Yra tokie universali iki begalybės technika, naudojama bene visose Azijos virtuvėse, kurios esmė – per kelias minutes apkepinti ingredientus nuolat juos maišant dideliame karštyje. Nereikia nei laukti, kol jie suglebs ar labai apskrus, kol suminkštės ar pakeis spalvą. Dažniausiai plonais mažais gabalėliais supjaustytiems ingredientams tik to ir reikia: mažumėlę kaitros, individualaus prisilietimo prie įkaitusios didelės keptuvės sienelių, ir po 2-3 minučių patiekalas jau paruoštas.
Būtent todėl gaminant tokius patiekalus šiukštu neperkrauti keptuvės! Patartina apskritai ruošti tik po vieną porciją, nes kol lėkštė su pirmąja nukeliaus ant stalo, jūs jau būsite įpusėję ruošiant antrą porciją:)
Didžiausias darbas, kurį visgi reikia nuveikti – tai supjaustyti daržoves tokiam skrudinimui. Kai kurias tereikia perpjaut pusiau (ar į daugiau dalių – pvz., šparagines pupeles), o kitas tenka čečkavoti šiaudeliais (pvz., morkas). Gerai pasitarnauja šiam reikalui ir specialios „tarkos”, panašios į daržovių skustukus, tik braukiant viena kraštine specialūs dantukai sudalina nupjautą daržovės juostą į plonus „makaronus”:)
Dar vienas būtinas tokio universalaus patiekalo ingredientas – prieskonių mišinys: sojų padažas, cukrus, čili, imbierai, česnakai… Praktiškai iš šių keturių dalykų galima paruošti bet ką, jūs tik išsirinkite daržoves:)
Patiekite tokį stir fry užkandį kaip vegetarišką patiekalą, arba kaip priedą prie mėsiško patiekalo, pvz., prie šios lipnios kiniškos kiaulienos šoninės saldžiame sojų padaže.
SpausdintiKiniškos daržovės stir fry su čili ir česnakais
- Užtruks: 20 minutės
- Kiekis: 4 porc 1x
Aprašymas
Tai kultinis greitai apkeptų (stir fry) kiniškų daržovių garnyras, tinkantis praktiškai su bet kokiu kinišku pagrindiniu patiekalu. Svarbiausia visus ingredientus turėti pasiruošus, susipjausčius, nes pats paruošimas užtruks vos 5 minutes, ir iškart galės keliaut ant stalo. Daržovės turi išlikti traškios ir nepakeitę spalvos
Ingredientai
- 2 šaukštai aliejaus
- 300 g šparaginių pupelių ((gali būti šaldytos), supjaustytos į maždaug 4cm dydžio gabaliukus)
- 1 morka ((didelė), supjaustyta šiaudeliais)
- 2 skiltelės česnako (susmulkintos)
- 2 cm imbiero šaknies (susmulkintos)
- 3 svogūno laiškai (susmulkinti)
- 1 šaukštas čili pastos ((arba pagal skonį) – tiks sambal oelek arba kitokia)
- 1 šaukštas sojų padažo
- 1 šaukštelis cukraus
Instrukcijos
- Vieną šaukštą aliejaus įkaitinkite wok’e arba didesnėje keptuvėje. Sudėkite pupeles (jei šaldytos – neatšildykite) ir morkas, ir apkepinkite maišydami apie 3-4 minutes, kol šiek tiek ims ruduoti krašteliuose.
- Pastumkite daržoves į šalį, įpilkite dar šaukštą aliejaus ir jame apkepinkite keletą sekundžių imbierą su česnakais ir svogūno laiškais – tik kol paskleis aromatą. Sudėkite čili pastą, sojų padažą ir cukrų, ir sumaišę pakepinkite 30s, tada viską sumaišykite ir iškart patiekite.
Pastabos
Recepto šaltinis – Jennifer Joyce, My Street Food Kitchen
- Paruošimo laikas: 15 min
- Gaminimo laikas: 5 min
- Kategorija: Užkandžiai
- Virtuvė: Kinijos
Pingback: Kiniška lipni kiaulienos šoninė saldžiame sojų padaže – Nidos receptai