Šaldyta sluoksniuota tešla (žinoma, pačios geriausios, kokios tik galima rasti, kokybės) būtinai privalo būti mano šaldiklyje. Visų pirma ją tikrai nėra paprasta pasigaminti pačiam. Tačiau užvis svarbiausia – kad iš šios tešlos akimirksniu galima pasigaminti nuostabių užkandžių ir desertų, nesugaištant virtuvėje ištisų valandų. Tereikia tik turėti keletą pasiteisinusių įdarų receptų, ir labai greitai ant stalo gali garuoti lėkštė šviežutėlių šiltų kepinių.
Apmaudu, kad Lietuvoje šaldytos sluoksniuotos tešlos pasirinkimas nėra didelis, šioje srityje konkurencijos galėtų būti daugiau. Kai gyvenau Lenkijoje, man patikdavo pirkti brangesnę, pagamintą Prancūzijoje, tačiau tikrai daug skanesnę (ir, beje, šviežią, nešaldytą!) sviestinę sluoksniuotą tešlą, tad su viltimi laukiu, kad ir Lietuvoje tokių aukštesnės klasės produktų atsirastų.
Tuo tarpu šie pyragėliai, kurių receptu tuojau su jumis pasidalinsiu, buvo vienas gardžiausių šaltųjų užkandžių iš mano neseniai organizuoto vakarėlio meniu. Labiausiai patiko, kad įdarui prireikė mangoldų – daržovės, kuri yra, mano akimis, nepilnai atrasta ir įvertina Lietuvoje, bei kalnu šviežių prieskoninių žolių: krapų, petražolių, svogūno laiškų…. Mangoldus šiame recepte, beje, galite pakeisti ir šviežiais burokėlių lapais. Varškė suteikia įdarui drėgnumo ir švelnumo. Pyragėliai skaniausi kol švieži, tik ką iškepti, vos pravėsę. Galite juos patiekti su graikišku jogurtu, tačiau skanu ir be jo!
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su varške ir mangoldais
6-8 asm.
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1 svogūnas, supjaustytas labai smulkiai
- 2 skitelės česnako, susmulkintos arba sutrintos
- 250g (5 stiklinės) mangoldų lapų, labai smulkiai supjaustytų
- 360g (1 ir 1/2 stiklinės) varškės (rinkitės riebesnę, arba pakeiskite rikota)
- 70g (1 stiklinė) džiūvėsių
- 1/3 stiklinės susmulkintų šviežių krapų
- 1/4 stiklinės labai smulkiai supjaustytų svogūno laiškų (kuo plonesnių)
- 1/2 stiklinės petražolių, labai smulkiai sukapotų
- Druskos, juodųjų pipirų
- 2 pak. šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos, atšildytos lėta šaldytuve
- 1 kiaušinis, lengvai suplaktas
- Aguonų sėklų pabarstymui
- Natūralaus tiršto graikiško jogurto patiekimui (pasirinktinai)
Įkaitinkite orkaitę iki 200C.
Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus, kol šie suminkštės. Sudėkite česnakus ir dar minutę pakepinkite.
Dideliame dubenyje sumaišykite mangoldus, varškę, džiūvėsius, krapus, svogūnus, petražoles, sudėkite apkepintus svogūnus su česnakais, pagardinkite druska ir pipirais ir gerai sumaišykite.
Šaldytos (ir atšildytos) tešlos gabalėlus pakočiokite paplonindami (lietuviška sluoksniuota tešla būna (bent man asmeniškai) pernelyg storai iškočiota, tad aš dažnai pasiploninu, tik ne per daug!). Perpjaukite tešlos gabalą į dvi dalis, lygiagrečiai ilgesnei kraštinei. Palei ilgąjį tešlos kraštą dėkite įdarą, paspausdami, kad kuo daugiau jo tilptų, ir užlenkite likusią tešlos dalį taip, kad bent 1cm tešlos persidentų, ir kad tešla suliptų. Supjaustykite taip paruoštus tešlos rulonėlius norimo dydžio gabalėliais ir dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, suklijuota dalimi į apačią.
Visus pyragėlius patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite aguonomis. Kepkite apie 15-20 min., arba kol gražiai pagels ir apskrus. Patiekite su graikišku jogurtu (jogurtą galite pabarstyti čili pipirais, sezamais arba kitais mėgstamais prieskoniais. Aš pabrasčiau Egiptietišku priskonių mišiniu dukkah)
Recepto šaltinis – Donna Hay.
Pingback: Vasaros piknikui – pastos ir tuno salotos – Nidos receptai