Suomijoje, sako, būtent nuo šios sriubos žmonių širdyse prasideda tikras pavasaris:) Kalnas krapų turbūt yra pagrindinis to pavasario ženklas, nes lašišos suomiai vartoja daug ir kiaurus metus:) Tačiau jei iki šiol kreivai žiūrėjote į bet kokias žuvienes, ši yra rimtas pretendentas pralaužti ledus!

Sakau tą labai rimtai, turėdama įrodymų:) Mano mama su žuvimi nelabai draugauja, nors yra puiki šeimininkė, ir išties skaniai gamina viską, ko tik imasi! Tačiau žuvis tikrai nėra jos horizontuose, ir manau dėl to, kad sovietiniais laikais tos žuvies pas mus nebuvo. Dvokiantis hekas, nuo kurio savaitę smirdėdavo namai, ar koks nors karpis Kūčių stalui – štai ir visas pasirinkimas… Su lašišomis, pirktomis parduotuvėje, mama taip pat yra įkliuvusi, nusipirkusi gerokai ne pirmos jaunystės, ir jau tikrai ne aukščiausios kokybės… Tad kai nuvežiau jai šaldytą kuprę, ji mandagiai dovaną priėmė, bet matyt sau tyliai pagalvojo, jog vargą vargs, kol tokią suvalgys. Tačiau kai išsivirė štai šios sriubos, mano mama paskambino man gerokai nustebusi, kas gi čia tik ką įvyko: tokio malonumo valgant žuvį ji, panašu, neturėjo per visus savo nugyventus metus! 

Svarbiausia, kad verdant šią sriubą sunaudosite visas iki vienos žuvies dalis, likusias ją išdorojus (išfiletavus). Jokiais būdais neišmesite nei vienos ašakos, nei vieno peleko ir uodegos – visko šio prireiks nuostabiam lašišos sultiniui išsivirti. Dar prisiminkite vieną esminę taisyklę – lašišos ir skumbrės yra tos žuvys, kurios turi ypatingai stiprų savo kvapą, todėl šių žuvų sultiniai tinka tik jų pačių sriuboms virti. Jei neaiškiai pasakiau, tai sakau kitais žodžiais: lašišos kaulų jokiais būdais nedėkite į sultinį kartu su kokių kitų jūrinių žuvų kaulais, lašišos kaulai tinkami tik lašišos sultiniui, ir lašišos sultinys tinkamas tik lašišos sriubai virti. 

Sriubos receptas itin paprastas, o ir pasigaminsite jį greitai (kaip ir visus žuvies patiekalus). Beje, pašildyta antrą dieną sriuba dar skanesnė, tad vienu ypu verčiau išsivirkite jos daugiau! O jei norite pažiūrėti video reportažą, kur aš šią sriubą gaminau maisto švaistymą mažinti skirtam „Linkėjimai maistas” projektui, transliuotam FB bangomis, spauskite ČIA

Darinėdami lašišą (kuprę, ketą) neišmeskite jos odos ir kaulų – iš jų išvirsite puikų sultinį
Lašišų sriuba su krapais – lengvas pavasariškas patiekalas
Lašišų sriubai išsivirkite sultinį iš ašakų ir odos
Print Recipe
Suomiška pavasarinė lašišų sriuba
Kvapni ir maistinga, gaivi ir pavasariška lašišų sriuba. Nepagailėkite krapų - jie čia tokie pat svarbūs kaip ir pati lašiša!
Course Sriubos
Virtuvė Skandinavijos
Laikas 30 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Sriubos
Virtuvė Skandinavijos
Laikas 30 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Puode storesniu dugnu (arba keptuvėje) ištirpinkite sviestą ir jame ant silpnos ugnies kepinkite porus. Kai porai šiek tiek suminkštės įmeskite morkas ir bulves, ir toliau kepinkite.
  2. Per tą laiką, kol porai kepa, atskirame puode užkaiskite 1,25 litro (5 stiklines) vandens, įberkite druskos, ir sudėkite žuvies odas, uodegą, ašakas. Užvirus sumažinkite ugnį ir virkite apie 10 minučių. Nukelkite nuo ugnies, nukoškite, šiek tiek atvėsinkite ir nuimkite nuo kaulų lašišų mėsą, atidėkite į šalį.
  3. Į puodą su apkepintais porais ir bulvėmis su morkomis supilkite nukoštą sultinį, suberkite pusę kiekio krapų. Virkite apie 10 minučių, arba tol, kol bulvės suminkštės.
  4. Į puodą sudėkite lašišos gabalėlius, supilkite grietinėlę, suberkite kvapiuousius pipirus ir kaitinkite ant silpnos ugnies kelias minutes, tik kol lašiša bus išvirusi. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir suberkite likusius krapus.
Pastabos

Ši sriuba pašildyta dar skanesnė, nei virimo dieną, tad nesibaiminkite jei liks rytojui! Taip pat vietoje grietinėlės galite pagardinti sriubą keliais šaukštais grietinės - rūgštis su šia sriuba puikiai tinka. 

Vienas komentaras apie straipsnį "Suomiška pavasarinė lašišos sriuba"

  1. Nida:

    Kaip džiaugiuosi, Daira:) Ir man ši sriuba – viena mėgstamiausių… Paprasta ir tokia labai jaukiai skani:)

  2. Daira:

    Nusipirkau knygą ir pirmas patiekalas išmėginimui buvo ši sriuba. Fantastika! Viskas gavosi puikiai ir labai skaniai. Manau, bus mano TOP patiekala. AČIŪ!

  3. Pingback: Spagetti su žolelėmis padengta lašiša popieriaus maišeliuose – Nidos receptai

  4. Pingback: Ravioliai su lašiša balto vyno ir sviesto padaže – Nidos receptai

  5. Pingback: Grilyje kepta kuprė su granatų glazūra ir jogurtiniu padažu – Nidos receptai

  6. Ruta:

    Gerbiama Nida,
    Recepte padarete klaida, vietoj 1,25 l vandens sultiniui virti, parasete 1,25 ml.
    Geriausi linkejimai!

  7. Nida:

    Anna, kokie faini prisiminimai!!! Aš nuo jos irgi priklausoma:) Tik ir ieškau progos išsivirti, tai su didžiausiu malonumu valgoma sriuba mūsų namuose:)

  8. Anna:

    Kaip aš myliu šitą sriubą! Aš nesu mėgėja sriubų, bet šita man topas. Prieš metus keliavome po Norvegiją su motociklu ir beveik kasdien virdavau šitą sriubą. Šviežia lašisa Norvegijoj nerealiai skani, tai ir sriuba gaudavosi pasakiško skonio. O jei dar riekelis prancūziško batono su cesnakiniu sviestu – tobulų tobulybės!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *