Birželio pirmas sekmadienis – tai diena, kai gražiausius žodžius sakysim savo Tėčiams. Dėmesio ir meilės artimiesiems niekada nebus per daug, tegul tų progų pabūti kartu, atšvęsti prasidedančią vasarą ir pagaliau į vėžes sugrįžusį gyvenimą būna kuo daugiau!

Šiemet galvodama apie saldžią dovaną Tėčiui, aš užsukau į Assorti – savo mėgstamiausią parduotuvę, kurioje renkuosi ypatingus dalykus savo mylimiausiems ir artimiausiems. Tai vieta, kurioje man ypač patinka neskubėti: išžiūrinėti kiekvieną produktą, paganyti akis į meniškas jų pakuotes, atidžiai perskaityti sudėtį, pasidomėti plačiau vienu ar kitu, dar nematytu prekiniu ženklu. Tai ne tik parduotuvė, kurioje visada randu egzotiškų dalykėlių, kai skoniais norisi pakeliauti po kitus kontinentus. Tai vieta, kurioje tiesiog nereikia sukti galvos dėl kokybės – gyvenimas tampa daug paprastesnis, kai vienoje vietoje padėta viskas, kas geriausia. 

Vidurdienis, žmonių nedaug, prieinu prie sūrių skyriaus (beje, jei nebuvote Ogmios Assorti, jūs privalote nuvažiuoti jau vien dėl jų, ir dėl specialaus sūrių kambarėlio su stiklinėmis sienomis – tokį teko matyti Londone, kai su dukra nardėm po visokias gurmaniškas vieteles ir iki svaigulio užsikaifavom tikroje sūrių karalystėje….). Šalia prekystalio savo pakuojamų sūrių laukia elegantiška moteris. Staiga ji žengia žingsnį arčiau manęs, ir labai mandagiai sako: „nepagalvokite, nesu kokia maniakė, tiesiog noriu padėjoti jums už jūsų receptus, už maisto kultūrą, kuria dalinatės, už tai, kad rašot”. Man, žinokit, taip gera pasidarė, tokia šiluma užliejo neišpasakyta, diena dar saulėtesnė pasidarė… Gaila, kad karantinas, būčiau ją ir apkabinusi:) Išėjau iš Assorti šypsodamasi nuo ausies iki ausies, dėkinga šiai Nepažįstamąjai už tokį paprastą ir be galo šiltą gestą: gražų žodį, mielą komplimentą ir palaikymą. Ir dar smagiau pasidarė, kad mėgiamoje parduotuvėje taip lengva sutikti bendraminčius:)

Sveikindami savo tėčius jau šį sekmadienį, mes, neabejoju, irgi negailėsime gražių žodžių. Ir ne tik jų – padovanokime jiems kažką „tėtiškai” gardaus. Ir ne, aš nesutinku, kad tėčiai mėgsta tik kumpelius, rūkytą žuvį ar dar kokį sūrų „vyrišką” delikatesą. Tėčiai taip pat nusipelno TORTO. Paties geriausio, vyriškai solidaus, subalansuoto skoniais ir tekstūromis, namuose savomis rankomis su meile pagaminto. Ir aš esu tikra, kad nė vienas tėtis neliks abejingas štai šiam sūdytų riešutų kremu pagardintam šokoladiniam biskvitui, perteptam juodųjų serbentų uogiene, o dar ir papuoštam trapia burnoje tirpstančio morengo kepure!

Ir tegul jokiais būdais neišgąsdina jūsų ilgas pačių paprasčiausių produktų sąrašas (beje, visus juos rasite Assorti!), nes iškepti šiam gražuoliui nereikia nei kokių nors sudėtingų technikų, nei patirties. Nepavykti jis tiesiog negali!!

Tortui prireiks visiškai paprastų ingredientų
Drėgnas šokoladinis pagrindas, pakepintų žemės riešutų kremas ir trapus morengas
Šis trijų sluoksnių tortas savyje turi viską, kas geriausia: tekstūras, skonius ir eleganciją
Šokoladas, riešutai ir morengas: jūsų mylimiausi nusipelno geriausio!
Print Recipe
Šokolado ir skrudintų žemės riešutų kremo tortas su morengu
Paprastas tarsi pyragas, įspūdingas tarsi tortas, subalansuotų tekstūrų ir skonių tortas: šokoladinis biskvitas, juodųjų serbentų uogienė, skrudintų žemės riešutų kremas ir traškus morengas.
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis tortai
Pasiruošimas 30 min
Laikas 2 val
Porcijos
Ingredientai
Šokoladiniam biskvitui
Žemės riešutų kremui
Morengui
Pertepimui ir papuošimui
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis tortai
Pasiruošimas 30 min
Laikas 2 val
Porcijos
Ingredientai
Šokoladiniam biskvitui
Žemės riešutų kremui
Morengui
Pertepimui ir papuošimui
Procesas
  1. Visi torto ingredientai turi būti kambario temperatūros! Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Kepimo forms su atsegamais kraštais (apie 22-23cm diametro) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Dubenyje lengvai šluotele suplakite kiaušinį, suberkite cukrų, vanilę, aliejų ir kefyrą. Labai lengvai sumaišykite šluotele (plakti nereikia!). Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, sodą, kepimo miltelius ir druską, ir šį mišinį persijokite tiesiai į pirmąjį, su kiaušinių plakiniu. Mentele lengvai sumaišykite, tik kad susijungtų ingredientai, neplakite! Dalimis pilkite karštą, šviežiai užplikytą kavą, ir sumaišykite, kol ji įsikorporuos į masę. Supilkite į paruoštą formą ir kepkite orkaitės viduryje apie 35-40 min. Iškepusį šokoladinį biskvitą (patikrinkite mediniu pagaliuku - jis turi būti sausas!) išimkite iš orkaitės ir palikite formoje, ant grotelių, atvėsti. Atvėsusį išimkite iš kepimo formos, perkelkite ant serviravimo padėklo, dantytu peiliu nupjaukite ploną viršutinį sluoksnį, tik kad sulygintumėte torto paviršių.
  3. Kai iš orkaitės išimsite apatinį sluoksnį, temperatūrą sumažinkite iki 150C. Kepimo skardoje ištieskite dar vieną pergamentinio popieriaus lakštą ir ant jo pieštuku nubraižykite apskritimą, maždaug 2cm mažesnio diametro nei jūsų pyrago kepimo forma. Šio prireiks morengui.
  4. Babaigiant kepti šokoladiniam pagrindui, pradėkite ruošti morengo sluoksnį: švariame virtuvinio kombaino inde iki putų suplakite kiaušinio baltymus kartu su žiupsniu druskos. Po šaukštą dėkite cukraus, ir toliau intensyviai plakite, kol įdėtas cukrus visiškai ištirps, tik tada dėkite kitą šaukštą. Nesibaiminkite, baltymų tikrai neperplaksite, tad leiskite po kiekvieno šaukšto baltymams plaktis mažiausiai minutę-dvi. Kai visas cukrus jau bus subertas, nesustojant plakti, įberkite pusę šaukštelio krakmolo ir pusę šaukštelio citrinų sulčių. Dar paplakite minutę ir išjunkite kombainą. Baltymai turi būti itin standūs, balti ir žvilgantys.
  5. Gautą baltymų masę mentele sukrėskite į skardą su nupieštu apskritimu, paskirstykite baltymus taip, kad jie būtų sulig apskritimo linijomis (baltymai kepant plėsis į šonus, tad viršutinis dydis bus toks, kokio jums reikės). Pašaukite kepti į orkaitę, įkaitintą iki 150C. Praėjus 5 min., orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 120C (orkaitės durelių neatidarinėkite), ir toliau palikite kepti morengą apie valandą- 70 min. Morengas turi būti sausas, baltas, standus, o viduje - minkštas ir tąsus. Kai baigsite kepti (džiovinti), praverkite orkaitės dureles ir leiskitie taip morengui pamažu atvėsti. Išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite morengą.
  6. Pasiruoškite kremą: mikserio inde (arba dubenyje, naudojant patogią silikono mentelę) švelniai maišykite mascarpone kartu su cukraus pudra ir migdolų ekstraktu (taip pat jei naudojate, įpilkite ir brendžio arba romo), kol masė taps minkšta ir puri (užtruksite apie 2 minutes). Sudėkite riešutų sviestą ir maišykite dar kelias minutes, kol viskas gerai susimaišys. Pabaigoje suberkite sūdytus riešutus, ir švelniai sumaišykite.
  7. Šokoladinį torto pagrindą ištepkite juodųjų serbentų džemu. Ant viršaus dėkite riešutų kremą, išlyginkite paviršių. Ant kremo uždėkite morengą. Pabarstykite kakava bei sūdytais riešutais. Laikykite tortą šaldytuve, kad kremas sutvirtėtų.
Pastabos

Sainte Lucie - jei dar nesate atradę šio brand'o, labai rekomenduoju. Paprastai Lietuvoje geri dalykai, skirti konditerijai, parduodami tik profesionalams skirtose pakuotėse. Tačiau Sainte Lucie savo asortimente turi pačios aukščiausios kokybės esencijų, konditerinių dažų, tortų papuošimų ir kitų ingredierntų, skirtų namų kepėjams, tokiems kaip aš ir jūs:)

Recepto šaltinis - Moje Wypieki

Šis įrašas paruoštas bendradarbiaujant su Assorti. #reklama.

Komentarų apie "Tėvo dienai: šokoladinis tortas su sūdytų žemės riešutų kremu ir trapiu morengu": 26

  1. Do:

    O taip! Vysnios skamba puikiai! Aciu,Nida, uz toki greita atsakyma🥰

  2. Do:

    Kokia uogiene butu galima pakeisti juoduosius serbentus?🤔 noriu isbandyti si torta sventems😍

  3. Violeta:

    Sveiki, labai noriu iškepti šį tortuką šiam savaitgaliui, tačiau niekur nerandu natūralaus migdolų ekstrakto, ar galima jį pakeisti kuo nors kitu? Pavyzdžiui Migdolų aromatas SAINTE LUCIE?

  4. Karolina:

    PUIKUS receptas!!! Labai puikiai pavyko ir daug komplimentų sulaukiau 😊

  5. Dalia:

    Be galo skanus tortas. Gamindama siek tiek nuogastavau kad tiek daug ryskiu ir skirtingu skoniu nesutiks- be reikalo- nuostabia dera. Butinai kartosiu! Isigijot nauja fana Nida!

  6. Nida:

    Ir jums, Violeta, dėkoju už gražius žodžius. Labai labai smagu, kad tinka tai, ką siūlau ir kuo dalinuosi:) Šypsausi va dabar iki ausų, nes labai faina tokius komentarus, kaip Jūsų, skaityti:)

  7. Nida:

    Wijoleta – kaip faina!! Tikrai jis paprastesnis nei kiti tortai. Labai labai smagu, kad patiko ir pasiteisino pasirinkimas 🙂

  8. Violeta:

    Sveiki,
    Šis tortas yra visų laikų skaniausias tortas!!! Taip vienbalsiai nusprendė visa šeima. Ačiū Jums labai, kad dalinamės receptais, nes visada, ieškodama kuo pradžiuginti šeimą ir nustebinti svečius, visų pirma atsiverčiu jūsų puslapį ir nei karto neteko nusivilti bei nebuvo taip, kad kas nors nepavyktų. Esu išbandžiusi nemažai receptų, bet niekada neparašiau jokio komentaro ir ne padėkojau, nes tiesiog esu iš tos kategorijos žmonių, kurie niekada nerašo komentarų… tiesiog… Bet dėl šio torto pažadėjau sau, jei jis bus toks skanus, kaip įsivaizdavau, būtinai Jums padėkosiu, bet jis pranoko visus lūkesčius, tad dar kartelį ačiū!!!!

  9. Wijoleta:

    Labai ačiū už receptą! Tortas nuostabus. Darbo gaminant buvo mažiau nei pasirodė iš pirmo žvilgsnio perskaičius receptą 🙂 kartosim!

  10. Rita:

    Nuostabaus skonio tortas! 😍 Sakyčiau, iškart pateko į mūsų šeimos mėgstamiausių tortų TOP 5! Ačiū Jums už puikų receptą 🤗

  11. Nida:

    Lina, aš iš vakaro susitepčiau tortą, bet morengą uždėčiau ryte. Morengą laikykit sausai, kambary. Nors aš prapjovusi ir su visu morengu laikiau tortą šaldytuve 2 dienas ir jam nelabai kas nutiko (morengas nesubliuško, nesudrėko), bet visvien morengas šiek tiek trapumo man rodos prarado. Tai verčiau nerizikuokit, bus gaila darbo. O tortą pridenkit kokiu nors dideliu dubeniu, kad pats kremo viršus neapdžiūtų.

  12. Lina:

    Sveiki,
    ar galimą šį tortą pasigaminti iš vakaro?
    Gal tik morengo sluoksnį uždėti ryte? Ar viską padarius ir laikant šaldytuve per naktį morengas išliks toks kokio reikia?
    Jūsų receptai labai skanūs, daug išbandyta, ypač saldūs 🙂

  13. Danutė:

    ačiū, Nida, Šveicarijoje gyvenu, pieno produktų nors vežimu vežk, bet raugintų pieno produktų jie negamina. Manau, kad airaną rasiu!

  14. Nida:

    Danute, kefyrą galima keisti pasukomis (butter milk), airanu (čia toks labiau kaukazietiškas, bet kadangi nežinau kur jūs esat, tai rašau visus variantus), arba tiesiog paprasčiausiu natūralaus skonio skystesniu jogurtu. Blogiausiu atveju – pienu (dar įmaišyčiau jogurto šaukštą, dėl rūgštelės, ir kad soda sureaguotų, nes kefyras čia ir sodos nugesinimo funkciją atlieka).

  15. Nida:

    Jolita, kaip suprantu, man irgi kai ką nors pamatau, kas patinka, niešti rankas kuo greičiau pagaminti:))

  16. Danutė:

    Miela Nida, labai knieti pabandyti, bet kefyras mano gyvenamoje vietoje didžiulis deficitas. Gal patartumėt kuom jį galėčiau pakeisti?

  17. Jolita:

    Va čia tai gėris tortas 😀 Jau spirgu kaip noris išbandyti 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *