Print Recipe
Šventinis spanguolių pyragas
Šventiškas trapios tešlos pyragas su saikingai saldžiarūgščiu skaisčiai raudonu įdaru, papuošiantis stalą. Skaniausias - vos šiltas, su tirpstančių ledų kaušeliu
Course Desertai
Virtuvė Britų
Raktažodis tortai
Porcijos
asm
Ingredientai
Trapiai tešlai
Įdarui
Pabarstymui
Course Desertai
Virtuvė Britų
Raktažodis tortai
Porcijos
asm
Ingredientai
Trapiai tešlai
Įdarui
Pabarstymui
Procesas
  1. Pirmiausia pasigaminkite tešlą (ją galite pasiruošti ir likus kelioms dienoms iki pyrago kepimo): į kombaino indą (idealu, jei turite S formos peilį, jei ne - tiks ir kitoks maišymo įrankis) sudėkite miltus, sviestą ir cukraus pudrą, ir pulsuojančiais judesiais pasmulkinkite, kol gausite drėgnus "trupinius". Neišjungdami motoro dėkite trynius ir sukite, kol tešla susiklijuos. Jei matote, kad tešla nesusiklijuoja, turėkite kelis šaukštus ledinio vandens, pilkite po šaukštelį, tik kol tešla sušoks į visumą. Nepermaišykite, neperminkykite, jums nereikia, kad tešla būtų labai vientisa, ir juolab, kad ji neatšiltų. Išimkite tešlą ant miltuoto darbastalio, suformuokite rutulį. Padalinkite šį rutulį į dvi lygias dalis. Kiekvieną iš šių dalių iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų į du apskritimus, kurių storis apie 4mm. Taip iškočiotą tešlą padėkite į šaldytuvą, kad sukietėtų (mažiausiai valandai, galite ir pernakt).
  2. Pasigaminkite spanguolių įdarą: į didelę keptuvę ar puodą sudėkite šaldytas spanguoles, avietes, obuolius, rudąjį cukrų, sviestą , cinamoną ir apelsino žievelę, užkaiskite ir užvirinkite. Brendį sumaišykite su krakmolu, ir maišydami supilkite į uogų masę. Kaitinkite apie 5-7 minutes, kol masė lengvai sutirštės, uogos subliukš. Jei matote, kad jūsų masė labai labai skysta, pridėkite dar krakmolo (bet ne daugiau nei 0,5-1 šaukštą). Nepamirškite, kad įdaras vėsdamas dar tirštės. Palikite šią masę pilnai atvėsti (ją galite pasigaminti iš anksto, likus kelioms dienoms iki pyrago kepimo). Laikykite šaltai.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Pasiruoškite metalinę pyrago kepimo indą (18cm dugno skersmuo, su nuožulniais platėjančiais krašteliais - tradicinė šio pyrago forma). Į šios formos apačią įklokite vieną iš iškočiotų apskritimų. Leiskite tešlai iškristi per formos kraštus, netempkite tešlos, tačiau tešla turi uždengti ir dugną, ir šonus ir dar likti kabėti. Kad tešla neminkštėtų, galite padėti taip paruoštą formą į šaldytuvą.
  4. Iš kito apskritimo, pačiame jo centre, išpjaustykite žvaigždelės formos ertmes (naudojau apie 3cm žvaigždutės sausainių formelę). Padarykite apie 10 ertmių. Išpjautas tešlos žvaigždutes atidėkite į šalį - jų prireiks pyrago puošimui.
  5. Į paruoštą tešla išklotą pyrago formą sudėkite visą įdarą. Ant viršaus uždėkite tešlos apskritimą taip, kad išpjautos žvaigždutės atsidurtų ant įdaro centro*. Abu (viršutinio ir apatinio sluoksnio) tešlų kraštus sulipdykite ir apipjaukite peiliu sulig kepimo formos kraštu. Patariu įdėti pyragą į šaldytuvę, kad neminkštėtų tešla, kol ruošite dekoracijas.
  6. Nupjautus tešlos kraštelius sulipdykite į vieną rutulį ir juos iškočiokite tarp dviejų pergamento lakštų iki 4cm storio. Žvaigždutės formos sausainių formele išpjaukite žvaigždutes (pririeks apie 20-30 vnt). Šias žvaigždutes, dėdami lengvai perdengiant vieną ant kitos, sudėliokite sulig pyrago kraštu. Visą pyrago paviršių pabarstykite baltuoju cukrumi.
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepkite pyragą apie 45-50 minučių, arba kol gražiai pagels. Šiek tiek atvėsinkite, ir patiekite šiltą (skaniausia - su ledais).
Pastabos

* Man lengviausia viršutinį sluoksnį uždėti apvertus jį su dar neatlipdytu pergamento popieriumi, ir tik tada popierių atsargiai nulupti. 

Recepto šaltinis - Donna Hay

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *