Jums reikėtų pamatyti kaip atrodo Australijos žurnalų lentynos prieš Kalėdas! Apskritai, mano nuomone, Australijoje leidžiamų žurnalų kokybė galėtų būti pavyzdžiu visam pasauliui: puikus popierius, labai gerai sukalibruotos spalvos, patrauklus viršelis, visada nustebinantis (nenuobodus!) dizainas, nuostabios nuotraukos ir labai įdomūs tekstai. Žinoma, man įdomiausi kulinariniai žurnalai, tačiau pavartau ir interjero dizaino, kelionių, gyvenimo būdo, sporto…

Kalėdinių specialių kulinarinių leidinių gausa, aišku, atima žadą – kiekvienas jų tarsi atskira šventinė kulinarinė knyga. Net tie žurnalai, kuriuos nemokamai dalija didieji prekybos centrai (nes tai jų reklaminis leidinys) stebina savo itin aukšta spaudos kokybe ir nuostabiu turiniu! Ir, kas man užvis svarbiausia, labai subtiliai, neerzinančiai (ir net patraukliai!!) pateikta reklama. Būtent šito aš labai pasigendu Lietuvos spaudoje (man teko dirbti leidybos srityje, tad nusimanau šiek tiek daugiau nei statistinis skaitytojas apie būtent šią industriją:)). Kažkodėl daugeliui įmonių Lietuvoje vis dar atrodo, kad kuo labiau rėks jų logotipas šalia gražios meninės nuotraukos, arba kuo ryškiau bus pirmame plane išeksponuota produkto pakuotė, tai tuo reklama geriau suveiks… Nežinau kaip jums, bet man tokie reklamomis perspausti leidiniai yra atstumiantys, juose pasimeta net ir pats geriausias žurnalo turinys…. 

Bet kalbant apie Kalėdinių kulinarinių žurnalų turinį, kuriame, savaime suprantama, dominuoja šventinio stalo patiekalų receptai ir nuotraukos, pastebėjau vieną tendenciją: labai didelė žurnalo dalis skirta vegetariškam švenčių stalui. Australija – šalis, kurioje ypatingai didelis skaičius žmonių renkasi augalinę mitybą, todėl receptai, kuriuose nėra nei žuvies, nei mėsos, yra išties ant bangos. 

Tą rodo, beje, ir vegetariškų kulinarinių knygų gausa knygynuose, o taip pat ir pasaulyje gerai žinomų autorių knygų pristatymai, į kuriuos susirenka masės žmonių, nepaisant to, kad bilietas į tokį knygos pristatymą kainuoja apie 75 eurus! Štai sausio mėnesį didžiuosiuose Australijos miestuose lankysis Y. Ottolenghi, o jo susitikimai su skaitytojais visada vyksta tokiose kultinėse vietose kaip, pvz., Sidnėjaus opera! Ottolenghi bus ir Kabneroje sausio viduryje, gerbėjai gali bilietus įsigyti į knygos pristatymą teatro salėje. Aš vis dar neapsisprendžiu, ar eisiu į pristatymą:)

Tačiau šia gražia vegetariška proga dalinuosi su jumis receptu iš Y. Ottolenghi knygos „Simple”. Pagalvojau, jog gal kažkam ir Lietuvoje neprošal bus viena kita mintis ką padėti ant vegetariško švenčių stalo:) Šie skrudinti baklažanai gali būti paruošti iš anksto ir laikomi šaldytuve (prieš patiekiant reiktų palaukti, kol jie taps kambario temperatūros), padažą sumaišyti ir pagardinimą iškepti užtruksite kelias minutes. Patiekalas patiks tiems, kurie dievina curry prieskonius (ne visi, pasirodo, juos mėgsta, beje…:))

lekste su keptu baklazanu uzkandziu
Šventiniam vegetariškų užkandžių stalui tiks kepti baklažanai su kari jogurtu
sventinis baklazanu ir jogurto uzkandis su granatu selklomis
Orkaitėje keptų baklažanų riekelės, patiektos su kari jogurtu, migdolais ir granatų sėklomis
Print Recipe
Kepti baklažanai su kariu paskanintu jogurtu
Šis užkandis gražiai prezentuojasi didelėje lėkštėje, bet taip pat tinka patiekti individualiose lėkštelėse. Visus reikalingus ingredientus galima pasiruošti iš anksto, laikyti atskirai šaldytuve, o prieš patiekiant palaukti, kol viskas pasieks kambario temperatūrą.
vegetariškas baklažanų užkandis lėkštėje
Course Užkandžiai
Virtuvė Indijos
Raktažodis baklažanai
Pasiruošimas 10 min
Laikas 55 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Indijos
Raktažodis baklažanai
Pasiruošimas 10 min
Laikas 55 min
Porcijos
asm
Ingredientai
vegetariškas baklažanų užkandis lėkštėje
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Supjaustykite baklažanus maždaug 2cm storumo riekelėmis (jei norite, dėl grožio galite prieš pjaustant daržovių skutikliu padaryti išilgai juostas, nuskusdami plonai baklažano odelę, padarydami tamsius/šviesius dryžius). Šias baklažano riekeles sudėkite į didelį dubenį, pašlakstykite 70ml aliejaus ir pabarstykite 1/2 šaukštelio druskos bei gausiai juodųjų pipirų. Išdėliokite riekeles skardoje, išklotoje pergamentiniu popieriumi ir skrudinkite orkaitėje 45 min, kol gerai patamsės ir suminkštės. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
  2. Mažame dubenėlyje sumaišykite jogurtą su 1 šaukšteliu curry prieskonių, ciberžole, laimo sultimis ir geru žiupsniu druskos bei pipirų. Laikykite padažą šaldytuve, kol prireiks.
  3. Likusius 2 šaukštus aliejaus įkaitinkit keptuvėje ir ant vidutinio karščio maišydami kepinkite svogūnus, kol jie karamelizuosis, suminkštės, apskrus (apie 8 min). Tada įberkite likusį šaukštelį curry, sudėkite migdolų plokšteles, įberkite žiupsnį druskos, ir apkepinkite dar 2 minutes, arba kol migdolai truputį patamsės ir taps traškūs.
  4. Patiekiant sudėliokite baklažano riekeles lėkštėje (arba individualiose lėkštelėse), ant viršaus uždėkite jogurto padažo ir pakepintų svogūnų su migdolais, pabarstykite paskriudintais kuminais ir kalendromis bei granatų sėklomis ir laio žievelėmis. Patiekite iškart.
Pastabos

Recepto šaltinis - Ottolenghi "Simple"

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *