Cukinija yra ta nepabostanti daržovė, kuri ant stalo džiugina visada ir visus. Aišku, kai nuo derliaus lūžta lentynos ir daržuose cukinijos noksta greičiau nei pajėgiame jas vartoti, būna momentas, kai jų kažkiek atsivalgome… Bet tik praeina koks mėnuo be cukinijų ir aš vėl jas atrandu iš naujo!

Gal jūs dar turite savo užaugintų cukinijų, kaip nors jas išsaugoję šaltuose rūsiuose? Aš tai jau perku jas atvežtines, tokias pat minkštaodes, kokios cukinijos būna vasaros pabaigoje… Ir nors šiaip cukinijos juk neturi kažkokio ypatingo savo skonio nei aromato, jų žalia spalva ir gebėjimas suderėti praktiškai su bet kuo yra tiesiog unikalus! Kartais pakanka vis vieno kito prieskonio, kartais – padažo, ir ta pati cukinija ima ir suskamba naujomis natomis!

Šie cukinijų paplotėliai (šiaip jie turėtų vadintis firtters, nes nei tai paplotėliai, nei blyneliai, nei kotletukai, tik traškūs „cepelinukai”, kaip mes juokais juos pavadinom, negalėdami rasti geriausio atitikmens lietuvių kalboje) yra pagaminti pagal Y. Ottolenghi. Šis garsus šefas garsėja savo receptų paprastumu, bet kartu įdomiais priedais ir patiekimo būdais. Cukinijų paplotėlius, taip kaip ir keptų moliūgų salotas bei burokėlių duoną su ožkų sūriu mes gaminome vieną šeštadienį kartu su mano bičiule Rūta Paulauskiene, ir transliavom gyvai visą video reportažą (tad jei smalsu pamatyti kaip viskas atrodo gyvai – žiūrėkite video įrašą čia). Tai tas patiekalas, kuris tinka Adventui, ir šventiniam stalui, pietums ir vakarienei, ir net pusryčiams. Tai patiekalas, kuriuo norisi dalintis, patiekus jį didelėje lėkštėje. 

Traškūs cukinijų paplotėliai, minkšti ir sultingi viduje, su gaiviu padažu
Cukinijų fritters: tokie patiekalai sukurti dalintis!
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Cukinijų paplotėliai su aromatingu padažu pagal Ottolenghi


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Užtruks: 30 minutės
  • Kiekis: 12 vnt 1x

Aprašymas

Ottolengio restorane „NOPI” tai buvo vienas populiariausių pusryčių patiekalų, bet greit atsirado pagrindiniame pietų meniu ir ten pasiliko:) Nes tai idealus užkandis bet kuriuo paros metu.


Ingredientai

 
  • 600 g cukinijų (sutarkuotų stambiai)
  • 1 šaukštelis druskos
  • 2 šalotiniai svogūnai (smulkiai sukapoti)
  • 2 česnako skiltelės (sutrintos)
  • 2 laimai ((nutarkuota žievelė) )
  • 60 g miltų
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių ((nepilnas))
  • 2 kiaušiniai (lengvai suplakti)
  • 2,5 šaukštelio kalendrų (maltų)
  • 1,5 šaukštelio kardamono (malto)
  • 150 g halloumi sūrio ((galite pakeisti feta))
  • aliejaus skrudinimui

Grietinės padažas su kardamonu ir laimų sultimis

  • 200 ml grietinės
  • saujelė kalendrų (šviežių, sukapotų)
  • ½ šaukštelio kardamono (malto)
  • 1 laimas ((nutarkuota žievelė ir sultys))
  • ¼ šaukštelio druskos
  • pipirų

Instrukcijos

  1. Pradėkite nuo padažo: sumaišykite visus ingredientus ir padėkite padažą į šaldytuvą, kad skoniai susimaišytų.
  2. Sutarkuotas cukinijas sudėkite į sietelį, pabarstykite šaukšteliu druskos ir palikite nuvarvėti, apie 10 min. Po šio laiko rankomis nuspauskite cukinijas, tačiau šiek tiek drėgmės palikite, nenuspauskite cukinijų labai stipriai.
  3. Cukinijas sudėkite į dubenį, suberkite smulkintus svogūnus, česnakus, laimo žievelę, miltus, kepimo miltelius, kiaušinius, kalendras ir kardamoną, galite įberti ir pipirų. Sudėkite ir kubeliais supjaustytą halloumi sūrį (ne tarkuokite, bet pjaustykite, apie 1-2 cm gabalėliais), jei dedate fetą – įmaišykite sutrupintą, atsargiai, kad nesuardytumėte gabalėlių.
  4. Įkaitinkite apie 1-2cm aliejaus didesnėje gilioje keptuvėje. Iš maždaug 1 valgomojo šaukšto tešlos formuokite pailgus paplotėlius (cepelinukus), ir atsargiai įleiskite į karštus riebalus. Skrudinkite apie 6 minutes, apversdami po pusės kepimo laiko kita puse, kol taps auksiniai ir traškūs. Galite apkepinti riebaluose trumpiau, tada perkelti į orkaitę, įkaitintą iki 200C temperatūros, apie 3-4 min. Nepamirškite ištraukę iš verdančio aliejaus nusausinti riebalų perteklių popieriniu rankšluosčiu.
  5. Patiekite cukinijų paplotėlius karštus arba kambario temperatūros, su paruoštu padažu.

Pastabos

Recepto šaltinis – Yotam Ottolenghi, Ramael Scully, NOPI

  • Paruošimo laikas: 20 min
  • Gaminimo laikas: 10 min
  • Kategorija: Main Dish, Užkandžiai
  • Virtuvė: Artimųjų Rytų

Komentarų apie "Cukinijų paplotėliai su aromatingu padažu pagal Ottolenghi": 4

  1. Nida:

    Lijana, kaip miela, dėkoju už tokią šiltą žinutę!! Man tokie daržoviniai patiekalai irgi labai patinka, toks laimingas ir nepersisotinęs jautiesi…

  2. Lijana:

    Ach miela Nida!!Širdingai dėkui už nuostabų receptą!Mano gomurys ir skrandis buvo dideliausiai pamaloninti!!!Neturėjau laimo,tai įtarkavau citrinos-nepagadino reikalo visiškai ir kepiau perpus kokoso aliejuje ir ghi svieste-TOBULA!!Visada kai norisi kažko tokio ir nežinia ko imu braidyti po Jūsų receptų jūrą ir skaityti jų priešistores it kokias atskiras noveles.Būna net pamirštu,kad ruošiausi kažką galminti 😁.Žodžiu smagumėlis!!!

  3. Nida:

    Rasa, laikinai buvo neaktyvuotas receptas, dabar jau viskas veikia:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė