Jau buvau sau pažadėjusi, kad rabarbarų pyragų šį sezoną jau nebus, pakaks kiek iškepiau:) Na bet kai užtikau štai šį receptą, nesusilaikiau:) Ir nesigailiu – tai dar vienas sėkmingas ir šeimai labai patikęs kepinys į kolekciją:)
Jei esate kepę kukurūzų miltų keksą, prisimenate, jo ypatingą skonį (is spalvą, net neabejoju:)). Kukurūzų miltų kepiniai populiarūs Brazilijos virtuvėje, maniškėje jie dar tik neseniai išsikovojo garbingą vietą:) Aš mėgstu jų įmaišyti į blynelių, apkepų masę. Būtent šiame kekse kukurūzų miltai maišomi su tradiciniais, nes glitimo geram kepiniui visgi reikia:)
Na ir rabarbarai… Ar gi galima atsispirti jų švelniai rūgštelei, kartu atgaivinančiai ir subalansuojančiai saldų skonį?.. Rabarbarai, kuriuos aš perku iš ūkininkų Giedrikų Tymo turguje (arba Panoramoje), yra nelupami, todėl išlaiko raudoną spalvą net iškepę. Jei nesuskubote šį sezoną išsikepti nė vieno rabarbarų pyrago, griebkite šį receptą – jums tikrai patiks!



Porcijos |
asm
|
- 500 g rabarbarų supjaustytų apie 1cm gabaliukais
- 300 g cukraus (aš naudojau 250g, man saldumo pakako)
- 125 g sviesto kambario temperatūros
- 2 kiaušiniai dideli
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 150 g miltų (naudojau speltų)
- 155 g kukurūzų miltų
- 1 šaukštelis sodos
- ¼ šaukštelio druskos
- 250 g jogurto natūralaus skonio, geriausia graikiško
Ingredientai
|
![]() |
- Rabarbarus sumaišykite su 100g cukraus ir palikite pastovėti, sudrėkti. Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Kepimo skardos dugną (23cm skersmens) išklokite pergamenitniu popieriumi.
- Elektrinio kombaino inde iki baltumo išsukite sviestą su likusiais 200g cukraus. Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart įmušus vis toliau sukdami, kad kiaušinis pilnai įsikorporuotų į sviesto masę. Įpilkite vanilę ir dar gerai išsukite.
- Birius produktus sumaišykite dubenėlyje: miltus, kukurūzų miltus, sodą ir druska. Sumažinkite kombaino apsisukimus iki minimumo, ir pakaitomis dėkite miltų mišinį su jogurtu, pamažu įmaišant juos į masę. Tik nepermaišykite ir neperplakite, antraip pyragas bus kietas. Pabaigoje į masę suberkite cukrumi apibarsttytus rabarbarus, supilkite visą skystį, kuris atsirdao, ir cukrų, kuris nusėdo ant dugno, ir labai atsargiai mentele išmaišykite.
- Tešlą supilkite į kepimo skardą, išlyginkite paviršių ir kepkite apie 60 minučių, arba tol, kol įkišę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą.
Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros!
Recepto šaltinis – Every Cake You Bake
Labai miela girdėti, Karolina!!!
Gavau iš mamos sodo pundelį rabarbarų ir suradau šį pyrago receptą. Iškart nusprendžiau kepti iš 1,5 porcijos, visko padauginau, išskyrus cukraus kiekį, palikau 300 g. Iškepė puikaus skonio, saldumas superinis, rabarbarų rūgštelė maloniai kutena receptorius, naujas atradimas kukurūzų miltai, kurie manau labai prisidėjo prie gero skonio! 🥧
Lina, pirmame eigos punkte parašyta temperatūra – 175C.
kokioj temperaturoj kept
Asta – iš DVIGUBOS normos??? Va čia tai bent, bravo!!!
O su tuo cukrum tai taip jau yra – kas vienam nesaldu, kitam jau per daug:) Aš visada mažinu cukraus kiekį, bet kepiniuose su kukurūzų miltais man kažkaip saldumas kitaip jaučiasi:)
Šį savaitgalį išbandytas drąsiai – iš dvigubos normos. Nemačiau jokio pavojaus, kas būtų galėję nepatikti, – ir keksas, ir su jogurtu, ir su rabarbarais…
Ir tikrai, – puikus :). Cukraus taip pat mažinau, dėjau rudą perpus su baltu, kitą kartą jo dėsiu dar mažiau arba rabarbarų daugiau , – kai valgėm su rūgštokom braškėm – labai gerai, kai vieną, – mano skoniui galėtų būti ir mažiau saldus (arba kekso gabalas suvalgytas mažesnis, bet tai jau sunkiai kontroliuojama :))
Žodžiu, išbandytas-patikęs-bus kartojamas-ačiū, Nida
Lina, reiktų mėginti. Man šiek tiek neramu dėl braškių vandeningumo. Drąsiau jausčiausi su kokiom mėlynėm gal…. 🙂 Ir su obuoliais, aišku.
O jeigu šį pyragą kepti ne su rabarbarais, bet su braškėmis?
Merginos, oi ne, tikrai tai ne kukurūzų krakmolas ir ne polenta, tai miltai, tokie pat kaip kvietiniai, tik skaisičiai geltoni (pvz šie: https://www.assorti.lt/katalogas/ekologiski-kukuruzu-miltai-biozentrale/?item=71526 arba šie: https://www.rimi.lt/e-parduotuve/lt/produktai/bakal%C4%97ja/produktai-be/be-glitimo/kukur%C5%ABz%C5%B3-miltai-be-glitimo-naturalisimo%2C900g/p/187611). Šie miltai be glitimo, iš jų esu kepusi kukurūzų miltų keksą, kuris vienas iš mano top3 keksų tikrai 🙂 Receptas čia: https://www.nidosreceptai.lt/kukuruzu-miltu-keksas-be-glitimo/
Tikrai, ir man idomu del kukuruzu miltu – kazkaip vis galvoju, kad cia ta pati polenta, bet gal visai ne?
Sveiki, o kur perkate kukurūzų miltus? Esu mačius kukurūzų krakmolo ir polentos, bet miltų nesu pastebėjus. O rabarbarus labai mėgstu, vis kepu minkštä prancūzišką jų pyragą pagal jūsiškį receptą.