dar tiek neprigaminta čatnių… Mano sąrašas ką reiktų dar pagaminti vis auga, nemažėja, o čia saulėtas pavasaris jau naujus gardėsius dovanoja: šiandien atidariau šviežių lietuviškų braškių sezoną!:) Na dar neteko gegužės mėnesį lietuviškas braškes skanauti, kaip, beje, anksčiau netekdavo ir vėlyvosiomis uogomis mėgautis! Man patinka ir ta klimato kaita, ir naujosios veislės, kurias ūkininkai sugeba užauginti ir sunokinti nuo ankstyvo pavasario beveik iki pat rudens!
Tačiau braškės dar tokios brangios, kad desertai su jomis kiek palauks:) Užtai rabarbarai pačiame gražume, tad reikia juos ir valgyti! Mano beveik kiekvieno savaitgalio desertas – tai rabarbarų crumble! Kad būtų sveikesnis, trupinius sumaišau iš avižinių dribsnių, migdolų miltų, rudojo cukraus ir šiek tiek kokosų aliejaus. Rabarbarai tinka bene visiems obuolinių pyragų receptams, kaip puikūs obuolių pakaitininkai! Tačiau tik ne šio pyrago!!! Šis gražuolis tartas yra iš serijos „darbščiųjų rankų būrelis”:) Jei turite kokį nenuoramą vaiką namuose, duokite jam užduotį išmatuoti ir sudėlioti rabarbarus ant pyrago pagrindo tarsi parketo lenteles:) Ir jums ramu bus, ir jūsų atžala kuriam laikui bus užimta:)
Rabarbarų tarta su migdolais
Trapios tešlos pagrindui:
- 180 g (1 1/4 stiklinės) kvietinių miltų (aš naudojau speltų)
- 1 šaukštas cukraus
- 1/4 šaukštelio druskos (naudojau Maldon druskos dribsnius)
- 150 g labai šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais arba sutarkuoto
- 3-5 šaukštai ledinio vandens
Rabarbarų įdarui:
- 200 g (apie 5 vnt.) nestorų rabarbarų stiebų
- 1/2 mažos citrinos nutarkuota žievelė ir sultys
- 2-3 šaukštai rudojo cukraus
- 1 šaukštelis krakmolo
- 1 kiaušinis
- žiupsnelis druskos
- 3-4 šaukštai mogdolų plokštelių
- 1 šaukštas stambesnio cukraus )pabarstymui)
Užminkykite trapią tešlą: dideliame dubenyje arba elektrinio kombaino inde sumaišykite miltus su cukrumi ir druska, tada suberkite sviestą ir greitai (ypač tai svarbu, jei tešlą minkite rankomis – reikia skubėti, kad sviestas nesušiltų ir neminkštėtų) sumaišykite, kol gausite riebius trupinius, panašius į šlapią smėlį. Įpilkite vandens (pradžioje 2 šaukštus, paskui po truputį, kiek prireiks), ir minkykite tik tol, kol ingredientai susijungs ir tešla sušoks į gumulą. Padarykite iš tešlos plokščią aplskritimą, suvyniokite jį į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui (bet geriausia palikite pernakt).
Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir paklokite and labai gerai miltais pabarstyto stalviršio. Kočiokite tešlą, kol gausite maždaug tolygų apskritimą, apie 5mm storumo. Kadangi norėjau išgauti kuo lygesnę tarto formą, aš iškočiojau apskritimą, kuris, uždėjus apvalios kepimo formos (24cm skersmens) dugną, buvo maždaug 3-4cm platesnis nei apvalus dugnas (tų platesnių kraštelių reikės užlenkimui). Atsargiai iškočiotą pagrindą perneškite ant kepimo skardos, išklotos pergamentiniu popieriumi.
Rabarbarus (neluptus!) supjaustykite vienodo dydžio „pagaliukais” ir sudėkite į dubenį. Pašlakstykite citrinos sultimis, suberkite žievelę, cukrų ir krakmolą, ir viską švelniai sumaišykite, kad rabarbarai pasidengtų šiuo mišiniu. Iš rabarbarų sudėliokite ornamentus (aš dėliojau kvadratus po 4 pagaliukus skersai ir išilgai). Užlenkite tešlos kraštelius, ant rabarbarų įdaro, supilkite ant rabarbarų visą išsiskyrusį skystį (citrinos sultis ir cukrų, kuriame rabarbarai mirko). Taip paruoštą tartą padėkite į šaldytuvą (arba šaldiklį, jei labai skubate) mažiausiai 15 minučių, geriausia – pusvalandžiui.
Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Mažame dubenėlyje suplakite kiaušinį su žiupsneliu druskos. Patepkite užlenktus tarto kraštelius kaiušinio plakiniu ir pabarstykite migdolų plokštelėmis. Pabaigoje pabarstyktie migdolaos padengtus kraštelius cukrumi. Kepkite apie 35-40min. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti, sutvirtėti. Patiekite pyragą su vaniliniais ledais!
Recepto šaltinis: Call me cupcake
Pingback: Riešutų ir avižinių dribsnių batonėliai su rabarbarais – Nidos receptai
Aurelija, reikės pasidomėti:) Dar tie rabarbarai mano namuose tik mažu kiekiu pasirodė, dar nebuvo progos jais atsidžiaugti pyraguose:) Eilė receptų laukia išmėginimui. O aš laukiu ūkininkų turgaus ir jame – rabarbarų, tikiuosi nenušąlusių…
Nida! Jau nuskyniau pirmųjų rabarbarų derlių ir šis receptas bus išbandytas 🙂 užsiminėt apie rabarbarų chatnį :)) neužmigsiu kol nesužinosiu ar jis kada atsidurs Jūsų blog’e? 🙂
Čia tai gera istorija, Ineta:)) Sėdžiu iš šypsausi iš laimės:)
Nuostabus desertas! Mano vyras nemėgsta eksperimentų virtuvėje tai pamatęs kaip dėlioju rabarbarus suraukęs kaktą nuėjo, bet kai paragavo, neteko amo 🙂 jau tokių tartų iškepiau gal 6 🙂 tik išvažiuoja vyras savaitgalį į parduotuvę – žiūriu grįžta su rabarbarais ir ledais, tai jau aišku kokį desertą valgysim 🙂 ačiū!
Džiugu girdėti, Žana!!! 🙂
Puikiausias pyragas! Nors ir darant pristigo rabarbarų (…teko papildyti obuoliais), pamiršti nupirkti ledai, bet jis buvo labai skanus tiesiog su kava. Labai geras to pagrindo skonis ir kiekis. Ir gražus gaunasi, net daug nesicackinant.
Bus kartojamas su pakankamu kiekiu rabarbarų (!) ir būtinai su nenuorama dukterėčia😉 , jei prireiks užimti 😁
Ačiū!
Dekui, Nida 😊
Kristine, kaip tik vakar kepiau, tai galiu labai tiksliai surašyt: supjaustykit ranarbarus plonais gabalėliais (neluptus), užberkit rudojo cukraus (pagal skonį, priklausomai nuo rabarbarų kiekio, bet maždaug 1-2 šaukštus dideliam stiebui), pašlakstykite maždaug 1/2 citrinos sultimis, galite nutarkuoti citrinos žievelės (jei ekologiška), užberkite šaukštelį krakmolo ir viską išmaišykite, kad rabarbarai pasidengtų. Tada sudėję į kepimo indą ant viršaus užberkite trupinius (galite trupinius daryti saldesnius, jei rabarbarams nedaug cukraus dėjote).
sveiki, Nida,
kaip paruošiate rabarbarus crumble pyragui? Ar tiesiog supjaustote neluptus ir truputi cukraus? Dekui is anksto.